Αντιαρματικός πύραυλος 9M14M Malutka. (alwatanvoice.com)

Η τεχνική αποφυγής ενός αντιαρματικού πυραύλου, συμφωνά πάντα με τα δυτικά εγχειρίδια εκστρατείας, από τεθωρακισμένο όχημα είναι συγκεκριμένη, όταν μέλος του πληρώματος αντιληφθεί τη λάμψη εκτόξευσης ή το ίχνος ενός εισερχόμενου πυραύλου που κατευθύνεται προς το όχημα, τότε ενημερώνει άμεσα τον οδηγό να στρέψει το μέτωπο του οχήματος προς τον άξονα κίνησης του εισερχόμενου βλήματος και να επιταχύνει εκτελώντας κίνηση ζικ-ζακ με σκοπό να αποφύγει το χτύπημα από τον πύραυλο αλλά και να αναγκάσει τον σκοπευτή του αντιαρματικού να πραγματοποιήσει διορθώσεις επί του στόχου και τελικά να αστοχήσει.

Ενώ στα σύγχρονα ρωσικά άρματα, από την στιγμή που το άρμα θα τηλεμετρηθεί, ηχεί στην κάσκα του αρχηγού, χαρακτηριστικός ήχος. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιόλα παράλληλα με τον ήχο αναβοσβήνει λαμπάκι σε ένα μικρό πίνακα, που δείχνει την κατεύθυνση, από όπου έγινε η τηλεμέτρηση. Ο αρχηγός στη συνέχεια δίνει στον οδηγό τις κατάλληλες οδηγίες για το που να στρέψει το άρμα.

Σύμφωνα, πάντα, με τα δυτικά στρατιωτικά εγχειρίδια, ο μέσος χρόνος πτήσης ενός αντιαρματικού βλήματος στο πεδίο των επιχειρήσεων είναι από 7 έως 15 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο δεν υπάρχει η εκτέλεση της τακτικής ζικ-ζακ, αλλά βλέπουμε ένα ελαφρύ φορτηγό, το οποίο είναι σταματημένο μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή σε ένα χωρίο της Συρίας, να δέχεται προσβολή, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, από το ρωσικής προέλευσης καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο 9M14 Malyutka AT-3 Sagger, ο χρόνος πτήσης του πυραύλου, στο βίντεο, είναι περίπου 27 δευτερόλεπτα και η απόσταση, συμφωνά με την μέση ταχύτητα του πυραύλου τα 120 μέτρα το δευτερόλεπτο, υπολογίζεται περίπου πάνω από 2800 έως 3000 μέτρα, αισίως το φορτηγάκι ήταν τυχερό, απέφυγε τον πύραυλο κάνοντας λίγο μπροστά την κατάλληλη στιγμή.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 22:30: Δυστυχώς, από ότι φαίνεται, το βίντεο διαγράφηκε από τον διαχειριστή του λογαριασμού στο You Tube, ίσως το μήνυμα που εξέπεμπε να μην ήταν ικανοποιητικό για τις προπαγανδιστικές λήψεις του και έτσι να το «κατέβασε».
Εμείς, από την πλευρά μας για να μην αναγκαστούμε και διαγράψουμε την «ορφανή» πλέον ανάρτηση, παραθέτουμε ένα σχετικά παρόμοιο βίντεο όπου το ίδιο αντιαρματικό σύστημα προσβάλλει ένα παρόμοιο κινούμενο ελαφρύ φορτηγό που, σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, στην καρότσα του μεταφέρει ένα βαρύ πολυβόλο KPV των 14,5 mm.
Ο οδηγός του οχήματος δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε το παραμικρό και στο τελευταίο στάδιο της προσβολής φαίνεται ότι οι άνδρες που περπατούν παράλληλα με το δρόμο μόλις αντιλήφθηκαν τον πύραυλο πανικόβλητοι τρέχουν μακριά  για να σωθούν.

(Ευχόμαστε να μην «κατέβει» και αυτό το βίντεο)

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Σχόλια

 1. Δούκας Γαϊτατζής

  Το βίντεο βρέθηκε στο RT.COM και ανέβηκε στην θέση του προηγούμενου που είχε διαγραφεί από τον χρήστη που το «ανέβασε».
  Επίσης, το βίντεο βρέθηκε σε άλλο λογαριασμό στο You Tube το οποίο ανεβάσαμε εδώ, να υπάρχει, για κάθε περίπτωση.

  Απάντηση
  • jim40

   Τα πρώτης γενιάς κατευθυνόμενα αντιαρματικά είχαν χαμηλή ταχύτητα γιατί κατευθυνόταν με το χέρι. Τα δεύτερης γενιάς που είναι ημιαυτόματα, έχουν διπλάσια ταχύτητα. Ειδικά αν είχαν να αντιμετωπίσουν Μίλαν το οποίο έχει ελάχιστο ίχνος εκτόξευσης δεν θα είχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού. πρακτικά ελάχιστες

   Απάντηση
 2. T.T.

  Και μια σχετική ιστορία.

  Στην αξιολόγηση των αρμάτων στο Λιτόχωρο το 1998 οι Ουκρανοί ήθελαν να επιδείξουν το Στόρα. Η συμφωνία που έγινε ήταν ότι το άρμα θα τοποθετούνταν σε έναν ανοιχτό χώρο, θα δεχόταν τηλεμέτρηση και ο αρχηγός θα επιβεβαίωνε ότι είδε να ανάβει το φωτάκι σε ένα μικρό πίνακα με τέσσερα λαμπάκια που έδειχναν πιο τεταρτημόριο του άρματος δέχτηκε την τηλεμέτρηση και ο πύργος θα γυρνούσε αυτόματα προς την κατεύθυνση της τηλεμετρησης. Θα μπορούσε να εκτοξεύσει και αυτόματα καπνογόνα όταν θα γυρνούσε αλλά οι Ουκρανοί δεν είχαν πολλά και δεν θα το έκαναν.

  Τοποθετείται το Τ-84 στο πεδίο, φέρνουν ένα Λεο 1 και το τηλεμετρεί. Το τηλεμετρεί, το τηλεμετρεί, τίποτα.

  Φέρνουν ένα από τα δυτικά άρματα που διαγωνίζονταν, νομίζω το Λεο 2 και πάλι τίποτα.

  Τότε κάποιος λέει: Δεν φέρνουμε το ρώσικο που είναι και ξαδέρφια;

  Έρχεται το Τ-80, τηλεμετρεί και πράγματι άναψε το λαμπάκι και γύρισε ο πύργος.

  Τότε είπαν ότι το ζήτημα ήταν στο μήκος κύματος του λέηζερ. Το Στόρα αντιλαμβάνονταν μόνο τα ανατολικά.

  Απάντηση
 3. tsimuha

  «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”

  “Στάνη ο ΦΑΙΔΩΝ” 30 συναπτά έτη στην εκτροφή GIDAS

  Μετά από πολυετείς μελέτες σας παρουσιάζουμε το νέο μας προϊόν

  “GIDIA χωρίς ΚΑΚΑΛΑ”,

  Μετά τα απλά GIDIA, μετά τα poustroGIDIA ράτσας pavlidis ένα
  νέο προϊόν είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.

  “Tα ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA”, θα νιώσετε μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στον ουρανίσκο σας

  Προσοχή στις απομιμήσεις, μόνο τα γνήσια “ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA” φέρουν με έντονο πράσινο
  χρώμα την σφραγίδα “Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ”

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  ..
  .
  .
  .
  .
  .

  Φωτο αιγυπτιακου ΜΙ-8 εξοπλισμενου με ΑΤ πυραυλο ΑΤ-3 οπως πηρε μερος στον πολεμο του 73.
  Προκειται για αιγυπτιακη πατεντα καθως η εξαγωγη οπλισμενων ελικοπτερων με πυραυλους ΑΤ-3 αρχισε απο την πλευρα της ΕΣΣΔ το 1974.

  View post on imgur.com

  https://twitter.com/Mansourtalk/status/1168589737122258947/photo/1

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: