Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27SK. (Sukhoi)

Έξι Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και τρία στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη με προσωπικό επίγειας υποστήριξης έφτασαν την Πέμπτη (13.3.2014) σε μία αεροπορική βάση στη Λευκορωσία για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα μεταξύ των δύο χωρών της Ευρασιατικής Ένωσης, δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δήλωσε πως αεροσκάφη προερχόμενα από την Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Μπομπρουισκ σύμφωνα με διμερή συμφωνία για την κοινή προστασία του εναερίου χώρου της Ευρασιατικής Ένωσης.

Τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν τα τέσσερα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 Flanker που βρίσκονται στην διπλανή αεροπορική βάση Μπαρανοβίτσι.

Το Su-27 Flanker είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο, παντός καιρού μαχητικό αεροσκάφος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία μεγάλη σειρά πολεμικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώρισης και αναχαίτισης εχθρικών αεροσκάφων.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Λευκορωσία θα ζητήσει από την Ρωσία να αναπτύξει περισσότερα από 15 μαχητικά αεροσκάφη στην επικράτεια της χώρας με σκοπό να μειωθεί η στρατιωτική δραστηριότητα του NATO κατά μήκος των συνόρων της χώρας.

Το NATO, εν μέσω του τρέχοντος πολιτικού αδιέξοδου ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση σχετικά με την τύχη της Ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας, έχει ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) έχει αποστείλει, από αεροπορική βάση της Ιταλίας, τουλάχιστον 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Falcon Fighter για να συμμετέχουν στην άσκηση, καθώς δύο αεροσκάφη ελέγχου και διοίκησης AWACS του NATO έχουν ξεκινήσει τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία με αποστολή να βοηθήσουν στην επιτήρηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη πως η περαιτέρω εξάπλωση των ξένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία θα «παρακινήσουν για μία άμεση απάντηση».

Μαζί με την σύμμαχο της Ρωσίας, στην κρίση στα Λευκορώσικα σύνορα εμπλέκονται και τα μέλη του NATO Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία.

Αρέσει σε %d bloggers: