UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου – Έντονος προβληματισμός και κινητοποίηση στο ΓΕΑ από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο ΓΕΑ η είσοδος τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας εισήλθε στο ελληνικό FIR, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου και εν συνεχεία αναχαιτίστηκε από ελληνικά F-16.

Οι Τούρκοι απέσυραν το Drone στον εναέριο χώρο τους με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να παρακολουθούν την πτήση μέχρι να αποσυρθεί.

Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή παραβίασης του εναέριου χώρου μας από UAV ANKA, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της επιχειρησιακής τους ένταξης στο τουρκικό ναυτικό, στις 27 Μαρτίου.

Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και κινητοποίηση στο ΓΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία μέχρι σήμερα έστελνε μικρά Drone πάνω από το Αιγαίο, ωστόσο όπως φαίνεται, πλέον τα UAV ΑΝΚΑ μπαίνουν σε πλήρη επιχειρησιακή δράση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι τρία ζεύγη των τουρκικών F-16 που εισήλθαν χθες στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως προέβησαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ
06 ΑΠΡ 2018   12:15

Τι είναι το τουρκικό UAV ANKA που αναχαιτίστηκε στο Αιγαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, ένα UAV ANKA του τουρκικού ναυτικού, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου.

Αμέσως, απογειώθηκαν ελληνικά F-16, το εντόπισαν και το αναχαίτισαν. Πρόκειται για την πρώτη παραβίαση του ελληνικού FIR από μεγάλο τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος μεγάλου μεγέθους. Μέχρι σήμερα μικρά Drone της Τουρκίας έμπαιναν στον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά η νέα εξέλιξη, πέραν του ότι δείχνει την κλιμάκωση των επιχειρησιακών δράσεων της γειτονικής μας χώρας, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές αρχές με το ΓΕΑ να κινητοποιείται.

Τα ANKA είναι μη επανδρωμένα σκάφη τουρκικής κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στην επιχείριση «Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν. Τα νέα UAV δοκιμάστηκαν επιτυχώς στην αεροπορική βάση Ακιντζί βορειοδυτικά της Αγκύρας τον περασμένο μήνα.

Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας (Anka-I) προορίζονται για αποστολές συλλογής πληροφοριών και πληροφορίες επικοινωνιών, ενώ φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στο twitter από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως από την 26η Μαρτίου και μετά τα drone του τουρκικού ναυτικού θα χρησιμοποιούνται από την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Το νέο μη επανδρωμένο εναέριο σκάφος έχει αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα διακοσίων δεκαεφτά χιλιομέτρων ανά ώρα, και υψόμετρο πλεύσης τριάντα πέντε χιλιάδων ποδών. Η τελευταία έκδοση είναι η τέταρτη κατά σειρά του τουρκικού UAV ANKA-2 από την εταιρεία οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, ΤΑΙ. Διαθέτει δε, δύο κινητήρες τουρκικής κατασκευής.

Σχετικά με την εμβέλεια του Anka-I, η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 200 χλμ με συνολική εμβέλεια 4.600 χλμ. Φέρει επίσης πλευρικές κεραίες ραντάρ SAR.

Στην τελική του έκδοση, θα διαθέτει σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών και θα μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές για την συλλογή πληροφοριών, ναυτικής επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης, ηλεκτρονικών υποκλοπών και παρεμβολών, αλλά και κρούσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ
06 ΑΠΡ 2018   13:12

Πηγή: News247.gr

13 Σχόλια

 1. Γ.Σ.

  Αν αληθεύει η είδηση, τότε αναρωτιέμαι γιατί δεν το κατέρριψαν τα μαχητικά μας.

  Απάντηση
  • Ανδρεας 111

   Κ. Φώτη τι θα κάνουμε με την παραβίαση του drone στο Αιγαίο;

   «Η πραγματωση των στόχων που έχουμε θέσει βοηθάει αποφασίστικα στην προσπαθεία να στερεωσουμε ένα δυναμικό σύστημα αντιμετώπισης των νέων μεγάλων απαιτήσεων και ταυτόχρονα η παρούσα δομή του σύστηματος αυτού θα εγγυάται την ευρύτερη δυνατή απήχηση ώστε να επεξεργαστουμε τις βάσεις μιας προοδευτικής μετεξέλιξης που με τον τρόπο αυτό η ανάπτυξη της ποικοιλομορφης δραστηριοτητας μας, συμβάλει με τρόπο αποφασιστικό στο να σηματοδοτησει τις νέες τάσεις απέναντι στην πρόκληση των καιρών. …»

   Καλη Ανάσταση πατριώτες. Πάντα υγιείς και καλό κουράγιο σε όλους μας

   Απάντηση
 2. Nikolas

  Κόβω τον λαιμό μου πως θα πουν ότι είναι για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών, και ότι τα παρενοχλούμε κιόλας.
  Θα μπορούσε να είναι πάντως το έναυσμα για να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

  Απάντηση
 3. tallyhogr

  Κανονικα θα επρεπε να το ειχαν γαζώσει με συνοπτικες διαδικασιες ή να εξασκουνταν με αυτο οι SA-8B…

  Απάντηση
 4. akoulouristhe@yahoo.gr

  Απλά δεν γίνεται να στέλνεις F-16 για να αναχαιτίζεις drones.Τα F-16 θέλουν χιλιάδες ευρώ ανά ώρα πτήσης.Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος.Επίσης θέλω να ρωτήσω κάτι άσχετο. Κάπου διάβασα ότι οι τουρκοι θα βάλουν στα άρματα τους ολοκληρωμένα συστημάτα ενεργητικής προστασίας.Αυτό στην ουσία τι σημαίνει;Μπορούν να αχρηστεύσουν τα αντιαρματικά μας σε μεγάλο βαθμό ή όχι;
  Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση σε όλους.

  Απάντηση
 5. Κυριάκος

  Να σηκώνουμε F16 για αυτό το παμπόρι δεν είναι to mach? Μήπως να κάνουμε αναχαιτήσεις με κάτι ανάλογο

  Απάντηση
  • krunar

   να σηκώσουμε χαρταετό
   Δεν ειρωνεύομαι εσένα αλλά την ηγεσία (πολεμική) που ξαφινκά είδε το UAV και προβληματίσικε. Υποθέτω μετά άλλαξε πλευρό και συνέχισε τον ύπνο.

   Μας γλεντάνε σε όλα τα επίπεδα και μερικά site αντι να τα χώνουν στην ανικανη ηγεσία (οχι την πολιτική) μπας και αλλάξει τίποτα κάθονται και γράφουν για τα δήθεν χάλια των Τούρκων. Δεν εχουν λέει έμπειρα στελέχη, λες και αυτά που πολεμάνε στην Συρία δεν παίρνουν εμπειρία.
   Ενώ εμέις εχουμε δλδ που δεν έχουμε συμμετάσχει ουτε σε ένα πόλεμο των συμμάχων μας.

   Αντε καλή Ανάσταση σε όλους

   Απάντηση
 6. ΚΤ

  Να τα προσγειώνουμε ηλεκτρονικά στα αεροδρομια μας, μπορούμε; Να τα καταρίψουμε δεν μας το επιτρέπουν. Ολο κλάμα η κυρία, εκει έχουμε φτάσει.

  Απάντηση
 7. Gunslinger32

  Αν είχαν γίνει σωστές προετοιμασίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με λεπτές μεθόδους, ώστε να μη έδιναν στην αντίπαλη πλευρά μια ένδειξη επιθετικότητας απο πλευράς της Ελλάδας. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, ασχολούνταν όμως με άλλα θέματα, επειδή θεωρούσαν μόνο τους πυραύλους και τα πυροβόλα σημαντικά όπλα(τα υπόλοιπα θεωρούνταν περιττά/ασήμαντα).

  Μετά σου λένε, ότι είναι «έτοιμοι» να περάσουν στην «ψηφιακή εποχή» με φουτουριστικά οπλικά συστήματα σε αέρα και θάλασσα, απλά για γέλια.

  Απάντηση
 8. Ιωάννης

  Ποιά ακριβώς αναχαίτηση έγινε? Πολύ απλά το τουρκικό ντρονάκι έκανε τη δουλειά του (δηλαδή κατασκόπευσε) με την (πανάκριβη) συνοδεία των ελληνικών F-16. Η λύση είναι απλή: https://www.youtube.com/watch?v=DrZJMUTW7dg

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: