Ο Αμερικανικός Στρατός ενέκρινε πρόσφατα την κατεπείγουσα προμήθεια 1,111 εκτοξευτών ΠΑΟ M-3E1, της τελευταίας έκδοσης του Πυροβόλου Άνευ Οπισθοδρομήσεως Carl Gustav σε ειδική διαμόρφωση για τις ΗΠΑ.

Το ΠΑΟ Carl Gustav στην έκδοση Μ-2 αξιολογήθηκε ήδη από το 1988 στο πλαίσιο της αντικατάστασης του ΠΑΟ Μ-67 και επελέγη αρχικά από το 75ο Σύνταγμα Rangers με τον κωδικό Ranger Anti-Armor/Anti-Personnel Weapon System (RAAWS).

Η δημοφιλία του, όμως, το έκανε να αποτελέσει όπλο επιλογής κι από άλλες ομάδες της κοινότητας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κωδικοποιούμενο σε Multi-role Anti-armor Anti-personnel Weapon System (MAAWS). Η Bofors ανέπτυξε μια ειδική έκδοση για τις αμερικανικές ΕΔ που κωδικοποίησε ως Μ-3.

Το όπλο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εκστρατείες στην Αφρική και στην Ασία και το 2012 αναπτύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στο Αφγανιστάν. Γενικά, το ΠΑΟ Μ-3 κρίθηκε βαρύτερο και ακριβότερο από τον εκτοξευτή μίας χρήσης AT-4 (επίσης αντίγραφο της σουηδικής Bofors) αλλά τα αποτελέσματα των βολών μη θωρακισμένων κατά στόχων εδάφους και η ικανότητά του να εναλλάσσει πυρομαχικά σε μία πλατφόρμα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Επίπλέον, το Μ-3 είναι κατά πολύ ελαφρύτερο και φθηνότερο από το σύστημα Javelin. Το 2014 το όπλο έγινε επίσημο όπλο υποστήριξης του στρατού των ΗΠΑ και το 2015 αποφασίστηκε ο εξοπλισμός κάθε διμοιρίας με ένα ΠΑΟ.

Η παραγγελία που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες αφορά βελτιωμένο μοντέλο του Μ-3 στην έκδοση Μ-3Ε1. Το νέο όπλο είναι ενισχυμένο με τιτάνιο αντί χάλυβα, προσφέροντας αντοχή με μικρότερο βάρος. Το όπλο ζυγίζει 2,7 κιλά λιγότερο από το προηγούμενο μοντέλο και είναι κατά 63.5 mm (2.5 in) βραχύτερο, ενώ έχει ανατομικές βελτιώσεις για πιο άνετη βολή. Ένα προσθαφαιρούμενο σύστημα ελέγχου πυρός που ελέγχεται από την πρόσθια χειρολαβή, θα βελτιώσει την σκόπευση του όπλου και θα κρατά αρχείο των βολών που κάθε εκτοξευτής πραγματοποιεί ώστε να υπολογίζεται η διάρκεια ζωής του σωλήνα.

USA_Carl_Gustav_M-3E1_-

©U.S. Army

 

Αρέσει σε %d bloggers: