Το τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar TB2 εισήγαγε σε υπηρεσία η Αστυνομία της Τουρκίας, περίπου δύο χρόνια μετά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία της Τουρκίας εισήγαγε τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής, σε υπηρεσία ένα σύστημα αποτελούμενο από τρία αεροχήματα και επίγειους σταθμούς ελέγχου.

Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης ένα δεύτερο σύστημα βρίσκεται την παρούσα περίοδο στη φάση παραγωγής. Σημειώνεται ότι ήδη το Bayraktar TB2, το οποίο σε ποσοστό 93% χρησιμοποιεί συστήματα, συγκροτήματα και εξαρτήματα τουρκικής σχεδίασης και παραγωγής, χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σε επιχειρήσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, έχοντας καταγράψει περισσότερες από 4.000 ώρες πτήσης.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί (βλ. την ανάρτηση με τίτλο «“Αμερικανικό” το τουρκικό UAV Bayraktar» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=151879 και την ανάρτηση με τίτλο «UAV Bayraktar της Τουρκίας τώρα οπλισμένο» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=143669), ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για την ανάπτυξη όπλων από το Bayraktar TB2, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα εγκατάστασης επί του αεροχήματος του συστήματος συλλογής πληροφοριών σημάτων BSI-101, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Baykar, κατασκευάστρια του αεροχήματος.

Το BSI-101 που χρησιμοποιεί μηχανές (hardware) και λογισμικό αποκλειστικά τουρκικής σχεδίασης έχει δυνατότητα εντοπισμού εχθρικών εκπομπών ραντάρ και συστημάτων επικοινωνιών και εντοπισμού της θέσης των πομπών. Μάλιστα το σύστημα έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης σε αληθή χρόνο των πληροφοριών σε επίγεια κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Με δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρο έως και 27.000 ποδών (8.229 μέτρα), μέγιστη αυτονομία 24 ωρών και μέγιστη εμβέλεια 4.000 χιλιομέτρων, επιδόσεις που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια δοκιμών, δυνατότητα μεταφοράς και άφεσης όπλων και ποικίλων αισθητήρων, το Bayraktar ΤΒ2 εξελίσσεται σε πλατφόρμα πολλαπλού ρόλου που μπορεί να εκτελέσει διάφορες αποστολές για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.

Πηγή: defence-point.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: