Γράφει ο Δημήτρης Μούρκας

Στις 3 Μαΐου προβλήθηκαν πλάνα στην Αιγυπτιακή τηλεόραση από αριθμό αναβαθμισμένων Μ-60 του Αιγυπτιακού στρατού.

Αποσπασματικές πληροφορίες και πλάνα του άρματος είχαν κάνει την εμφάνιση τους και στο παρελθόν σε Αραβικές ιστοσελίδες αλλά δεν είχαν παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό.

Το περίεργο στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι πως δεν έχει εκφραστεί επίσημα ποτέ κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ-60 του Αιγυπτιακού στρατού καθόσον η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος μετά τις ΗΠΑ χρήστης του Μ1 Abrams με άδεια παραγωγής του άρματος στην Αίγυπτο.

M60 Phoenix

Παρ όλα αυτά ο Αιγυπτιακός στρατός είναι ο μεγαλύτερος χρήστης Μ-60 παγκοσμίως με πάνω από 1100 άρματα Μ-60 Α3 σε χρήση. Το γεγονός αυτό έχει κάνει την Αίγυπτο τον νούμερο ένα στόχο εταιριών που προσφέρουν πακέτα αναβάθμισης του Μ-60 όπως το SLEP της Raytheon όπως και το M60-2000 της General Dynamics προτάσεις που ποτέ δεν είχαν περάσει το στάδιο των αρχικών συζητήσεων και της αξιολόγησης.

Η αιγυπτιακή αναβάθμιση του M-60.

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναβαθμισμένα Μ-60 των Αιγυπτίων ούτε ως προς τον αριθμό ούτε ως προς την τελική διαμόρφωση και τον εξοπλισμό που αυτά φέρουν.

Από τις φωτογραφίες όμως μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο του Ιορδανικού άρματος Phoenix που αποτελεί αναβάθμιση του Μ-60 Α3 του Ιορδανικού στρατού.

Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα επίσης να υποτεθεί καθόσον η συνεργασία των δύο χωρών ( από αποτελούν κύριους συμμάχους των Η.Π.Α) πρέπει να θεωρείτε δεδομένη. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να δόθηκαν τα σχέδια και την τεχνογνωσία από πλευράς των Ιορδανών στους Αιγυπτίους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των δικών τους Μ-60 χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει από την κατασκευή του Abrams στην Αίγυπτο.

To άρμα Phoenix της Ιορδανίας

Το άρμα μάχης M-60 Phoenix της Ιορδανίας.

Το Phoenix είναι αναβάθμιση του M-60 A3 του Βασιλικού Σχεδιαστικού γραφείου της Ιορδανίας (King Abdullah II Design and Development Bureau) και της Ελβετικής Ruag.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

  • Την αύξηση της θωράκισης τόσο του πήγματος όσο και του πύργου μέσω της προσθήκης σύνθετης θωράκισης (composite armor) που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με την παλιά αναιμική θωράκιση του M-60 A3
  • Την αντικατάσταση του πυροβόλου των 105 mm με το επίσης ελβετικό πυροβόλο των 120 mm Compact Tank Gun (CTG) ( Που πρόσφατα είδαμε σε Anders και CV-90).
  • Νέο υπολογιστή βολής της Raytheon με σταθεροποίηση του πυροβόλου για βολές εν κινήσει.
  • Ενεργή εκρηκτική θωράκιση της Ruag για την αντιμετώπιση ρουκετών RPG και βλημάτων HEAT.
  • Σύστημα υποβοήθησης γέμισης του πυροβόλου επιταχύνοντας ρυθμό βολής κοντά στα 6-10 βλήματα το λεπτό
  • Δύο εξαπλούς εκτοξευτές του συστήματος ενεργής προστασίας έναντι βλημάτων, LEDS – Land Combat Defense System, το οποίο εκτοξεύει ρουκέτες έναντι εκτοξευόμενων προς το άρμα πυραύλων και ρουκετών.
  • Την αντικατάσταση του παλαιού κινητήρα AVDS-1790-2C των 750 ίππων με έναν κινητήρα των 950 ίππων της General Dynamics βελτιώνοντας αισθητά την κινητικότητα του άρματος.

LEDS – Land Combat Defense System

Ο Ιορδανικός στρατός προχώρησε στην αναβάθμιση 182 M-60 A3 στο πρότυπο του Phoenix ενώ αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον αριθμό Μ-60 που θα αναβαθμίσει ο Αιγυπτιακός στρατός ο οποίος όπως είπαμε είναι ο μεγαλύτερος χρήστη του τύπου παγκοσμίως.

M-60 και Ελληνικός Στρατός

Είναι δεδομένη η ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού της χώρας. Η απειλή των τουρκικών Leopard 2 που αναμένονται να αναβαθμιστούν με ένα από τα πακέτα που έχουν παρουσιάσει οι Τούρκοι κατά καιρούς, τα τουρκικά M-60T αλλά και η πιθανολογούμενη μαζική εισαγωγή του Altay υπηρεσία (αν τελικά δοθεί λύση στο πρόβλημα του κινητήρα από Ουκρανία) κάνουν μονόδρομο την ανάγκη αύξησης του αριθμού σωλήνων 120 mm στον Έβρο.

Φυσικά προτεραιότητα για την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί η ολοκλήρωση της εκπεφρασμένης προμήθειας 400 Μ1Α1 από τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς η προμήθεια από τα αποθέματα μεταχειρισμένων Leopard 2 δείχνει λιγότερο πιθανή διότι τα αποθέματα έχουν σκουπιστεί διεθνώς, οι Γερμανοί δείχνουν να θέλουν να διαθέσουν τα όποια διαθέσιμα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως ανάχωμα στη Ρωσία, ενώ η εμπορική επιτυχία της KMW σε Σιγκαπούρη και Ινδονησία δείχνει πως δύσκολα θα παραχωρούνταν άρματα χωρίς να υπάρχει συμφωνία αναβάθμισης.

Καλό λοιπόν θα είναι να υπάρχει στο μυαλό των επιτελών η πιθανότητα αναβάθμισης των αποσυρμένων ή αποσυρόμενων Μ-60 Α3 του ΕΣ.

Τα πακέτα αναβάθμισης SABRA και SLEP που παρουσιάστηκαν (εδώ) αλλά και το Phoenix που παρουσιάστηκε στο άρθρο αποτελούν μια οικονομική και αξιόπιστη λύση αναβάθμισης του αρματικού δυναμικού του Ε.Σ. Και όταν λέμε οικονομική λύση ας σκεφτεί κανείς πως ένα SABRA κόστισε στην Τουρκία κοντά τα 4 εκ δολάρια η μονάδα, έναντι των 10-13 εκ. που κοστίζει ένα καινούργιο άρμα μάχης.

©ΓΕΣ | Άρματα μάχης M-60A3 της 80 ΑΔΕΤ σε άσκηση εξάλειψης προγεφυρώματος.

©ΓΕΣ | Άρματα μάχης M-60A3 της 80 ΑΔΤΕ σε άσκηση εξάλειψης προγεφυρώματος.

Αρέσει σε %d bloggers: