Ανώτατος αξιωματικός επιθυμεί να παροπλίσει ακόμα πιο νωρίς τα ταλαιπωρημένα “F/A-18” καθώς τα “F-35” εισέρχονται σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Η αεροπορία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα επιχειρησιακής ετοιμότητας του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, όμως δεν της παρέχονται περισσότερα αεροπλάνα για να το αντιμετωπίσει. “Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρα πολλά [“F/A-18”] “Hornets” -έχουμε πάρα πολλά αεροπλάνα”, δήλωσε ο στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ την 25η Ιανουαρίου 2018.

“Αυτη τη στιγμή το πρόβλημα μας δεν είναι ο αριθμός των αεροπλάνων καθαυτού, αλλά ο αριθμός των αεροπλάνων που πετάνε”, δηλωσε ο στρατηγός του σώματος πεζοναυτών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Αυτό το συγκεκριμένο είναι αληθές για τα προβλήματα των “Hornets”, από τα πιο ταλαιπωρημένα αεροπλάνα μετά από μια δεκαετία εντατικής και σκληρής χρήσης στους ουρανούς του Ιράκ και Αφγανιστάν.

“Πρέπει να τα ξεφορτωθούμε επειδή δεν έχουμε χρόνο για να τα επισκευάσουμε”, δήλωσε ο Νέλερ.

Πέρυσι, ο τριάστερος στρατηγός που ειναι επικεφαλής της αεροπορίας πεζοναυτών δήλωσε στα μέλη του κοινοβουλίου ότι θα εξοικονομούσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια απ’τα λειτουργικά έξοδα αν μπορούσαν να αποσύρουν τα παλιά μαχητικά αεροσκάφη νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και να τα αντικαταστήσουν με τα νεότερα “F-35 Lightning II”. Πολλά από τα “F/A-18” ειναι χρήσιμα μόνο ο βασίλισσες των υπόστεγων, δωρίζοντας τα εξαρτήματα τους προς βοήθεια των ομολόγων του, δήλωσε ο διοικητής.

“Διαθέτουμε πάρα πολλά αεροπλάνα. Σε κάποιο σημείο είχαμε περισσότερα αεροπλάνα απ’όσα χρειαζόμασταν”, δήλωσε. “Οπότε πρέπει να υπάρξει μια εξέλιξη -είτε τα διαγράψουμε από τους καταλόγους μας και τα στέλνουμε στο διαλυτήριο ή τα κάνουμε μια μεγάλη δεξαμενή ανταλλακτικών ή κάτι τέτοιο, το οποίο θα μας δώσει κάποια οφέλη”.

Αυτη τη στιγμή, το σώμα πεζοναυτών μελετά την αντικατάσταση των “Hornets” συν των “EA-18B Prowlers” και “AV-8B Harriers” με συνολικά τριακόσια πενήντα τρία (353) “F-35B” και εξήντα εφτά (67) “F-35C”. Ανέπτυξαν την πρώτη τους Μοίρα “F-35” στην Ιαπωνία το περασμένο έτος. Το 2018 το μαχητικό αεριωθούμενο ίσως συμμετέχει στις πρώτες πολεμικές πτήσεις όταν οι πεζοναύτες το στείλουν στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, στην Μέση Ανατολή (κυρίως Ιράκ και Αφγανιστάν).

Όλα ειναι μέρος του σχεδιασμού της ναυτικής αεροπορίας, δήλωσε ο Νελερ. “Κάθε φορά που αγοράζεις ένα νεο αεροσκάφος κάτι πρέπει να κάνεις με τα παλιά αεροσκάφη -να τα καθηλώσεις ή να τα πουλήσεις μεσώ του προγράμματος “στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού” (“FMS”)».

Caroline Houck

Απόδοση/Μετάφραση απο το “DefenceOne.Com”

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Δηλαδή,ἄν κατάλαβα καλά,θα πρέπει οἱ πεζοναύτες να «σκοτώσουν» τα χόρνετ,επειδή δέν προλαβαίνουν να τα επισκευάσουν,και θα τα αντικαταστήσουν με νέα F-35 για να εξοικονομήσουν 1 δίς $ τον χρόνο.
  Απορία ψάλτου : πόσα $ θα χρειαστούν για την αντικατάσταση;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Εκεί που μπερδεύτηκα εγώ, είναι η αντικατάσταση των EA-6 Prowler με το JSF, όταν στο ΠΝ η αντικατάσταση των αεροσκαφών ΗΠ ήρθε με τα EA-18 Growler για την ηλεκτρονική επίθεση.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πρεμούρας το ανάγνωσμα,φίλε μου.
    Το F-35 χρειάζεται ποοολύ σπρώξιμο…

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Προφανώς αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, θέλει ακόμα αρκετή προσπάθεια για να πείσει σαν οπλικό σύστημα, παρόλο που δεν ξεκίνησε ακόμα για τα καλά η παρουσίαση προσαρμοσμένων ραντάρ για αντιμετώπιση του, και ειδικά σε μια σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία θα μας συνοδεύουν ακόμα για πολλά χρόνια, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Για το σώμα πεζοναυτών η υπόθεση είναι δίλημμα, εφόσον ο γερασμένος στόλος των F-18 και ΑV-8 θα χρειαστεί οπωσδήποτε αντικατάσταση, και αυτό χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα έτοιμη η ετοιμοπόλεμη λύση(ευτυχώς που έχουν και νέα τα επιθετικά ελικόπτερα, αλλιώς θα ήταν πλήρες εξαρτημένοι απο ο ΠΝ). Απο μια παλαιότερη συζήτηση που παρακολουθούσα στο eAmyna σχετικά με το θέμα, θυμάμαι ότι είχε καταλήξει ότι οι δυνατότητες του συστήματος ΗΠ της Bae Systems για το JSF δεν αρκούν για μια σύγκριση με ένα εξειδικευμένο μοντέλο όπως τα EA-6B η EA-18G, επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα στην δυνατότητα φόρτωσης/χρήσης του HARM απο το JSF, έτσι με την απόσυρση του EA-6 θα χάσουν αυτή την σημαντική ειδικότητα που τους έδινε μια επιπλέον ευελιξία/ανεξαρτησία απο την αεροπορία του ΠΝ(USN).

  • defencegreece

   Τα F-35B μπαίνει ούτως ή άλλως σε υπηρεσία. Δεν μπορείς να συντηρείς δυο-τρεις τύπους…μόνο Super Hornet και F-35 θα μείνουν τα απλά Hornet θα έχουν την τύχη των δικών μας Block 30

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τα F-35Β μπαίνει ούτως ή άλλως σε υπηρεσία.
    Nαί,αλλά το πρόγραμμα JSF γενικώς προχωράει κουτσαίνοντας.
    Ἥδη 200 Block-2B κάηκαν στην προθέρμανση,και δέν θα λάβουν πλήρεις δυνατότητες,«λόγω κόστους».
    Περιέργως,όποτε το κόστος εκτοξεύεται λόγω F-35/LM,βρίσκεται επικηρυγμένος κάποιος παλαιώτερος τύπος,π.χ το Α-10 στην USAF,ἤ το F-18 και το ΕΑ-6 στο ναυτικό και τους πεζοναύτες.
    Κανείς δέν είπε ότι ἡ LM δέν ξέρει από μπίζνες…

 2. mcair

  το εψαξα λιγο και ειδα το usmc δεν πειρε ποτε σουπερ χορνετ e-f οπως και δεν πηρε ποτε tomcat τα οποια τα θεωρουσε fleet defence αλλα βασιζοταν στα φαντομ και το χορνετ ηταν ο αντικαταστατης.
  το usn πιεσε το usmc να παρει τομκατ για να πεσει η τιμη της μοναδας αλλα το usmc ηταν adamand ,οχι τομκατ
  τωρα μαλον ειναι adamant οχι σουπερχορνετ
  στις αρχες της δεκαετιας 80 στο περιοδικο πτηση το χορνετ ηταν η ελπιδα του usmc, και οι πρωτα τεμαχια πηγαν στους πεζοναυτες που ειχαν φαντομ
  επισης ειδα οτι θα παρουν f35 b-c stovl και carrier version του usn αλλα δεν θελουν πολυτυπια

  Απάντηση
 3. mcair

  το χορνετ ηταν critical για το usmc .αυτοι ειχαν σκαιχοκ αντι για κορσαιαρ, και στην πτηση αρχες 80 ειδα λειζερ μαβερικ agm e laser σε σκαιχοκ
  Maverick E uses a laser designator guidance system optimized for fortified installations and heavier penetrating blast-fragmentation warhead (140 kg (300 lb) vs. 57 kg (125 lb) in older models). It achieved IOC in 1985 and was used mainly by USMC aviation
  wikipedia
  στα διαφορα βιβλια καταλαβα οτι οι πεζοναυτες για το ναυτικο ηταν β κατηγοριας συναδελφοι και σε ισοβαθμια ο usn
  εκανε κουμαντο στον usmc
  o clancy ειπε οτι πεζοναυτες ηταν ο ιδιωτικος στρατος του ναυτικου που εγινε ο ιδιωτικος στρατος των ιδιων των πεζοναυτων

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: