Η Λευκορωσία παρέδωσε επισήμως στην Σερβία τέσσερα μαχητικά αεριωθούμενα MiG-29 στο πλαίσιο της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας, σύμφωνα με λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης, αντιπροσωπεία του σερβικού υπουργείου άμυνας και της Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υπουργό άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν, παρευρέθηκε την 25η Φεβρουαρίου στην τελετή παραλαβής των αεροσκαφών στο Μπαρανόβιτσι, στην περιφέρεια Μπρεστ στην Λευκορωσία.

Μιλώντας στην τελετή, ο Βουλίν τόνισε οτι η στρατιωτική-τεχνική βοήθεια της Λευκορωσίας εχει μεγάλη σημασία για την χώρα του.

“Μπορούμε ελεύθερα να πλέον πούμε οτι τώρα έχουμε δεκατέσσερα MiG-29, που ειναι ένας αριθμός τον οποίο δεν μπορούσαμε να ονειρευτούμε το 2012 οταν εκείνη την εποχή ο πρόεδρος Βουσιτς αναλάμβανε το υπουργείο άμυνας. Οι προσωπικές του σχέσεις με τον πρόεδρο Λουκασένκο [της Λευκορωσίας] έδειξαν πόσο σημαντικές ειναι,” δήλωσε.

Ο Βουλίν δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στην άμυνα και την οικονομία.

Ο Αντρέι Φεντίν, διοκητής του Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού και Συντονισμού της Τεχνικής Υποστήριξης, πρώτος υπαρχηγός οπλισμών του λευκορωσικού Στρατού, τόνισε: “Οι σχέσεις Σερβίας-Λευκορωσίας αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι δύο υπουργοί άμυνας ανταλλάσσουν τις βέλτιστες πρακτικές σε ενα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Ο λευκορωσικός Στρατός ειναι έτοιμος να βοηθήσει την αμυντική ικανότητα της αδελφικής χωράς της Σερβίας. Παραδίδουμε τα αεροσκάφη MiG-29 και ευχόμαστε να απογειώνονται μόνο για ασκήσεις και επιδείξεις”.

Σύμφωνα με το BeITA, μετά από αίτημα της Σερβίας ειδικοί του 558ου εργοστασίου επισκευής αεροσκαφών θα εκτελέσουν επισκευές και αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη, τα οποία παραδόθηκαν την 25η Φεβρουαρίου.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: