Καλλιτεχνική απόδοση του AW159 Wildcat να εκτοξεύει πύραυλο FASGW(H)/ANL. (MBDA)

Η AgustaWestland υπέγραψε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κοστολογείται στα 90 εκατομμύρια λίρες, για την ενσωμάτωση, δοκιμή και τοποθέτηση του πυραυλικού συστήματος Future Anti-Surface Guided Weapon-Heavy (FASGW) στα 28 ελικόπτερα AW159 Wildcat του Βασιλικού Ναυτικού (RN).
Η σύμβαση ανακοινώθηκε την 16η Ιουλίου 2014 κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης Farnborough.
Η ενσωμάτωση των πυραύλων θα ενισχύσει τα AW159 Wildcat με τη δυνατότητα επίθεσης σ’ ένα μεγάλου εύρους στόχων επιφανείας που κυμαίνονται από μικρά ταχύπλοα σκάφη μέχρι μεγάλα πλοία όπως κορβέτες, και επίσης παρακτιους και χερσαίους στόχους.
Οι δύο πύραυλοι θα είναι οι FASGW(Heavy)/ANL (Future Anti Surface Guided Weapon (Heavy)/ Anti Navire Léger) της MBDA και ο Light Multirole Missile (LMM) (FASGW (Light) της Thales.
Το AW159 Wildcat θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων εκτοξευτών πυραύλων, δύο σε κάθε φορέα, με πέντε LMM ή τέσσερις πυραύλους FASGW(H)/ANL. Για μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, θα έχει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς μικτού φορτίου εκτοξευτών LMM και πυραύλων FASGW(H)ANL.
Ο FASGW(Heavy)/ANL της MBDA διαθέτει αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων η οποία αποστέλλει τις εικόνες που «βλέπει» ο ερευνητής του πυραύλου στον χειριστή, ο οποίος, παράλληλα με την αυτόνομη εμπλοκή, μπορεί εναλλακτικά να διατηρήσει τον ελέγχο του πυραύλου καθ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Αυτή η προαιρετική επιλογή της δυνατότητα ελέγχου και επιτήρησης με παρέμβαση του χειριστή (man-in-the-loop) θα προσδώσει νέες δυνατότητες όπως την εν πτήσει, εκ νέου στόχευση, διόρθωση στόχευσης και ασφαλή ματαίωση αποστολής.
Τελικά, ο πύραυλος θα έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχων που βρίσκονται έκτος άμεσης οπτικής επαφής, όταν η πλατφόρμα εκτόξευσης θα έχει το πλεονέκτημα προσδιορισμού στόχων από τρίτους ή δια μέσο καταδείκτη- καταυγαστήρα λέιζερ.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: