Η Λιθουανία θα προχωρήσει με την απόκτηση του Boxer στην προμήθεια νέου θωρακισμένου οχήματος. (Combat-Camera-Europe/Flickr)

Η Κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε τη Παρασκευή ότι προκειται να προχωρήσει στις συζητήσεις για να προμηθευτεί 88 θωρακισμένα οχήματα μάχης Boxer σε μια συμφωνία με αξία εως 400 εκατομμύρια ευρώ € (439 εκατ. $).

Η απόφαση, όπου το Boxer επιλέχθηκε από μια λίστα 12 προμηθευτών που περιελάμβανε επίσης τα οχήματα Piranha της Ελβετίας και Stryker των ΗΠΑ, προέκυψε καθώς η χώρα της Βαλτικής κινείται προς την ενίσχυση του Στρατού της εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σχετικά με τη κρίση στην Ουκρανία.

«Μετά από αυτήν την απόφαση, το έργο της μεγαλύτερης, στα χρονικά, αμυντικής προμήθειας θα προχωρήσει άμεσα,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιθουανίας Αντιστράτηγος Γιόνας Ζουκας.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η τιμή της συμφωνίας αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια €. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη επένδυση για τα δεδομένα της Λιθουανίας, της οποίας οι συνολικές αμυντικές δαπάνες για φέτος ανήλθαν τα 425 εκατ. €.

Τα Boxer πρόκειται να εξοπλιστούν με πυροβόλα των 30 χιλιοστών και αντιαρματικά σύστημα Spike-Lr, και τα δύο κατασκευασμένα από Ισραηλινές εταιρίες, δήλωσαν οι πηγές.

Το Boxer κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ARTEC, μια συνεργασία ανάμεσα στη γερμανική «Rheinmetall Man Στρατιωτικά Οχήματα» και τον αμυντικό εργολάβο Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Exercise "Peregrine Sword 2012"

(Reporting by Andrius Sytas; Writing by Johan Ahlander; Editing by Mark Potter)

Απόδοση/Μετάφραση απο το reuters.com για την Προέλαση

Αρέσει σε %d bloggers: