Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ξεκίνησε την αναβάθμιση της πρώτης σειράς των ναυτικών πυραύλων κρουζ “3M-14” του συμπλέγματος “Kalibr”. Οι πύραυλοι εισήλθαν στην ενεργό υπηρεσία το 2013. Η εμπειρία στην Συρία οδήγησε στην αναβάθμιση των πρώτων συστημάτων. Οι αμυντικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα αυξηθούν οι επιχειρησιακές ικανότητες των πυραύλων, γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδιάζει να παραγγείλει την αναβάθμιση, την τεχνική συντήρηση και την επέκταση του κύκλου ζωής των ναυτικών “3M-14” και αντιπλοϊκών πυραύλων “3M-54”. Θα πραγματοποιηθεί μέσα στην περίοδο 2018-2019. Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα ₽40 εκατομμύρια ρούβλια.

Αριθμός νέων ρωσικών πολεμικών πλοίων μπορεί να μεταφέρει τους πυραυλους. Ο “3M-14” σχεδιάστηκε για την καταστροφή σημείων διοίκησης, αποθήκες όπλων και καυσίμων, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις θαλάσσιων λιμένων. Ο “3M-54” καταστρέφει πολεμικά πλοία. Το ναυτικό έχει αποκτήσει μικρό αριθμό απ’ αυτούς.

Ο “Kalibr” ειναι ένα φονικό όπλο. Ο πύραυλος ίπταται σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο και παρακάμπτει το ανάγλυφο του εδάφους. Η πορεία του βοηθάει στην διείσδυση των εχθρικών αεραμυνών.

Τα πολεμικά πλοία εκτοξεύουν τους πυραυλους από γενικής χρήσης κάθετους εκτοξευτές. Τα υποβρύχια τους εκτοξεύουν μέσα απ’ τους τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών. Ο πύραυλος μπορεί επίσης να μεταφερθεί μ’ ενα απλό ναυτικό εμπορευματοκιβώτιο.

Τα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να μεταφερθούν από απλό φορτηγό, σιδηροδρομική πλατφόρμα, σκάφος και να παραδοθούν κρυφά σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου. Τα έργα για την εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων σε πλοία ανοιχτής-πρύμνης ειναι υπό εξέλιξη. Τα πλοία επιτρέπουν την ταχεία διευθετηση του χώρου για την μεταφορά αντιαεροπορικών ή κρουζ πυραύλων.

Ο “Kalibr” ή εξαγωγική του έκδοση “Club” παρουσιάστηκε το κοινό το 1993. To πρωτο πολεμικό πλοίο που οπλίστηκε με το “Kalibr” ήταν το “Νταγκεστάν” του στολίσκου της Κασπίας Θαλασσάς. Τον Οκτώβριο του 2015 ο πύραυλος πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά σε πολεμικές συνθήκες. Είκοσι έξι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα εναντίον 11 στόχων στην Συρία.

Ο “Kalibr” σχεδιάστηκε βασιζόμενος στο πύραυλο “Granat” ο οποίος έπρεπε να μεταφέρει πυρηνικό γέμισμα και να προσβάλλει επίγειους στόχους με γνωστές συντεταγμένες, δήλωσε ο αμυντικός αναλυτής Ντμιτρι Κορνεφ. “H μη πυρηνική επιλογή είχε την κωδική ονομασία “Μπιριουζα”. Μετονομάστηκε ως “Kalibr” στο τελικό στάδιο της εξέλιξης. Τα πρώτα πρωτότυπα του “Kalibr” εμφανίστηκαν το 2005. Παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο 2013-2015. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο αν το υπουργείο άμυνας θα αγόραζε τον “3M-54”. Εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία, άλλα μόνο ένας μικρός αριθμός κατασκευάστηκε”, δήλωσε.

Η αναβάθμιση των διαθέσιμων πυραύλων πρόκειται να τους καταστήσει πιο αποτελεσματικούς, δήλωσε ο ειδικός Αντόν Λαβρόφ. “Η αναβάθμιση του ‘Kalibr’ πιθανόν να αυξήσει την ακρίβεια. Η αναβάθμιση θα κάνει τον ‘Kalibr’ ένα πιο ισχυρό όπλο χωρίς να αυξηθεί το βάρος της πολεμικής κεφαλής του. Είναι επίσης αναγκαία η αναβάθμιση του λογισμικού του”, δήλωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναβαθμίσει πολυάριθμες φορές τον πύραυλο κρουζ “Tomahawk”. Η τελευταία αναβάθμιση ανακοινώθηκε πέρυσι. Οι αναβαθμισμένοι “Tomahawk” θα μπορούν να καταστρέψουν κινούμενους στόχους ακόμα και να περιφέρονται περιμένοντας για την εντολή προσβολής, δήλωσε η Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση από το “NavyRecognition.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: