Στιγμιότυπο από βίντεο που δείχνει καθαρά ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD) Tor με ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) απο το Tor-M2, αντί του μηχανικής σάρωσης που χρησιμοποιούσε το Tor-M1 που ήταν γνωστό οτι διέθετε η Αίγυπτος. (Αιγυπτιακό Υπ.Αμ./IHS Jane’s)

H Αίγυπτος απέκτησε νέες η αναβαθμισμένες εκδόσεις των ρωσικής κατασκευής μεσαίου βεληνεκούς Buk και μεσαίου βεληνεκούς Tor αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος, αποκαλύφθηκε σε βίντεο απο μία πρόσφατη άσκηση αεράμυνας που το Αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας αποδέσμευσε την 2α Νοεμβρίου.

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής πυραύλων που μοιάζει με Buk-M2 και ενα όχημα ραντάρ (TELAR). Νωρίτερα, η Αίγυπτος είχε το σύστημα Buk-M2 με TELAR, το οποίο διέθετε το ραντάρ μηχανικής σάρωσης ‘Fire Dome’ που ήταν ολόιδιο με αυτό που χρησιμοποιούσε το σύστημα Buk-M1, το οποίο εκτόξευε τον νέο πύραυλο 9M317. Το Buk-M2 χρησιμοποιεί επίσης τον πύραυλο 9M317, αλλά το όχημα TELAR που διαθέτει χρησιμοποιεί ραντάρ AESA.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, Almaz Antey, τo Buk-M2 μπορεί να προσβάλει ταυτόχρονα τέσσερις φορές τον αριθμό των στόχων σε σχέση με το Buk-M1-2.

Καθώς τα συνεργαζόμενα οχήματα διοίκησης και τα ραντάρ πρόσκτησης στόχου ‘Snow Drift’ εμφανίστηκαν στο βίντεο της άσκησης, τα παλιά TELAR των Buk-M1-2 δεν εμφανίστηκαν στην οθόνη, εγείροντας την πιθανότητα πως αναβαθμίστηκαν με το νέο ραντάρ ή ανταλλάχθηκαν με νεότερα συστήματα Buk-M2.

Ομοίως, το βίντεο παρουσίασε και συστήματα Tor με ραντάρ πρόσκτησης στόχου AESA σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα Tor-M2, αντί του μηχανικής σάρωσης που διαθέτουν τα συστήματα Tor-M1 που η Αίγυπτος χρησιμοποιούσε στο οπλοστάσιο της για αρκετά χρόνια.

Το Tor-M2 μπορεί να εμπλέξει ταυτοχρόνως τέσσερις στόχους, αντί των δύο που μπορεί να εμπλέξει το Tor-M1, καθιστώντας το ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα άμυνας σημείου κατά μαζικών επιθέσεων.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Αίγυπτος έχει επίσης προμηθευτεί το μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300VM (Antey-2500), αν και δεν εμφανίστηκε στο βίντεο της πρόσφατης άσκησης αεράμυνας.

Ο Βισεσλάβ Ντζιρκαλούν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής για την Στρατιωτική και Τεχνολογική Συνεργασία με Ξένες Χώρες της Ρωσίας, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS την 12η Νοεμβρίου: «Η Βενεζουέλα έγινε ο πρώτος αποδέκτης του συστήματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό με την ονομασία S-300VM. Την φετινή χρονιά το αντιαεροπορικό σύστημα Antey-2500 παραλήφθηκε απο την Αίγυπτο.»

Οι δηλώσεις του Ντζιρκαλούν επιβεβαίωσαν δημοσίευση της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti που την 23η Σεπτεμβρίου επικαλούμενη ανώνυμες πηγές απο αξιωματούχους της αμυντική βιομηχανίας απο το στενό περιβάλλον της ηγεσίας της κρατικής διεύθυνσης εξαγωγών Rosoboronexport δήλωσε πως η Αίγυπτος είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-300NM για περίπου 500 εκατομμύρια $.

Την 11η Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Fontanka της Αγίας Πετρούπολης, δημοσίευσε πως το εργοστάσιο της πόλης, Kirov δέχθηκε παραγγελία για την κατασκευή 22 ερπυστριοφόρων οχημάτων που χρησιμοποιούνται με το σύστημα S-300VM για έναν άγνωστο ξένο αγοραστή.

Το S-300VM είναι η τρέχουσα εξαγωγική έκδοση μιας οικογένειας αντιαεροπορικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τη σειρά S-300P. Μπορεί να χρησιμοποιήσει δυο διαφορετικούς πυραύλους, έναν για αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, και ο άλλος για την αεριωθούμενους στόχους.

Η Almaz Antay δήλωσε πως μπορεί να εξουδετερώσει όλους τους τύπους αεροσκάφων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με πολύ μικρή επιφάνεια σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section), πυραύλους κρούζ, και τακτικούς και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους. Μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα έως τέσσερις στόχους με μέγιστο βεληνεκές 200 χιλιομέτρων και υψόμετρο 25000 μέτρα.

Στιγμιότυπο απο βίντεο απο άσκηση της Αιγυπτιακής αεράμυνας παρουσιάζει αυτό που μοιάζει ως TELAR απο το μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M2 χωρίς πυραύλους. Το συνεργαζόμενο ραντάρ πρόσκτησης στόχου «Snow Drift» διαφαίνεται στο βάθος. Το Buk-M2 δεν ήταν γνωστό οτι ήταν σε υπηρεσία με την Αίγυπτο. (Αιγυπτιακό Υπ.Αμ./ IHS Jane’s)

Απόδοση από το IHS Jane’s για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: