To Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Μηχανικού του Γαλλικού Στρατού EBG-VAL. (Janes.com)

Η Σχολή Μηχανικού του Γαλλικού Στρατού στο Ανζί παρέλαβε από την εταιρεία Nexter το 42° εκσυγχρονισμένο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Μηχανικού (TOMMX) EBG-VAL ολοκληρώνοντας με αυτή την παράδοση το πρόγραμμα εκσυχρονισμού της αρχικής έκδοσης EBG-F1 και του πυροτεχνικού συστήματος εξουδετέρωσης αντιαρματικών ναρκών (SPDMAC), το όποιο επιτηρούσε η Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement).

Προερχόμενο από το σκάφος του AMX-30B2 , το EBG-F1 εντάχθηκε σε υπηρεσία για πρώτη φορά το 1987. Έκτοτε έχει αναλάβει αποστολές υποστήριξης σε μάχες, ανοίγοντας ή κλείνοντας διαδρομές, εξαλείφοντας εμπόδια και διαμορφώνοντας το έδαφος.

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο εύρος απειλών και διαρκώς μεταβαλλόμενων κινδύνων, το 2006 η DGA ανέθεσε στη NEXTER την αποστολή εκσυχρονισμού των 42 EBG-F1, τα οποία μετατράπηκαν σε EBG-VAL και 12 SDPMAC.

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να ενισχυθεί η θωράκιση, να εξελιχθούν οι υπάρχουσες λειτουργίες, η εγκατάσταση νέων ικανοτήτων και η βελτίωση της εργονομίας. Από τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Ιανουάριο 2014 το Γαλλικό Μηχανικό έχει συνολικά παραλάβει 54 οχήματα μηχανικού.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

 1. EVRIPIDES

  ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΟΜΜΧ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ) ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΛΟΧΟΥ / ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΖ Ή ΙΛΗΣ/ΕΠΙΛΑΡΧΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΑΡΚΕΤΑ ΨΑΓΜΕΝΟ…

  Απάντηση
  • AXEΡΩΝ

   Δέν βλέπω να ὑπάρχει σοβαρό ἑνδιαφέρον,οὔτε ἀκόμη και ἐάν προκύψουν δωρεάν ΤΟΜΜΧ.
   Στην πραγματικότητα,αὐτό ἔχει ἤδη συμβεί,με τα DACHS.
   Ἀλλά οὔτε κἄν για θωρακισμένους (προστατευμένους) προωθητές γαιῶν δέν ὑπάρχει ἑνδιαφέρον,που εἶναι εὔκολο να τροποποιηθοῦν.

   Απάντηση
   • EVRIPIDES

    Δυο τύπους ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΩΘΗΤΩΝ ΓΑΙΩΝ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ. ΤΟΥΣ D-9 KAI D-7 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ CAT ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. Ο ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΩΘΗΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ; ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΤΟΜΜΧ ΥΠΕΡΚΕΡΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΕΤΡΟ ΙΧΝΟΣ.

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Η αλήθεια είναι πως το Μηχανικό χρειάζεται ένα ΤΟΜΜΧ.
   Παλιότερα νομίζω πως το ΜΧ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τεθωρακισμένου οχήματος μάχης μηχανικού, μόνο που έμεινε στα χαρτιά.
   Οι θωρακισμένοι προωθητές γαιών είναι πολύ εύκολο να τροποποιηθούν και θα ήταν πολύ χρήσιμοι άλλα μπροστά στις ικανότητες ενος σύγχρονου ΤΟΜΜΧ θεωρώ πως είναι ξεπερασμένοι.

   Απάντηση
   • EVRIPIDES

    ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. ΤΑ ΤΟΜΜΧ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΩΛΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΤΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΞΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΛΠ. ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 2, ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ …ΤΟ ΤΟΜΜΧ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ, ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.

 2. AXEΡΩΝ

  Ἄς μήν ὑποτιμοῦμε τους προστατευμένους προωθητές γαιῶν.
  Εἶναι ἀπό την σχεδίαση τους ἰκανώτερα χωματουργικά μηχανήματα ἀπ΄ὅτι τα ΤΟΜΜΧ,ὅταν πρόκειται για κυβικά μέτρα χώματος,και μάλιστα δύσκολου χώματος.
  Ἡ δέ πρόσθεση θωρακίσεως δέν προβληματίζει το μηχάνημα ἰδιαιτέρως,ἀφοὺ εἶνα προωρισμένο ἀκριβῶς να ἀντέχει την καταπόνηση της χωματουργίας:οἱ φορτίσεις της ἀναρτήσεως,για παράδειγμα,εἶναι τέτοιες,που δέν μπορεί σε αὐτά τα μηχανήματα να τοποθετηθεί ἀνάρτηση με διαδρομές τροχοῦ,διότι ἀπλούστατα δέν θα μποροῦσαν να ἐκτελέσουν γαιοπροώθηση.
  Ἀλλά και το κόστος δέν εἶναι ἀπαγορευτικό.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: