Η εταιρεία “Sikorsky”, μια θυγατρική της “Lockheed Martin”, παρέδωσε την 16η Μαΐου το πρωτο ελικόπτερο “CH-53K King Stallion” στο σώμα πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ). Το ελικόπτερο ειναι το πρωτο από τα 200 αναμενόμενα ελικόπτερα για τον στόλο του σώματος πεζοναυτών.

Το “CH-53K” ειναι ο νέας κατασκευής αντικαταστάτης του γερασμένου στόλου ελικοπτέρων “CH-53Ε” του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ (“USMC”). Το “CH-53E” πέταξε για πρώτη φορά το 1974 και εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία με το “USMC” το 1981.

“H πρώτη παράδοση ενός ‘CH-53K’ στο σώμα πεζοναυτών σηματοδοτεί την έναρξη της νέας γενιάς των παραδόσεων ελικοπτέρων πραγματικά μεγάλης μεταφορικής ικανότητας από την ‘Sikorsky’ που φέρνουν αξεπέραστες και διευρυμένες ικανότητες σε όλο το σύγχρονο πεδίο μάχης για την παροχή τεράστιας ευελιξίας αποστολής και αποτελεσματικότητας στην παροχή της μαχητικής ισχύος, ανθρωπιστικής βοήθειας ή της ανακούφισης από τις καταστροφές σε αυτούς που την χρειάζονται”, δήλωσε ο Ντάν Σουλτς, διευθυντής της “Sikorsky” και πρώην χειριστής “CH-53”. “Με δεκαοχτώ επιπλέον ελικόπτερα ήδη σε διάφορα στάδια παραγωγής, ολόκληρη η ομάδα της “Sikorsky”, σε συνεργασία με τους προμηθευτές μας, αποβλέπει στις επιπρόσθετες παραδόσεις για να ικανοποιήσει τον πελάτη μας”.

Το πρώτο ελικόπτερο βαρέων βαρών “CH-53K” θα σταθμεύσει στον αεροπορικό σταθμό σώματος πεζοναυτών Νιου Ριβερ στην Τζάκσονβιλ, στην Βόρεια Καρολίνα.

Εκεί, το ελικόπτερο θα εισέλθει στο πρόγραμμα δοκιμής δυνατότητας υποστήριξης (“Supportability Test Plan”). Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν, επίσης, και διοικητική αξιολόγηση στην συντήρηση, την υποστήριξη και συνολική διοικητική αεροπορική υποστήριξη του “King Stalion”. Η αξιολόγηση αυτή θα αξιολογήσει επίσης και τις διαδικασίες συντήρησης με τους μηχανικούς του σώματος πεζοναυτών να διενεργούν επισκευές/συντήρηση στο ελικόπτερο. Το πρόγραμμα δοκιμής δυνατότητας υποστήριξης θα εξασφαλίσει την ετοιμότητα και υποστήριξη στην γραμμή πτήσης όταν το ελικόπτερο “CH-53K” εισέλθει στην υπηρεσία με το “USMC”.

Η “Sikorsky” αναμένει να παραδώσει το δεύτερο ελικόπτερο “CH-53K” στο “USMC” στις αρχές του 2019.

Πρόσφατα το πρόγραμμα δοκίμων του “CH-53K” ολοκλήρωσε τα ακόλουθα ορόσημα: Μέγιστο βάρος μοναδικού σημείου ανύψωσης με γάντζο φορτίου 36000 παουντς (16329 κιλών), πτήση προς τα εμπρός με ταχύτητα μέχρι 200 κόμβους, στροφές με κλίση (“banking turn”) 60 μοιρών, υψόμετρο 18500 ποδών από την μέση στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας (“MSL”), προσγειώσεις και απογειώσεις σε κλίση 12 μοιρών, αυτόματη απόρριψη εξωτερικού φορτίου, και δοκιμή όπλων.

“Είμαι πολύ υπερήφανος για την εργασία που ολοκληρωθεί ώστε να παραδοθεί το πιο ισχυρό ελικόπτερο που σχεδιάστηκε ποτέ στα χέρια των πεζοναυτών μας”, δήλωσε ο στρατηγός Στίβεν Ρουντερ, υπαρχηγός της αεροπορίας. “Και σίγουρος για την ομαδική εργασία και αφοσίωση στο πρόγραμμα το οποίο, το επόμενο έτος, θα μας οδηγήσει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (“IOC”)”.

Αρέσει σε %d bloggers: