Ο Στράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) βρίσκεται στην φάση της τεχνικής προσέγγισης της πολύ πιο ανώτερης έκδοσης M1A2 SEP v4 για τη δεκαετία του 2020 και μετέπειτα -σχεδιασμένη για να γίνει μια πιο θανατηφόρα, γρήγορη, ελαφριά, καλύτερα θωρακισμένη, εξοπλισμένη με νέους αισθητήρες και οπλισμένη πλατφόρμα με αναβαθμισμένα και περισσότερο αποτελεσματικά όπλα.

Η προηγμένη τεχνολογία δικτύωσης με σκοπευτικά νέας γενιάς, αισθητήρες, συστήματα στόχευσης και ψηφιακή τεχνολογία δικτύωσης -είναι όλα τα βασικά στοιχεία μίας συνεχιζόμενης εξέλιξης για να θέσουν την πλατφόρμα στην επιτυχημένη εμπλοκή κατά την μάχη εναντίον των ταχέως αναδυόμενων απειλών, όπως η προοπτική της συμπλοκής με το ρωσικό Armata T-14 ή το κινέζικο άρμα μάχης τρίτης γενιάς Type-99.

Η έκδοση SEP v4, που δρομολογήθηκε να δοκιμαστεί το 2021, θα περιλαμβάνει νέας τεχνολογίας λέιζερ τηλέμετρο, έγχρωμες κάμερες, ολοκληρωμένα δίκτυα επί του σκάφους, ζεύξη δεδομένων πυρομαχικών, εντοπιστές ειδοποίησης λέιζερ και ένα πιο φονικό βλήμα άρματος των 120mm, είπε σε συνέντευξη του στο Scout Warrior ο Διευθυντής του Προγράμματος Χερσαίων Συστημάτων Μάχης Υποστράτηγος Ντέιβιντ Μπάσετ.

Ενώ οι αξιωματούχοι του Στρατού εξήγησαν ότι πολλές από τις λεπτομέρειες των συστημάτων επόμενης γενιάς για τα μελλοντικά σύστημα επόμενης γενιάς για τα άρματα του μελλοντος δεν είναι διαθέσιμες για λόγους ασφάλειας, ο Μπάσετ εξήγησε ότι η αναβάθμιση φονικότητας που αναφέρεται ως Πρόταση Μηχανικής Αλλαγής, ή ECP, είναι επικεντρωμένη στην ενσωμάτωση ενός υψηλής τεχνολογίας αισθητήρα προωθημένης υπέρυθρης τεχνολογίας (FLIR) τρίτης γενιάς.

Το προηγμένο σύστημα FLIR χρησιμοποιεί υψηλότερη ανάλυση και ψηφιακή απεικόνιση μαζί με την αυξημένη δυνατότητα εντοπισμού των εχθρικών υπογραφών σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσα από διάφορες σκιάσεις της φωτεινότητας όπως η βροχή, σκόνη ή ομίχλη, δήλωσε ο Μπάσετ.

usa_m1a1-abrams-tank-military-tanks-united-states-marine-corps

“Ο συνδυασμός των αισθητήρων μεσαίου και μεγάλου μήκους κύματος επιτρέπει την καλύτερη αναγνώριση στόχων σε μεγάλες αποστάσεις και την καλύτερη ανάλυση σε μικρότερες αποστάσεις”, εξήγησε ο Μπάσετ. Οι αισθητήρες υψηλότερης ανάλυσης επιτρέπουν στα πληρώματα του Στρατού, για παράδειγμα, να διακρίνουν καλύτερα έναν εχθρικό μαχητή ή έναν αντάρτη που κρατάει ένα AK-47.

Οι βελτιωμένες τεχνολογίες FLIR βοηθάνε, επίσης, τους αρματιστές να αναγνωρίσουν καλύτερα τις υπογραφές φωτός ή θερμότητας που εκπέμπονται από τους στόχους όπως οι εχθρικοί αισθητήρες, ηλεκτρονικά σήματα ή οχήματα του εχθρού. Αυτή η ενίσχυση προσφέρει ένα ακόμα επιπρόσθετο πλεονέκτημα στην ανεξάρτητη θερμική παρατήρηση του αρχηγού του άρματος.

Οι αισθητήρες οπίσθιας παρατήρησης και τα συστήματα ανίχνευσης λέιζερ είναι επίσης μέρος αυτών των αναβαθμίσεων. Επίσης, πρόσφατα διαμορφωμένοι περιβαλλοντολογικοί αισθητήρες θα επιτρέψουν στα άρματα μάχης Abrams να έχουν καλύτερη πρόβλεψη και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες μάχης πολύ πιο γρήγορα, εξήγησε ο Μπάσετ.

«Δεν χρειάζεται να εισάγεις χειροκίνητα τις μετεωρολογικές μεταβλητές στο σύστημα ελέγχου πυρός. Θα ανιχνεύσει την πυκνότητα του αέρα, την σχετική υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου και θα την ενσωματώσει αμέσως στην πλατφόρμα», εξήγησε ο Μπάσετ.

Το αναδυόμενο M1A2 SEP v4 πρόκειται, επίσης, να διαμορφωθεί με μια νέα περιστροφική ηλεκτρική διεπαφή (δακτύλιο πύργου) και έναν νέο επί του σκάφους μεταγωγέα ethernet για την μείωση του αριθμού των απαιτούμενων “κυτίων” ανάμεσα στους δικτυωμένους αισθητήρες σε ένα όχημα. Επίσης, κάποια από τα υφιστάμενα ηλεκτρονικά, οι επονομαζόμενες Αντικαταστάσιμες μονάδες γραμμής, θα αντικατασταθούν από τις νέες Αντικαταστάσιμες Ενότητες Γραμμής (LRM) που θα περιλαμβάνουν μια μονάδα οθόνης, πίνακα έλεγχου οδηγού, πίνακα ελέγχου πυροβολητή, μονάδα έλεγχου πυρός και μια ενιαία οθόνη υψηλής ανάλυσης, αναφέρουν οι πληροφορίες από την General Dynamics Land System.

Προηγμένο βλήμα πολλαπλών χρήσεων (AMP)

Το M1A2 SEP v4 θα διαθέτει το Προηγμένο Πολλαπλών Χρήσεων Βλήμα άρματος των 120mm που μπορεί να συνδυάσει ποικιλία διαφορετικών βλημάτων σε ένα μοναδικό βλήμα.

Το βλήμα AMP πρόκειται να αντικαταστήσει τέσσερα βλήματα άρματος που σήμερα είναι σε χρήση. Τα πρώτα δύο είναι το υψηλής εκρηξιμότητας αντιαρματικό, ή HEAT, βλήμα M-830 και το πολλαπλών χρήσεων υψηλής εκρηξιμότητας αντιαρματικό, ή MPAT, βλήμα M830A1.

Το τελευταίο βλήμα εισήλθε σε υπηρεσία το 1993 για να προσβάλλει και καταστρέφει εχθρικά ελικόπτερα, ειδικά το ρωσικό ελικόπτερο Hind, εξήγησαν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του Στρατού των ΗΠΑ. Το βλήμα MPAT διαθέτει πυροκροτητή δύο θέσεων, εδάφους και αέρος, που πρέπει να ρυθμιστεί χειροκίνητα, ανέφερε μια ανακοίνωση του Στρατού.

usa_m1a2-abrams-battle-tank-02

Το βλήμα M1024 κανίστρου φυσιγγίων κατά προσωπικού είναι το τρίτο βλήμα άρματος μάχης που αντικαθίσταται. Το βλήμα κανίστρου εισήλθε σε υπηρεσία για πρώτη φορά το 2005 με τον Στρατό των ΗΠΑ για να εμπλέκει και εξουδετερώνει ακάλυπτο πεζικό, συγκεκριμένα να υπερνικά μαζικές επιθέσεις πεζικού σε μικρές αποστάσεις. Τα βλήματα κανίστρου διασκορπίζουν ενα ευρύ φάσμα εκσφενδονισμένων μικρών φυσιγγίων για να αυξήσουν την φονικότητα του προσωπικού και, για παράδειγμα, να καταστρέψουν ομάδες μεμονωμένων μαχητών του εχθρού.

Το βλήμα Εξάλειψης Εμποδίων M908, είναι το τέταρτο που το βλήμα AMP θα αντικαταστήσει, σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην καταστροφή μεγάλων εμποδίων τοποθετημένων σε δρόμους από τον εχθρό με σκοπό την παρεμπόδιση της προώθησης των μηχανοκίνητων δυνάμεων, αναφέρουν τα δελτία τύπου του Στρατού.

Το AMP παρέχει επίσης δύο επιπρόσθετες δυνατότητες:Εξουδετέρωση των εχθρικών εποχούμενων στρατευμάτων ειδικά τις ομάδες των εχθρικών καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων, ή ATGM, σε απόσταση, και την παραβίαση τοίχων προς υποστήριξη των επιχειρήσεων του πεζοπόρου πεζικού.

Ο Μπασετ εξήγησε ότι μια νέα ζεύξη δεδομένων πυρομαχικού θα βοηθήσει τους αρματιστές να καθορίσουν ποιο βλήμα είναι το καταλληλότερο για έναν συγκεκριμένο τύπο επίθεσης.
“Αντί να χρειάζεται να μεταφέρεις διαφορετικά βλήματα, μπορείς να επικοινωνήσεις με το βλήμα πριν την πυροδότηση του”, εξήγησε ο Μπάσετ.

Πρόταση Μηχανικής Αλλαγής “1” (ECP1)

Κάποιες από τις αναβαθμίσεις που περιλαμβάνονται στην επαύξηση τη φονικότητας για το M1A2 SEP v4 έχουν τις ρίζες τους σε αναβαθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή για την πλατφόρμα.

Κατά συνέπεια, η αναβάθμιση φονικότητας έχει σχεδιαστεί για να ακολουθεί την τρέχουσα αναβάθμιση κινητικότητας και ισχύος που αναφέρεται ως μια προγενέστερη η αρχική ECP. Μεταξύ άλλων, αυτή η αναβάθμιση προσθέτει μια ισχυρότερη βοηθητική μονάδα ισχύος για την εξοικονόμηση καυσίμων και ηλεκτρονικά συστήματά επί του σκάφους, βελτιωμένα υλικά θωράκισης, εκσυγχρονισμένο κινητήρα και μετάδοση ισχύος και ένα αναβαθμισμένα σύστημα κίνησης των 28 volt. Αυτή η πρώτη ECP, που η παραγωγή της δρομολογήθηκε για το 2017, ονομάζεται έκδοση M1A2 SEP v3.

Αυτή η προσπάθεια ECP 1 ξεκινά επίσης την ενσωμάτωση των αναβαθμισμένων ζεύξεων δεδομένων πυρομαχικών και συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου όπως το σύστημα Ανάσχεσης Τηλεχειριζόμενων Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών -Ηλεκτρονικού Πολέμου (CREW). Ένας ενισχυμένος εναλλάκτης του AMP είναι επίσης μερος της εν λόγω αναβάθμισης, μαζί με τα καλώδια ethernet που έχουν σχεδιαστεί για να την καλύτερη δικτύωση μεταξύ των αισθητήρων του οχήματος.

Το Abrams αναμένεται να δεχθεί ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης δυνάμεων το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία GPS για την γρήγορη ενημέρωση ψηφιακών οθονών με κινούμενους χάρτες με τακτικά σύμβολα που απεικονίζουν τις θέσεις των φιλιών και εχθρικών δυνάμεων.

Το σύστημα, με την ονομασία Ενιαία Πλατφόρμα Διοίκησης Μάχης, χρησιμοποιεί το εξαιρετικά γρήγορο δορυφορικό δίκτυο Blue Force Tracker 2 Satcom που μπορεί να μειώσει την λανθάνουσα κατάσταση και να ελαχιστοποιήσει δραστικά τον χρόνο ανανέωσης. Διαθέτοντας εξαιρετικά γρήγορες ενημερώσεις για τις θέσεις των δυνάμεων σε μια περίσταση ενός ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, όπως είναι φυσικό, μπορεί να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις μηχανοκίνητες και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Συστήματα Ενεργητικής Προστασίας

Ο Στρατός των ΗΠΑ είναι στη φάση του γρήγορου εντοπισμού μιας αναδυόμενης τεχνολογίας για τα άρματα Abrams σχεδιασμένη για να προσφέρει στα οχήματα μάχης τη δυνατότητα να εντοπίσει, παρακολουθήσει και εξουδετερώσει εισερχόμενες εχθρικές “πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες” (RPG) σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ανέφεραν αξιωματούχοι του Στρατού.

Ονομαζόμενη ως Συστήματα Ενεργητικής Προστασίας, ή APS, η τεχνολογία χρησιμοποιεί αισθητήρες και ραντάρ, επεξεργασία ηλεκτρονικού υπολογιστή, τεχνολογία ελέγχου πυρός και ανασχέσεις για να εντοπίζει, στοχεύει και εξουδετερώνει ή αναχαιτίζει καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους, ή ATGM. Τα συστήματα αυτού του τύπου είναι σε εξέλιξη για πολλά χρόνια, ωστόσο, η ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη των εχθρικών αντιαρματικών βλημάτων, πυραύλων και RPG οδηγεί τον Στρατό των ΗΠΑ να δοκιμάσει και αναπτύξει άμεσα ένα APS για το στόλο των αρμάτων μάχης Abrams.

Ο Στρατός των ΗΠΑ εξετάζει μια σειρά εγχώριας κατασκευής και ξένων διεθνών λύσεων από βιομηχανίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αρθρωτού Συστήματος Ενεργητικής Προστασίας (MAPS) του Στρατού, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στρατού στο Scout Warrior.

Η General Dynamics Land Systems, ο κατασκευαστής των αρμάτων Abrams, εργάζεται μαζί με τον Στρατό για την καλύτερη ενσωμάτωση του APS στα υποσυστήματα του άρματος Abrams, εν αντιθέσει με την απλή χρήση ενός επικολλημένου συστήματος, είπε στο Scout Warrior ο Μαικ Πεκ, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της General Dynamics Land Systems.

usa_aps

Ο Πεκ είπε ότι η General Dynamics Land Systems μελετά να δοκιμάσει ένα σύστημα APS με την ονομασία Trophy πάνω στο άρμα Abrams το επόμενο έτος.

Χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ 360 μοιρών, επεξεργαστές και υπολογιστές επί του σκάφους, το Trophy έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει, παρακολουθεί και καταστρέφει εισερχόμενα πυρά προερχόμενα από μια σειρά όπλων όπως τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους, ή ATGM, ή πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες, ή RPG.

Ο μηχανισμός ανάσχεσης αποτελείται από μικρά, κοίλα γεμίσματα που είναι συνδεδεμένα σε έναν αναρτήρα πάνω στην οροφή του οχήματός. Τα μικρά εκρηκτικά στέλνονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να αναχαιτίσουν και εξουδετερώσουν το εισερχόμενο βλήμα, πρόσθεσε.

Το ραντάρ σαρώνει ολόκληρη την περίμετρο της πλατφόρμας σε ένα γνωστό εύρος. Όταν μια απειλή εισβάλει σε αυτή την περιοχή, τότε το σύστημα εντοπίζει και κατηγοριοποιεί την εν λόγω απειλή και ενημερώνει τον υπολογιστή επί του σκάφους ο οποίος καθορίζει το οπτικό σημείο εξουδετέρωσης μέσα στην περιοχή, είπε ένας αξιωματούχος της DRS.

Μαζί με το σύστημα Trophy της Rafael, ο Στρατός εξετάζει επίσης το Iron Curtain της βιομηχανίας Artis, το Iron Fist της IMI και το σύστημα ADS της UBT/Rheinmetall, μεταξύ των άλλων.

Συνολικά, αυτές οι αναβαθμίσεις φονικότητας και κινητικότητας αντιπροσωπεύουν την καλύτερη προσπάθεια του Στρατού για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και φονικότητα της σημερινής πλατφόρμα του άρματος Abrams. Η ιδέα είναι να αξιοποιήσει τις καλύτερες δυνατές αναβαθμίσεις εκσυχρονισμού που μπορούν να ενσωματωθούν στο υπάρχον όχημα. Η συζήτηση για την πρώιμη προκαταρκτική μελέτη και σχεδιασμό είναι ήδη σε εξέλιξη για την κατασκευή μοντέλων για την μελλοντική αρματική πλατφόρμα που θα προκύψει τη δεκαετία του 2030.

Kris Osborn

Απόδοση/Μετάφραση από το scout.com για την Προέλαση.

One Response

  1. Gunslinger32

    Ίσως να εμφανιστούν και μερικά M1 με ένα σύστημα σαν το Zeus(ZEUS-HLONS HMMWV Laser Ordnance Neutralization System) σε RWS, που δοκιμάστηκε επάνω στο HUMVEE.

    Boeing Laser Avenger

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: