Το Χημείο Στρατού συγκροτήθηκε το 1924 με τον τίτλο «Χημείον Πυριτίδων και Εκρηκτικών Υλών».

Μετά το τέλος του Β΄ΠΠ αναδιοργανώθηκε και λειτούργησε ως χημική υπηρεσία της 651 ΑΒΥΠ μέχρι τις 31-07-1961. Από 1-08-1961 έγινε ανεξάρτητη Μονάδα Υλικού Πολέμου με τον τίτλο Γενικό Χημείο Στρατού.

Με Διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετονομάσθηκε από 02-09-1961 σε Χημείο Στρατού (τίτλος τον οποίο φέρει μέχρι σήμερα) και εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ» στον Πειραιά.

Η αποστολή του Χημείου Στρατού είναι :

– Φυσικοχημικός έλεγχος των υλικών και εφοδίων του Στρατού για διαπίστωση ή εξακρίβωση:

• Ότι πληρούν τις προδιαγραφές ή τους όρους ποιότητας που περιλαμβάνονται σε διαγωνισμούς και στις συμβάσεις προμήθειάς τους.
• Της ποιοτικής κατάστασης των αποθεμάτων κατόπιν εντολών του ΓΕΣ, ή κατόπιν αιτήσεως των Μονάδων.
• Στοιχείων αναγκαιούντων για τη σύνταξη προδιαγραφών ή κατακύρωση διαγωνισμών προμήθειας.

– Μελέτες και έρευνες στις παραπάνω κατηγορίες ειδών για βελτίωση της ποιότητάς τους, καθώς επίσης των προδιαγραφών και των μεθόδων ελέγχου.
– Συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων επί παρατηρούμενων εκτροπών, που αφορούν στην ποιότητα των εξεταζομένων ειδών και επισήμανση των αδυναμιών.

Επιπλέον το Χημείο Στρατού:

– Πραγματοποιεί ελέγχους για λογαριασμό των άλλων κλάδων των ΕΔ και λοιπών κρατικών φορέων.
– Συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες με τους παρακάτω φορείς:

• ΕΜΠ
• ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
• ΕΚΠΑ

Το Χημείο Στρατού είναι το πλέον εξειδικευμένο χημικό εργαστήριο του Ελληνικού Στρατού. Διαθέτει ικανό αριθμό εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και έμπειρο επιστημονικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, ώστε να διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους, στο σύνολο σχεδόν των έτοιμων ειδών αλλά και των πρώτων υλών.

Ενδεικτικά, την παρούσα περίοδο διεξάγει φυσικοχημικές αναλύσεις σε είδη ένδυσης, υφάσματα διαφόρων τύπων, υλικά στρατωνισμού (κρεβάτια, στρώματα, υπνόσακοι, ατομικά αδιάβροχα, σκηνικό υλικό κλπ.), είδη εξάρτυσης, είδη υπόδησης, τρόφιμα φυτικής προέλευσης, λοιπά τρόφιμα, χαρτί, είδη εστιάσεως (μαχαίρια, πιρούνια, αγγεία εστιάσεως), πρώτες ύλες χρωμάτων, μέταλλα, δέρματα, πλαστικά, ελαστικά, καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη και JP-8), αντιπηκτικό υγρό, ορυκτέλαια κάθε είδους και γενικά παράγωγα πετρελαίων.

Το Χημείο Στρατού από το 2004, με τη συμμετοχή και των 5 εργαστηρίων του, μετά από επιτυχή αξιολόγηση από ειδική ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), είναι η πρώτη μονάδα, τόσο στο Στρατό Ξηράς όσο και στους λοιπούς κλάδους των ΕΔ, που έλαβε διαπίστευση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025. Η διατήρηση της εφαρμογής του συστήματος ποιότητας εξασφαλίζεται με την ανά έτος επιτήρηση και την κάθε 4 έτη επαναξιολόγηση.

Το Τμήμα Καυσίμων-Λιπαντικών του Χημείου, από το 2015 έχει αναλάβει τον έλεγχο των υδραυλικών υγρών των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος μέχρι τότε γινόταν σε εργαστήρια του εξωτερικού, με σημαντική καθυστέρηση στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων και ανάλογη οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας. Την τελευταία διετία τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα με συνέπεια την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ιπτάμενων μέσων και την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 150.000€ σε ετήσια βάση.

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: