Φωτογραφία απο τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου M51. (Πηγή: meretmarine)

Απέτυχε η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου M51 από υποβρύχιο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο πύραυλος αυτοκαταστράφηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση από το υποβρύχιο Vigilante την 5η Μάιου.

Η εκτόξευση διεξήχθη από τη Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) σε συνεργασία με το Γαλλικό ΠΝ στο Κόλπο του Audierne.

Η ανίχνευση εσωτερικού σφάλματος οδήγησε το πύραυλο M51 να εκτελέσει τη διαδικασία αυτοκαταστροφής του κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης πρόωσης. Το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο M51 δεν ήταν οπλισμένος με πυρηνική κεφαλή και πως έχει συσταθεί μία ειδική επιτροπή από την DGA η οποία θα εξετάσει τα αίτια της αποτυχίας.

Ο M51 αναπτύσσεται από την EADS Astrium Space Transportation, και μετά από πέντε επιτυχημένες εκτοξεύσεις εισήλθε σε υπηρεσία το 2010. Δεκαέξι πύραυλοι φορτωθήκανε σε κάθε ένα από τα τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Triomphant του Γαλλικού ΠΝ κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος εκσυχρονισμού το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012. Τα ανακατασκευασμένα υποβρύχια, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση των δοκιμών πριν την επιστροφή τους στην ενεργό υπηρεσία.

Ο M51 αντικαθιστά τον πύραυλο M45. Διαθέτει πολλαπλές κεφαλές και έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον προκάτοχο του. Από το 2015 η πρώτη έκδοση του M51 θα αντικατασταθεί από τους πυραύλους M15.2 που διαθέτουν βελτιωμένη απόδοση.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=k_DpHb6il34]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: