Η Υπηρεσία Προμηθειών Επιμελητείας και Τεχνολογιών (ATLA) της Ιαπωνίας αποδέσμευσε για πρώτη φορά οπτικό υλικό που προβάλλει τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο XASM-3 κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκτόξευσης. Η ATLA ειναι τμήμα του ιαπωνικού υπουργείου άμυνας και δημιουργήθηκε το 2015 για να “εγγυηθεί την τεχνολογική ανωτερότητα και να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές ανάγκες ομαλά και γρήγορα”.

Πρόσφατα είχε δημοσιοποιηθεί ότι ο πύραυλος θα εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής το 2018 και θα ενταχθεί επίσημα στις Ιαπωνικές Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JASDF), τότε είχε ονομαστεί ASM-3.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας, οι δοκιμές αεροδυναμικής και μεταφοράς πάνω στα μαχητικά F-2 ολοκληρώθηκαν το 2015 και ο πύραυλος βρισκότανε τότε στα τελικά στάδια της κατασκευής πρωτοτύπου.

Το ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης Yomiuri Online είπε ότι ο ASM-3 χαρακτηρίζεται ως “δύσκολος στην αναχαίτιση” λόγω της ταχύτητας του και ειναι η απάντηση στις πρόσφατες “επιθετικές δραστηριότητες στην ανατολική κινεζική θάλασσα” του Κινεζικού Ναυτικού.

Ο XASM-3 μπορεί να αγγίξει ταχύτητες των 3 Mach χάρις στον αυλοαεριωθητή κινητήρα του που τροφοδοτείται από δύο αεραγωγούς (σε παρόμοιο τρόπο με τον πύραυλο αέρος-αερος Meteor της MBDA ή τον γαλλικό εκτοξευόμενο από αέρος τακτικό πυρηνικό πύραυλο ASMP-A). Ο XASM-3 ίπταται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας κατά το τελικό στάδιο της επίθεσης για να μειωθεί η πιθανότητα εντοπισμού και αναχαίτισης του.

Βασικά χαρακτηριστικά του XASM-3

  • Συνολικό μήκος: 5,25 μέτρα.
  • Μέγιστη ταχύτητα: 3 mach ή περισσότερο.
  • Δραστικό βεληνεκές: 80 ναυτικά μίλια (περίπου 150 χλμ) ή περισσότερο.
  • Βάρος: Περίπου 900 κιλά.
  • Ισχύς: Ενσωματωμένος Κινητήρας Αυλοαεριωθητή.
    Πλοήγηση και εντοπισμός: αδρανειακή/GPS (ενδιάμεσο στάδιο) και ενεργός/παθητικός εντοπισμός (τελική φάση).

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε πως ένας παρόμοιος πύραυλος, ο XSSM που προορίζεται για το Ιαπωνικό Ναυτικό (JMSDF) ελέγχθηκε επίσης στις αρχές αυτού του έτους.

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: