Φωτογραφία από την τελετή εξόδου από τη γραμμή παραγωγής των δύο πρώτων F-35A της Αυστραλίας. (f35.com)

Τα πρώτα Διακλαδικά Μαχητικά Κρούσης F-35A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας έχουν εξέλθει, την 25η Ιουλίου 2014, από τη γραμμή παραγωγής, κατά τη διάρκεια μίας τελετής, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Lockheed Martin.

Στην τελετή της Πέμπτης παρέστησαν αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένων του Πρεσβευτή της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), Kim Beazley, υπουργού Οικονομικών Γερουσιαστή Mathias Cormann, υφυπουργού Άμυνας Frank Kendall των ΗΠΑ και του Αρχηγού της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Geoff Brown.

Σύμφωνα με το DefenceNews το δεύτερο αεροσκάφος έχει επίσης ολοκληρωθεί, και τα δύο αναμένουν την ολοκλήρωση των δοκιμών του λογισμικού Block 3l, πριν πραγματοποιήσουν, το Νοέμβριο, τις πρώτες πτήσεις.

«Πριν από 10 χρόνια, η Αυστραλία έκανε την τολμηρή απόφαση να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλες συνοδοιπόρες χώρες στο πρόγραμμα του F-35» είπε ο Cormann.

«Ήταν ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Αυστραλία και ήταν μια μεγάλη διορατικότητα του τότε υπουργού Άμυνας Robert Hill, να αναγνωρίσει τη σημασία του προγράμματος F-35. Η Αυστραλία έγινε συνεταίρος στο πρόγραμμα F-35 για πολλούς λόγους, οι οποίοι ισχύουν και σήμερα όπως και πριν από μία δεκαετία.»

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας, καθώς είμαστε η τέταρτη χώρα παγκοσμίως που παραλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς» είπε ο Brown κατά τη τελετή εξόδου των F-35 από τη γραμμή παραγωγής.

«Αυτό θα μετατρέψει τις Αμυντικές Δυνάμεις της Αυστραλίας σε μία αμυντική δύναμη πέμπτης γενιάς»

Η Αυστραλία αγόρασε τα δύο F-35A για να υποστηρίξει την αρχική εκπαίδευση στις ΗΠΑ και έχει επίσης δεσμευτεί για επιπλέον 70 αεροσκάφη.

Τα δύο αρχικά αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Αεροπορική Βάση Luke στην Αριζόνα, στις αρχές του 2015, για επιχειρήσεις με την 61η Μοίρα Μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Οι παραδώσεις στη Αυστραλία αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 και η αρχική τους επιχειρησιακή ικανότητα αναμένεται να ακολουθήσει στα τέλη του 2020.
Στην υπηρεσία της Αυστραλίας, προκειται να αντικαταστήσουν το σημερινό στόλο μαχητικών F/A-18A/B Hornet σε τρεις Μοίρες Μαχητικών και μία μονάδα επιχειρησιακής μετατροπής.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: