Αξιωματούχοι της ελβετικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν πως παρατηρούν πρόοδο στο πεδίο των παθητικών ραντάρ, μια τεχνολογία που ‘χει τη δυνατότητα να εντοπίζει “αόρατα” αεροσκάφη, καθώς η χώρα μελετάει την αναβάθμιση αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των αεραμυνών της.

Αρκετοί Ευρωπαίοι έμποροι προσβλέπουν στην αλπική χώρα, ελπίζοντας ότι το πρόγραμμα της, “Air 2030”, το οποίο πρόκειται να περιλαμβάνει το συνδυασμό νέου αεροσκάφους και επίγειων αισθητήρων, μπορεί τελικά να προσφέρει μια επανάσταση στην αδρανοποιημένη τεχνολογία των ραντάρ.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συσκευές ραντάρ, οι οποίες εκπέμπουν κύματα ραντάρ και τότε εντοπίζουν την πορεία τους, ο εξοπλισμός των παθητικών ραντάρ υπολογίζει την εναέρια εικόνα διαβάζοντας τον τρόπο που αναπηδούν τα σήματα των πολιτικών επικοινωνιών πάνω στα εναέρια αντικείμενα. Η τεχνική λειτουργεί με οποιοδήποτε τύπο σήματος που υπάρχει ήδη στο δεδομένο εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όπως επίσης και τις εκπομπές από τους σταθμούς των κινητών τηλεφώνων.

Η τεχνολογία παθητικού ραντάρ υπόσχεται το πλεονέκτημα του μη εντοπισμού, που σημαίνει ότι οι πιλότοι που εισέρχονται σε μια ελεγχόμενη περιοχή ίσως να αγνοούν οτι παρακολουθούνται. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους πιλότους που πετάνε με “αόρατα” αεροσκάφη όπως το “F-35”, δήλωσαν οι ειδικοί, αν και φαίνεται να μην υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχειά που να φέρνουν το παθητικό ραντάρ αντιμέτωπο εναντίον των αεροσκαφών με “αόρατη” σχεδίαση και τις επενδύσεις τους απορρόφησης ακτινοβολίας.

Τελικά, επειδή στο παθητικό ραντάρ δεν υπάρχουν εκπομπές, οι εχθροί επιδιώκοντας να συντρίψουν τις επίγειες αεράμυνες κατά την έναρξη της εισβολής τους δεν θα βρίσκουν στόχους για τους πυραυλους αντι-ακτινοβολίας.

Ο Ρενάτο Καλμπερματεν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Ελβετίας, δήλωσε στο “Defence News” η τεχνολογία παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους στρατηγιστές του “Air 2030” λόγω των εκπομπών σημάτων “υψηλής πυκνότητας” σε όλη την χώρα.

Πέρυσι, μια ομάδα ειδικών συμβούλευσε την ελβετική κυβέρνηση για τα νέα αντιαεροπορικά σχέδια της αναφέροντας το παθητικό ραντάρ ως ένα πιθανό στοιχείο της νέας στρατηγικής, ειδικά συνδυασμένο με άλλους αισθητήρες διαφορετικών τύπων.

“Οι στατικοί σταθμοί στρατιωτικών ραντάρ ειναι εκτεθειμένοι και ως εκ τούτου ευάλωτοι, ειδικότερα κυρίως από τα όπλα μεγάλων αποστάσεων και τις δολιοφθορές” αναφέρει η έκθεση. Η προστασία αυτών των τοποθεσιών ειναι δαπανηρή και υπόσχεται περιορισμένη επιτυχία.

“Οι εναέριοι, κινητοί επίγειοι και ειδικοί παθητικοί αισθητήρες προσφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης”, συμπέραναν οι ειδικοί.

Σε μια υποσημείωση, οι ειδικοί ανέφεραν σχετικά με τις “αντι-στέλθ” ιδιότητες που προσφέρουν τα παθητικά ραντάρ ότι αυτή η σκέψη βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό στα αρχικά στάδια.

Τα πειράματα της Ελβετίας με την τεχνολογία χρονολογούνται απο το 2010, σύμφωνα με τον Καλμπερματεν. Το 2015 και το 2016, οι αξιωματούχοι ελεγξάν στο πεδίο αρκετά δοκιμαστικά συστήματα από τη βιομηχανία, την πανεπιστημιακή κοινότητα και το “Armasuisse”, το τμήμα προμηθειών οπλισμών του υπουργείου άμυνας, σε δύο τοποθεσίες, δήλωσε.

Ενώ η Ελβετία πλησίασε τους μελλοντικούς εμπόρους για τον σκοπό του “συντονισμού της έρευνας” στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρόγραμμα “Air 2030”, ο εκπρόσωπος προειδοποιούσε για τον υπέρμετρο ενθουσιασμό. Οι αξιωματούχοι θεωρούν την εξάρτηση στα πολιτικά ραδιοφωνικά κύματα ως ένα “μειονέκτημα” και ειναι αναγκαία η επιπρόσθετη εξέλιξη για να καταστεί η τεχνολογία έτοιμη προς χρήση στον πραγματικό κόσμο, έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ενώ, η τεχνολογία παθητικού ραντάρ υπάρχει εδώ και δεκαετίες, παλιότερα οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγονταν από τους αισθητήρες. Αυτό όμως άλλαξε με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των υπολογιστών.

Πολλές αμυντικές εταιρείες πιστεύεται οτι διαθέτουν σε εξέλιξη εργασίες παθητικών ραντάρ, είτε φανερά είτε υπό την κάλυψη των έργων εξέλιξης ραντάρ.

Για παράδειγμα, η “Leonardo” διαθέτει προς πώληση το προϊόν με την ονομασία “AULOS Passive Covert Radar”, διαφημίζοντας το ως το “σύστημα φιλικό προς το περιβάλλον” επειδή δεν παράγει “ηλεκτρο-αιθαλομίχλη”.

Στην αεροπορική έκθεση Βερολίνου τον περασμένο μήνα, η γερμανική “Hensoldt” αποκάλυψε αυτό που οι αξιωματούχοι της εταιρείας ισχυρίστηκαν πως ειναι το πρωτο έτοιμο προς πώληση, σύστημα τακτικής χρήσης, με την ονομασία “TwInvis”. Προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις, που κυμαίνονται από μια επιλογή σταθερής τοποθεσίας ως τα πακέτα αρκετά μικρά για να μεταφερθούν από φορτηγό μεγέθους οχήματος χάμερ.

Αξιωματούχοι εταιρειών επεσήμαναν την χρήση του συστήματος στην επιτήρηση του εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένου του διακριτικού τρόπου εντοπισμού εναέριων κινήσεων κατά μήκος των συνόρων σε απόσταση διακοσίων πενήντα χιλιόμετρων.

Κατά την επίσκεψη των δημοσιογράφων στο σύστημα επίδειξης της “Hensoldt” στην αεροπορική έκθεση, οι μηχανικοί της εταιρείας συγκεντρώθηκαν ενθουσιασμένοι γύρω από την μεγάλη οθόνη του TwInvis που προέβαλε το ίχνος ενός “Eurofighter” που εκτελούσε βροντερή εναέρια επίδειξη σε κοντινή απόσταση. Το ίχνος του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών στροφών και των απότομων βουτιών, εμφανιζότανε με ρυθμό ενημέρωσης μικρότερο του ενός δευτερολέπτου, συν το χρόνο επεξεργασίας των 1,5 δευτερολέπτων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ερωτηθέντες τι μπορουσε να δείχνει η οθόνη αν εκεί πετούσε ένα “αόρατο” “F-35”, οι αξιωματούχοι απλά το αντιπαρήλθαν και δήλωσαν ότι δεν θέλουν να μαντέψουν.

Οι Ελβετοί θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με το οραματιζόμενο πρόγραμμα “Air 2030” στο δημοψήφισμα που προγραμματίστηκε για το 2020.

Sebastian Sprenger

Απόδοση/Μετάφραση απο το “DefenceNews.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όσοι έχουν μετοχές στην ΛΜ να τις ανταλλάξουν με μετοχές Μπόινγκ και Ρέθυον η Νόρθροπ-Γκράμεν (όσο είναι νωρίς). 😉
  Αν συνεχίσουν έτσι, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται σήμερα η τεχνολογία, αυτά που θα παίξουν μπάλα στον μελλοντικό αεροπορικό πόλεμο θα είναι τα συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου.

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Το παιχνίδι συνεχίζεται. Ενδεχομένως τα έκτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη να δουλεύουν ως στελθ και σε χαμηλές συχνότητες. Έπειτα υπάρχει τεχνολογία που αναπτύσσεται υπέρ υπερταχυτητων μαζί με πλάσμα στελθ. Θυμαμαι παλιές συζητήσεις ε και να μας δούνε να ερχόμαστε δεν θα προλαβαίνουν να κανουν κάτι….για μια απλη σκέψη συστήματα εξη και οκτω φορες ταχυτητος του ήχου σε αποστάσεις σχετικά μικρές Ελλαδος Τουρκίας δεν υπαρχουν πολλα χρονικά περιθώρια σε τετοια περίπτωση. Αρα εαν θεσουν τετοια συστήματα κοντά στα συνορα της Ρωσίας είναι παρομοια κατασταση με την Μόσχα στο στόχαστρο. Ο Πουτιν έδειξε στην παρέλαση σύστημα στο Μιγκ τι θα κανει ομως εάν αεροσκαφη του ΝΑΤΟ φέρουν παρομοια συστήματα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: