Οι τουρκικές αρχές προμηθειών αποφάσισαν να προχωρήσουν στο προσχέδιο προγράμματος για την εγχώρια κατασκευή μιας εικοσάδας τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου.

Η τουρκική υπηρεσία προμηθειών, υφυπουργείο αμυντικών βιομηχανιών (SSM), και η FNSS, η βιομηχανία που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή των οχημάτων, διοργάνωσε στα μέσα Ιουλίου μια «επιτυχημένη» συνεδρίαση απολογισμού σχετικά με το πρόγραμμα.

«Γνωρίζουμε τι θέλουμε (σ’ αυτό το πρόγραμμα) και ο εργολάβος γνωρίζει το «γιατί» και το «τι» ζητάμε. Η συνεδρίαση απολογισμού ήταν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ένας αξιωματούχος προμηθειών γνωστής του προγράμματος.

Τον Μάρτιο SSM και FNSS, ο Τούρκος κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων, υπέγραψαν μια σύμβαση για την παραγωγή ενός αρχικού πακέτου 27 τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου.

Είκοσι τρεις από τις σχεδιαζόμενες μονάδες θα είναι οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δύο θα είναι οχήματα διοικήσεως και δύο θα είναι οχήματα διάσωσης. Οι προδιαγραφές τους καθορίστηκαν από το Ναυτικό.

Αρχικά τα τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα πρόκειται να αναπτυχθούν στο TCG Anadolu, το πρώτο πλοίο αμφίβιας εφόδου (πλοίο διοίκησης αποβασεων – LPD) της Τουρκίας, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε πρόσφατα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα LPD θα είναι το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα προς την παραγωγή του «πιο εκλεκτού» αεροπλανοφόρου. Το 2013, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει το τοπικό ναυπηγείο Sedef για το πρόγραμμα του LPD. Στη σύμβαση του LPD, η Sedef συνεργάζεται με την ισπανική Navantia, τον Ισπανό κατασκευαστή του Juan Carlos I.

Το σχεδιαζόμενο αμφίβιο σκάφος εφόδου θα μεταφέρει μια μονάδα επιπέδου τάγματος με συνολικά 1200 στρατιώτες και προσωπικό, οχτώ ελικόπτερα γενικής χρήσης και τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα, θα μεταφέρει επίσης 150 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης.

Ίσως να διαθέτει μια πλατφόρμα αεροσκαφών για κάθετη απονήωση και προσνήωση. Μια ράμπα ολίσθησης (ski-ramp) στο μπροστινό μέρος του καταστρώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση μαχητικού αεροσκάφους.

Πηγές προερχόμενες από τη βιομηχανία υπολογίζουν το κόστος της σύμβασης στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ($).
Burak Ege Bekdil.

Turkey_ZAHA

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: