Φρεγάτα USS Carr (FFG-52) το 2003 στον Ατλαντικό Ωκεανό. (Wikipedia)

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επικύρωσε με ομόφωνη ψηφοφορία την εντολή για τη συγκατάθεση πώλησης πλοίων από τα αποθέματα των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι την σπουδαιότητα του προγράμματος Taiwan Relations Act, και εξουσιοδοτώντας την πώληση τεσσάρων φρεγατών καθοδηγούμενων πυραύλων, κλάσης Oliver Hazard Perry προς την Ταϊβάν και από δύο σε Μεξικό και Ταϊλάνδη.

Η επαναβεβαίωση των προγραμμάτων Taiwan Relations Act και Naval Vessel Tranfer Act για το 2014 πρόκειται να προωθηθεί στην Γερουσία για πιθανές επιπρόσθετες ρυθμίσεις.

Η εντολή εξουσιοδοτεί την πώληση τεσσάρων φρεγατών: USS Taylor (FFG-50), USS Gary (FFG-51), USS Carr (FFG-52) και την USS Elrod (FFG-53) στην Ταιβάν βάσει του προγράμματος Taiwan Relations Act, το οποίο κατευθύνει την πολιτική πωλήσεων όπλων προς την Ταϊβάν αλλά και τους ανεπίσημους δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Focustaiwan.tw o πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων Έντ Ροϊς, δήλωσε πω το πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στο Δυτικό Ειρηνικό απο τη θέσπιση του, το 1979.

Η ψήφιση της εντολής επαναβεβαιώνει την αταλάντευτη προσήλωση του Κογκρέσου στο Taiwan Relations Act στο  οποίο περιλαμβάνεται η πρόσκτηση απο την Ταϊβάν, εξελιγμένων όπλων αμυντικού χαρακτήρα, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ντιζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια.

Ο Ροϊς, ο οποίος κατέθεσε την εντολή, δήλωσε πως η εντολή η οποία επικυρώθηκε τρεις μέρες πριν τον εορτασμό των 35 ετών από την καθιέρωση του Taiwan Relations Act, έχει ως σκοπό να επιδείξει την ισχυρή υποστήριξή του Λευκού Οίκου προς την Ταιβάν.

Η εντολή, εξουσιοδοτεί επίσης την πώληση τεσσάρων φρεγατών κλάσης Oliver Hazard Perry στο Μεξικό και την Ταϊλάνδη.

Η Ταϊλάνδη θα αποκτήσει τις φρεγάτες: USS Rentz (FFG-46) και USS Vandegrift (FFG-48), και το Μεξικό τις: USS Curts (FFG-38) και USS Mcclusky (FFG-41).

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: