Πολωνικό Su-22 (Φωτογραφία: cavok)

Η Πολωνία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Σοβιετικής κατασκευής Sukhoi Su-22 με ένα σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης (UCAV), την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο RIA Novosti (RN) επικαλούμενο την δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Πολωνίας Waldemar Skrzypczak στο τηλεοπτικό σταθμό TVN24 την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012.

Σύμφωνα με την δημοσίευση του RN ο Skrzypczak, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αμυντικές προμήθειες, δήλωσε «Εξετάζουμε την πιθανότητα να αλλάξουμε κάποια αεροσκάφη Su-22 από τον στόλο των αεροσκαφών με μη επανδρωμένα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς με υψηλή ικανότητα βομβαρδισμού».

Η Πολωνία σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 30 UCAV μέχρι το 2018 για να σχηματίσει τρεις μοίρες. Ο Skrzypczak δεν ανέφερε ποίος θα είναι ο προμηθευτής.

Το RN λέει πως το SU-22, η εξαγωγική εκδοσή του Su-17M2 της Σοβιετικής Ένωσης, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1976, και εισήλθε στην υπηρεσία της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Ο Skrzypczak είπε ότι Πολωνία πρόκειται επίσης να αγοράσει ένα μεταφορικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, ενδεχομένως από το Ισραήλ, το οποίο έχει εμπειρία στη μετατροπή πολιτικών αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση.

Αρέσει σε %d bloggers: