Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Ραγαν του Κατάρ αποδέσμευσε βίντεο που παρουσιάζει την πρώτη άσκηση των αρματιστών με τα νέα άρματα μάχης Leopard 2A7+ που παρέλαβε πρόσφατα από την Γερμανία.

Η γερμανική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) μετα από σύμβαση παρέδωσε 62 άρματα μάχης Leopard 2A7+ στο Κατάρ. Η συμφωνία είναι η πρώτη εξαγωγική σύμβαση της βιομηχανίας για βαρύ τεθωρακισμένο εξοπλισμό στην Μέση Ανατολή. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000 155/52 διαμετρημάτων, 32 αναγνωριστικών οχημάτων 4Χ4 Fennek και ένα πακέτο προστατευόμενων 4X4 οχημάτων βαριάς αντοχή Dingo σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις.

Η πλατφόρμα Leopard 2A7+ που αποκτήθηκε από το Κατάρ είναι το πιο σύγχρονο Leopard 2 που κατασκευάστηκε από την KMW και έχει βελτιστοποιηθεί για επιχειρήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες που συναντιούνται στην Μέση Ανατολή.

Επιπρόσθετα στο σύστημα κλιματισμού (τύπου καλύμματος), το άρμα διαθέτει τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό FLW200 τοποθετημένο επί της οροφής οπλισμένο μ’ενα σταθεροποιημένο πολυβόλο M2 HB της .50 in, επιπρόσθετο εξωτερικό χώρο αποθήκευσης στον πύργο και μια βοηθητική μονάδα ισχύος των 17kW εγκατεστημένη εσωτερικά στο πίσω μέρος του σκάφους στην δεξιά πλευρά.

Οι τελικές σχέσεις μετάδοσης κίνησης έχουν τροποποιηθεί για την παροχή περισσότερης ροπής όταν το άρμα επιχειρεί σε περιβάλλον ερήμου, να και αυτό μείωσε την ανωτάτη ταχύτητα από τα 72 χιλιόμετρα ανά ώρα στα 68 χλμ/ώρα.

Οι βασικές δομές του σκάφους και πύργου του Leopard 2A7+ κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα με τον πύργο να αποστέλλεται στις εγκαταστάσεις της KMW στο Κασελ όπου εκεί ολοκληρώθηκε με όλον τον ηλεκτρικό εξοπλισμό ελέγχου πυροβόλου, το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, σταθεροποιημένα συστήματα σκόπευσης αρχηγού και πυροβολητή και οπλισμό.

Ο ολοκληρωμένος πύργος αποστέλλεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της KMW παραγωγής και ενσωμάτωσης της KMW στο Μόναχο όπου και συνδέεται με το σκάφος.

Το χρονικό διάστημα από 18 Φεβρουαρίου έως 20 Ιουνίου 2014, εκατό Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ, ειδικοτήτων τεθωρακισμένων και πυροβολικού, εκπαιδεύθηκαν στο άρμα μάχης Leopard 2HEL και το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο PzH-2000, στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Αύγουστο του 2015 αφίχθη στην Αλεξανδρούπολη το δεύτερο τμήμα των περίπου 130 στρατιωτικών από το Κατάρ με σκοπό να εκπαιδευτεί σε μονάδες της XII ΜΚ ΜΠΖ του Στρατού Ξηράς, στην Αλεξανδρούπολη.

Η ανωτέρω εκπαίδευση, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών,  διεξήχθηκε στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από κατάλληλους εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ».

Αρέσει σε %d bloggers: