Μπορεί το θέμα της απόκτηση νέων, γαλλικών, φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό να έχει »παγώσει» (τουλάχιστον αυτό φαίνεται), ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου υπάρχει έντονη τουρκική ανησυχία.

Η Τουρκία, η οποία πλέον έχει εισέλθει και αυτή σε μια δύσκολη οικονομικά, περίοδο, μοιάζει να ανησυχεί έντονα για τις κινήσεις της Ελλάδας στον τομέα των ναυτικών εξοπλισμών. Ο λόγος, φυσικά, για το ενδεχόμενο απόκτησης νέων πολεμικών πλοίων, που με τα υψηλών ικανοτήτων στρατηγικά όπλα – πολλαπλασιαστές ισχύος- που μπορούν να φέρουν θα ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων. Η Αθήνα, ακόμη και τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο κομμάτι των εξοπλισμών που αφορούν στην απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, μελετά δύο γαλλικές σχεδιάσεις, τη φρεγάτα FREMM άλλα και τη νεότερη φρεγάτα Belh@rra.

Το γεγονός ότι εν καιρώ κρίσης η Ελλάδα φαίνεται πως εχει εισέλθει στη φάση προμήθειας ενός νέου τύπου πλοίου δεν αφήνει αδιάφορη την Τουρκία, η οποία θα προσπαθήσει -όσο ειναι δυνατό- να αντιστρέψει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη δυναμική. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έκανε tweet, στο οποίο αναφέρεται στην αγορά από την χώρα μας των φρεγατών FREMM, σε συνδυασμό με τη ναυτική έκδοση (MdCN) του βλήματος Scalp. Το βλήμα αυτό διαθέτει βεληνεκές περίπου 1000 χιλιομέτρων, ωστόσο Γαλλία και Ελλάδα συμμετέχουν στη Συνθήκη MTCR (Missile Technology Control Regime), κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορουσε επίσημα να αποκτήσει πυραυλους βάρους μεγαλύτερους από 500 κιλά και με βεληνεκές πάνω από 300 χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται το τουρκικό υφυπουργείο στο σχετικό tweet, τονίζοντας πως, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να παραλάβει μια μειωμένων δυνατοτήτων έκδοση του βλήματος, γεγονός το οποίο θα καθιστούσε την προμήθεια μάλλον άσκοπη. Η πραγματικότητα, βέβαια, ειναι πως ακόμη και με βλήματα βεληνεκούς 500 χλμ. η χώρα μας θα καθίστατο πανίσχυρη ναυτικά, καθώς από απόσταση ασφαλείας θα μπορουσε να πλήξει βαθιά μέσα στην Τουρκία. Δεν ειναι τυχαίο ότι τα αεροσκάφη Mirage 2000-5, που έχουν βλήματα Scalp, αποτελούν φόβο και τρόμο για τους γείτονες.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε οτι πριν απο περίπου 15 ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, είχε δηλώσει με νόημα: »Το επίπεδο των εξοπλισμών μας ειναι καλό. Είμαστε σε διαδικασία ανανέωσης του στόλου των F-16, καθώς και αγοράς γαλλικών φρεγατών». Και αυτή τη φορά δεν τον διέψευσε κανείς!

Πηγή: Εφημερίδα “Το Παρασκήνιο”, 25 Αυγούστου 2018.

Αρέσει σε %d bloggers: