Πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας αποδέσμευσε βίντεο οπού οι χειριστές των νεοαποκτηθέντων ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία αποκτήθηκαν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, εκτελούν τις πρώτες εκπαιδευτικές βολές.

Τα 16 ελικόπτερα που παραδόθηκαν στην Κροατία κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012 ως μέρος του προγράμματος αντικατάστασης αεροσκαφών εν καιρώ πολέμου των ΗΠΑ για την αναπλήρωση των ελικοπτέρων που απωλέσθηκαν εν δράσει σε Ιράκ/Αφγανιστάν. Έχοντας υπηρετήσει μεταξύ 2012 και 2015 τα ελικόπτερα συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA) μετά την απόσυρση του τύπου τον Απρίλιο από το οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ. Η Κροατία ήταν η πρώτη χώρα που εισήλθε σε συνομιλίες για την απόκτηση των Kiowa και η πρώτη που επέλεξε συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας είναι 34,8 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20,1 εκατ. δολάρια καλύφθηκαν από δωρεά των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα διανεμήθηκαν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Κροατίας από το 2016 έως το 2020. Τα πρώτα πέντε ελικόπτερα παραδόθηκαν την 30η Ιουλίου 2016.

Αρέσει σε %d bloggers: