Η Κροατία παρέλαβε την 3η Δεκεμβρίου 11 ακόμη αναγνωριστικά οπλισμένα ελικόπτερα Bell OH-58D Kiowa Warrior, ολοκληρώνοντας τη δωρεά των 16 ελικοπτέρων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Τα ελικόπτερα παραδόθηκαν μ’ ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος C-5 Super Galaxy της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην 93η Αεροπορική Βάση των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ζεμουνικ, κοντά στο Ζαντάρ.

Όλα τα 16 ελικόπτερα που παραδόθηκαν στην Κροατία κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012 ως μέρος του προγράμματος αντικατάστασης αεροσκαφών εν καιρώ πολέμου των ΗΠΑ για την αναπλήρωση των ελικοπτέρων που απωλέσθηκαν εν δράσει σε Ιράκ/Αφγανιστάν. Έχοντας υπηρετήσει μεταξύ 2012 και 2015 τα ελικόπτερα συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA) μετά την απόσυρση του τύπου τον Απρίλιο από το οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ. Η Κροατία ήταν η πρώτη χώρα που εισήλθε σε συνομιλίες για την απόκτηση των Kiowa και η πρώτη που επέλεξε συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας είναι 34,8 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20,1 εκατ. δολάρια καλύφθηκαν από δωρεά των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα διανεμήθηκαν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Κροατίας από το 2016 έως το 2020. Τα πρώτα πέντε ελικόπτερα παραδόθηκαν την 30η Ιουλίου.

Igor Tabak

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

28 Σχόλια

 1. X

  @hjpatsis
  Όταν υπάρχει εδώ και 20 χρόνια επείγουσα ανάγκη για 42 σύγχρονα μεσαία μεταφορικά ελικόπτερα και μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει μόλις τα 11 και όταν δεν έχουν εκσυγχρονιστεί τα 19 Απάτσι -Α πλάς που μια μέρα θα αναγκαστούμε να τα παρκάρουμε σε μία γωνία, τα ελικοπτεράκια τα Καιόβα μας μάραναν ??
  Μην δεν πάρουμε και εμείς τέτοια για να φάμε τους τούρκους ??

  Δεν επείγουν καθόλου τα Καιόβα. Για τους κροάτες που θέλουν να αντικαταστήσουν τα σοβιετικά Μι-24 τους με κάτι μεταχειρισμένο δυτικό είναι μια χαρά. Εμάς εδώ άλλες είναι οι ανάγκες μας. Μην παραμυθιάζεστε από το Καμμένο που θέλει να δείξει ότι θα αφήσει έργο όταν θα έχει φύγει από το υπουργείο άμυνας και έχει μανία με τα ελικόπτερα. Και που τις συνεχόμενες βόλτες του με αυτά τις πληρώνουμε όλοι εμείς.

  Απάντηση
   • X

    Δεν έχουμε άμεση ανάγκη Καιόβα ή άλλων αντίστοιχων ελικοπτέρων.

  • xm8

   Τα Καϊόβα τα αιτήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και τα Σινούκ και τα Ρ-3Β. Για να το συνεχίζει και η τωρινή, σημαίνει ότι το επιθυμεί η ηγεσία του στρατού. Πιστεύω πως είναι πολύ καλή λύση, ειδικά μετά την ηλίθια απόφαση μη εκσυγχρονισμού των Απάτσι που θα μας μείνουν στα χέρια όπως φαίνεται.
   Μια που επιτρέψαμε στο πολιτικό προσωπικό να οδηγήσει τη χώρα στις ξέρες, τώρα ότι σωσίβιο βρούμε το αρπάζουμε. Οι αισθητήρες που φέρει το ελικόπτερο και κυρίως το εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης του, είναι τα δυο μεγάλα ατού που έχει και όχι η αντιαρματική του ικανότητα (όχι ότι μας χαλάει). Ένα αναγνωριστικό ελικόπτερο με καλές δυνατότητες κρούσης, θα είναι πασπαρτού για πολλές επιχειρήσεις και θα αλλάξει αρκετά πράγματα η ένταξη του στις ΕΔ, νομίζω.

   Απάντηση
   • X

    Για να είχε παρθεί η απόφαση να εκσυγχρονιστούν τα Απάτσι έπρεπε να είχαμε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Που δεν τα είχαμε. Αν γινόταν ότι έπρεπε και πρέπει χαλαρά χρειαζόμαστε 15 δις ευρώ.
    Δεν υπάρχουν τεχνικοί για να υποστηρίξουν -και- τα Κάιοβα.

   • giorgos tsagaris

    Σσσσσσσσσσσσσ μη λες τα αυτονοητα…..εμεις ονειρευομαστε,αλλα αλλοι ειναι αυτοι που κοιμουνται…

   • hjpatsis

    Δανείζομαι σχόλιο από άλλο forum που με βρίσκει σύμφωνο και το παραθέτω ως τροφή για σκέψη…

    Υπάρχει κάποια λογικη στη χρήση των OH-58D στα νησιά και δεν έχει να κάνει με «επιδρομές» στην Μ.Ασία.

    Γιατί τα Kiowa θα είναι χρήσιμο «εργαλείο» στο Αιγαίο;

    1. Θα αντικαταστήσουν τα ΑΗ64+ σε πλήθος από δευτερεύοντες ρόλους (αντιπλοϊκούς, αντιαποβατικούς κλπ) που τους έχουν φορτωθεί, απελευθερώνοντας τα να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα στον Έβρο. Θυμάμαι ήδη από την θητεία μου σε νησι του Β.Αιγαίου μου (15+ χρόνια τώρα) που κάθε τρείς και λίγο που βγαίναμε για ασκήσεις ερχόταν και ένα ζευγος Απάτσι για συν-εκπαίδευση. Με τα Kiowa κάνεις την ίδια δουλειά με το 1/3 του κόστους.

    2. Τα Kiowa είναι ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα από μόνο του. Λόγω ρόλου (αναγνώριση), κατασκευής (οι αισθητήρες πάνω από το στροφείο) και οπλισμού είναι ικανά να επιχειρούν πολύ κοντά στο ανάγλυφο του εδάφους, άρα είναι ιδανικά για «ενέδρες» σε βραχονησίδες. Επίσης έχουν αρκετο εξοπλισμό και ευκινησία για να προστατευθούν από επιθέσεις MANPADS κλπ (δεν είναι άτρωτα, αλλά δεν είναι και sitting ducks όπως τα Χιουι, Λιουι, Ντιουι που έχουμε τώρα).

    Από την στιγμή που έχουνε την δυνατότητα κατάδειξης στόχων, θα μπορούσα να τα φανταστώ, αν υπάρχει η κατάλληλη διασύνδεση, και σε ρόλους «ματιών» για «αγκιστρωμένες» ΤΠΚ πχ Ενεδρεύον Kiowa στην Νίσυρο να δίνει στόχους σε «αγκιστρωμένη» ΤΠΚ στην Κίναιρο.

    3. Μπορεί τα μεγάλα νησιά να είναι «τσιμεντωμένα» αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα μικρότερα. Έστω και ένα ζεύγος από Kiowa θα ήταν ικανό, υπό προυποθέσεις, να καθυστερήσει μια ενέργεια εναντίον ενος μικρού νησιού (Οινούσσες, Φουρνοι, Κάλυμνος, Καστελλόριζο) ενισχύοντας τις τοπικές ΔΑΝ τόσο όσο να μην δημιουργηθούν αρνητικά τετελεσμένα, πριν έρθουν ενισχύσεις.

    Η παρουσία των οπλισμένων ελικοπτέρων θα απελευθερώσει και πολλαπλάσιο αριθμό α/φων της ΠΑ που δεν θα ασχολούνται με αναγνωρίσεις και υποστήριξη από αερος των φίλιων δυνάμεων.
    Αυτό από μόνο του μπορεί να απαγορεύσει στους Τουρκους την τοπική αεροπορική υπεροχή στο κρίσιμο παράθυρο που την χρειάζονται.

    4. Μπορούν να δράσουν ως οπλισμένα συνοδευτικά σε (α) αεροκινούμενες (Σινουκ και ΝΗ90) και (β) θαλλάσιες (αρματαγωγά) ενισχύσεις. Τυχόν τέτοιος ρόλος πάλι απελευθερώνει πολυτιμα α/φη της ΠΑ που θα είχαν δεσμευθεί για τέτοιους ρόλους.

    Ας έρθουν με το καλό, και δουλειά γιαυτά υπάρχει μπόλικη.

  • giorgos tsagaris

   Υποψιαζομαι οτι »επαγγελματιες» του χωρου (οχι προφανως σε επιπεδο να λαμβανουνν τετοιου ειδους αποφασεις) εχουν ή υποστηριζουν τους ενδοιασμους τους για τετοιοιυ ειδους προσθηκες,
   Να δω τι θα πουν οταν (που σε καμμια περιπτωση δεν το ευχομαι) εμεις του τομεα υγειας ,τους πουμε κυριοι προσγειωθειτε….δεν γινονται νοσηλείες που να υποστηριζουν την ανθρωπινη ζωη…..οσοι απο εσας το πιστευουν …..καντε ονειρα….

   Απάντηση
   • SKYHOOK47

    @ giorgos tsagaris η όποια έκφραση γνώμης γίνετε με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε .Το κακό δυστυχώς είναι ότι κάποιοι χωρίς να έχουν γνώσεις έχουν άποψη…Αυτοί που θα πάρουν την απόφαση για την προμήθεια ενός νέου αεροπορικού μέσου φαντάζομαι ότι θα έχουν λάβει υπ’όψιν όλες τις παραμέτρους .Μέχρι τότε θα δούμε τί θα γίνει.Και εμένα θα μου άρεσε να τα προμηθευτούμε…Έχω όμως τις αμφιβολίες μου όμως και αυτό δεν το λέω επειδή έτσι μου’ρθε… Όσον αφορά τον τομέα υγείας αυτό που λες γίνετε ήδη…Είσαι σίγουρος ότι οι θέσεις των Μ.Ε.Θ. φτάνουν για όλους;;;Υπάρχει προσωπικό να επανδρώσει και να στελεχώσει όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας;;;;Γιατί νομίζεις ότι γίνονται όλες αυτές οι αεροδιακομιδές τόσο καιρό τώρα;;;;

 2. giorgos tsagaris

  Βλεπω οτι και εσυ εχεις αποψη ΚΑΙ για τα θεματα υγειας (και πολυ καλα κανεις) ΚΑΙ σχετικα σχολια κανεις (και εδω πολυ καλα κανεις)….
  Το θεμα ειναι οτι ΚΑΙ εσυ φανταζομαι εισαι ελευθερος να ονειρευεσαι αποτελεσματικοτερη δημοσια υγεια οπως και εγω ονειρευομαι αποτελεσματικοτερες ΕΔ.
  Αν εσυ νομιζεις οτι οι ΕΔ ειναι τετοιες…τοτε μαζι ονειρευομαστε….απλα βλεπουμε αλλο ονειρο…
  Ενταλως φιλικα

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Άποψη και γνώμη έχω για τα πράγματα που γνωρίζω,(και αυτό φυσικά έως ένα βαθμό γιατί λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια της όποιας ιεραρχίας).Από ότι μπορώ να καταλάβω εσείς έχετε περισσότερες γνώσεις ή τέλος πάντων γνωρίζετε πράγματα που εγώ παρ’όλη την ενασχόλησή μου με το αντικείμενο δεν γνωρίζω γι αυτό και έχετε αυτή την άποψη. Για τον τομέα της υγείας που είναι ο τομέας σας όπως λέτε εξέφρασα ένα ερώτημα στο οποίο και δεν μου δώσατε απάντηση ενώ σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζετε.Όσο για το θέμα των αεροδιακομιδών αυτός είναι ο λόγος που γίνονται σύμφωνα με το Υπουργείο υγείας και την κυβέρνηση γενικότερα.Το θέμα πάντως δεν είναι τα όνειρα,είναι πολύ καλό να υπάρχουν γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο,το πρόβλημα που παρατηρώ γενικά στις σελίδες του χώρου η έλλειψη( από πολλούς σχολιαστές) επαφής με την πραγματικότητα…

   Απάντηση
   • giorgos tsagaris

    @SKYHOOταK47

    Kαι αποψη εχεις φιλτατε και την εκφραζεις (με βεβαιωτητα) για πραγματα (που προφανως) δεν γνωριζεις οσα οι »απο μεσα».
    Τουλαχιστον αυτο εγω καταλαβαινω με το….»… Όσον αφορά τον τομέα υγείας αυτό που λες γίνετε ήδη…» στο σχολιο σου.
    Και ξαναλεω καλα κανεις…
    Τωρα οποιος δεν καταλαβαινει οτι με την ενταξη των Kiowa εκτος απο
    αποτελεσματικοτεροι (σε τομεις που »δεν υπαρχουμε») θα γινουμε τελικα και οικονομικοτεροι,μαλλον θα εξακολουθει να στελνει Σινουκ για 1(ενα)
    και μοναδικο ασθενη και θα νομιζει οτι κανει και σωστα τη δουλεια του…
    ( Η προσφορα των πληρωματων ειναι καθ’ολα σεβαστη και αυτονοητη).
    Καλη σου νυχτα φιλε και σε ευχαριστω για τις υπηρεσιες σου

 3. mcair

  οταν ημουν μεθ για 15 μερες στιν 6 μηνη πρακτικη εξασκηση στη μεθ το κουτλιμπανειου γενικου νοσοκομειου λαρισας βοηθος νοσηλευτη ιεκ , νοσηλευτες αποκαλουνται μονο οσοι εχουν τελιωσει τει αλλα στην πραξη κανουν τα ιδια πραγματα, νοσοκομομος ειναι αλλη καστα ειναι ο τραυματιοφορεας
  το 2001 ,ειχαν προβλημα με την ψευδομαναδα και στο αντιβιογραμα ελαχιστα αντιβιοτικα την επιαναν

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  @hjpatsis
  Τα Kiowa ίσως να είναι και ιδανικά για περιπτώσεις όπως στα Ίμια και την Κίναρο.
  Όχι μόνο εξαιτίας του οπλισμού και τα συστήματα αυτοπροστασίας που μπορούν
  να φέρουν, αλλά και εξαιτίας της ικανότητας μετάδοσης της εικόνας στα κέντρα C2.

  «The Kiowa Warrior’s highly accurate navigation system provides precise target location that can be sent digitally to other aircraft or artillery via its advanced digital communications system. Battlefield imagery can be transmitted to provide near-real-time situational awareness to command and control elements.»

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Δεν είπα πως δεν κάνουν και για άλλο μέρος, έφερα απλά δυο παραδείγματα που θεωρώ σημαντικά, και όπου νομίζω ότι θα
    μπορούσαν να αποφευχθούν οι απώλειες που δυστυχώς είχαμε
    και σε περίπτωση που τις προκάλεσαν εχθρικά πυρά.

 5. SKYHOOK47

  @ giorgos tsagaris Η άποψή μου για τις αεροδιακομιδές (δείτε το τελευταίο μου σχόλιο στην ανάρτηση) : http://www.proelasi.org/2016/11/14/%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-ec-135ec-635/ Όποια γνώμη και άποψη έχω την έχω λόγω προσωπικής εμπειρίας.Εάν πιστεύετε ότι είμαι λάθος θα ήθελα πραγματικά να με ενημερώσετε για το τί στα αλήθεια συμβαίνει στον τομέα σας ώστε να σταματήσω να έχω λανθασμένη άποψη. Όσο για τα KIOWA θα δούμε στο μέλλον τί θα γίνει,δεν μπορώ να επεκταθώ πιο πολύ επί του θέματος,ελπίζω να καταλαβαίνετε…

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   @giorgos tsagaris Αν πιστεύετε ότι τα ΚIOWA θα είναι πιο οικονομικά θα ήθελα πραγματικά να μας πείτε από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα.Αν το κριτήριο σας είναι το κόστος ανά ώρα πτήσης πιστέψτε με μόνο αυτό δεν αρκεί…

   Απάντηση
   • giorgos tsagaris

    O όρος »overkill» φανταζομαι σας ειναι οικειος….
    Υποκαταστατο των Απατσι σε καποιες αποστολες δεν θα μπορουσαν να ειναι?
    ΑλΛα πως θα μπορουσε να κοστολογηθει καποια αλλου ειδους αποστολη οταν απλα δεν υπαρχει εναλλακτικο μεσο για να την πραγματοποιησει?

 6. giorgos tsagaris

  Nα σας ενημερωσω αγαπητε οτι απορρητο δεν υπαρχει μονο στο χωρο της αμυνας…
  Οπως επισης και το οτι αν δεν υπαρχουν καπου ουτε γαζες δεν σημαινει οτι καπου αλλου δεν
  διατιθενται φαρμακα πολλαπλασιας αξιας γιατι απλα ΠΡΕΠΕΙ…
  Αν δεν ερθουν τα συγκεκριμενα ε/π η δουλεια τους θα γινεται απο καποια αλλα μεσα?
  Αν ναι απο ποια?
  Το ερωτημα σαφως και ειναι ρητορικο και η απαντηση γνωστη.
  Τι νοημα εχει να καταβαλω το 2-3-4-5% του Α.Ε.Π. οταν απλα δεν φτανει για να γινει η δουλεια.
  Το ιδιο αποτελεσμα (ποιο?) θα ειχα και με το 0.5% τελικα

  Και για να μην κουραζω αλλο.
  Δεν εθεσα εγω το θεμα της αποκτησης των Kiowa,αλλα οι προισταμενοι σας.
  Το αν ξερουν ή δεν ξερουν αν χρειαζεται… (ερωτημα κατεθεσαν για να περναει η ωρα?)εσεις το γνωριζτετε καλυτερα απο εμενα.
  Απο αυτους?

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   #giorgos tsagaris Πιστέψτε ότι θέλετε προφανώς τα ξέρετε όλα.Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.Απλά προσέχετε τι εύχεστε.Και το ξαναλέω για να το καταλάβετε δεν αρκεί ένα ιπτάμενο μέσο να είναι φθηνό στην απόκτηση και να 《καίει》 λιγότερα καύσιμα .Υπάρχουν πολλές περισσότερες παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν και στις οποίες στηρίζω τους ενδοιασμούς μου αλλά δεν μπορώ να επεκταθώ άλλο…Είπα και πριν τα όνειρα είναι καλά αλλά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα…

   Απάντηση
   • giorgos tsagaris

    Αγαπητε φιλε πουθενα ΔΕΝ αναφερθηκα σε καυσιμα.
    Οπως επισης δεν δεχομαι συστασεις για το τι ευχομαι.,
    καθως εαν διαβασεις προσεκτικοτερα θα δεις οτι ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ….
    Δεν χρειαζεται να ξαναλετε κατι για να το καταλαβω.
    Το μονο που χρειαζεται ειναι να ξαναδιαβασετε τα σχολια στα οποια απαντατε.ωστε να υπαρχει μια συνεχεια στη συζητηση….

 7. Προβοκάτωρ

  @Gunslinger32
  Δύσκολα πολύ δύσκολα θα ξεφύγει ε/π από manpad οποιασδήποτε γενιάς. Μόνο εάν είναι μικρό και ευκίνητο όπως το OH-58 και έχει λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα αντιληφθεί τη βολή.
  Περιττό να συζητάμε περαιτέρω τη χρησιμότητά του εν λόγω ε/π για εμάς και την ανάγκη απόκτησης του από εμάς με τη διαδικασία EDA.

  Απάντηση
 8. SKYHOOK47

  @giorgos tsagaris Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η συζήτηση ότι είχα να πω το είπα ,όπως σας είπα και πριν δεν μπορώ να επεκταθώ άλλο.Αναφερθήκατε ότι αν προμηθευτούμε τα ΚΙΟWA εκτός από αποτελεσματικότεροι θα γίνουμε και οικονομικότεροι.Οικονομικότεροι ως προς τί;;;
  Δεν σας κάνω υπόδειξη για το τί θα πρέπει να εύχεστε ,το μόνο που έχω να πω είναι μπορεί να πραγματοποιηθεί η ευχή σας και να τα αποκτήσουμε,απλά μπορεί να μας δημιουργίσουν περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσουν αν η προμήθειά τους γίνει χωρίς σοβαρή μελέτη.Με πορδές αυγά δεν βάφονται…

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: