Η εμπειρία του διεθνούς οργανισμού θα βοηθήσει τη Λιθουανία να υλοποιήσει αποτελεσματικά την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Boxer. (Combat-Camera-Europe/Flickr)

Ο Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών (OCCAR) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας ότι όλα τα Μέλη Κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτών του OCCAR (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) παρείχαν την συγκατάθεση τους για να συμμετάσχει η Λιθουανία στο πρόγραμμα Boxer.

Η εμπειρία του διεθνούς οργανισμού θα βοηθήσει τη Λιθουανία να υλοποιήσει αποτελεσματικά την προμήθεια των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Boxer.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ένα από τα σημαντικά βήματα που κάνει η Λιθουανία καθώς προσπαθεί να εξοπλίσει με ΤΟΜΑ δύο τάγματα για τις χερσαίες δυνάμεις της.

Άπαξ και γίνει μέλος του προγράμματος Boxer, η Λιθουανία θα εξουσιοδοτήσει τον OCCAR να διαπραγματευτεί την προμήθεια για λογαριασμό της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιθουανικό υπουργείο Άμυνας, η χώρα θα εξουσιοδοτήσει τον OCCAR για να αξιολογήσει σε βάθος τη σύμβαση, να επιβλέψει το έργο και να παρέχει εκτίμηση εμπειρογνώμονα για την ποιότητα των υπό απόκτηση ΤΟΜΑ.

Ως μέλος του προγράμματος Boxer η Λιθουανία θα ευεργετηθεί από όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται: μικρότερα κόστη εξέλιξης και συντήρησης, διαμοιρασμός τεχνολογιών, και καλύτερη διαλειτουργικότητα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Το συνολικό κόστος μειώνεται επίσης λόγω των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας που γίνονται από κοινού σε αρκετές χώρες.

Την 11η Δεκεμβρίου 2015 το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας εξουσιοδότησε τον γερμανό κατασκευαστή των ΤΟΜΑ Boxer, Artec, να καλύψει τις ανάγκες των Λιθουανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αρχική λίστα των πλειοδοτών περιελάμβανε δώδεκα προσφορές. Η Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις επέλεξαν το ΤΟΜΑ Boxer λόγω της προνομιακής σχέσης ποιότητας – τιμής.

Η πρώτη παράδοση προς τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2017.

Αρέσει σε %d bloggers: