Τουρκικό αεροσκάφος AEW&W Boeing 737-700. (Bernie Leighton/Flickr)

Αντιλαμβανόμενοι όλο και περισσότερο ότι απειλούνται από τις περιφερειακές συγκρούσεις, ο Στρατός και οι αξιωματούχοι των εξοπλισμών της Τουρκίας, σκέφτονται να ασκήσουν την προαίρεση της εν συνεχεία παραγγελίας από τη σύμβαση των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C).

Αν η Τουρκική Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με αυτή την επιλογή, θα παραγγείλει δύο επιπλέον αεροσκάφη AEW&C από την Boeing στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Eagle της χώρας.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική απειλή από την γενική ιδέα που είχαμε αξιολογήσει όταν παραγγείλαμε τα τέσσερα αεροσκάφη (AEW&C). Οι νέες μελέτες των απειλών ίσως μας υποχρεώσουν σε μια νέα προμήθεια,” δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των προμηθειών.

Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι η εν συνεχεία παραγγελία ίσως να συζητηθεί και εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας στα τέλη του τρέχοντος έτους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η παραγγελία της προμήθειας θα προστεθεί στο επόμενο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τελικός χρήστης (Τουρκική Πολεμική Αεροπορία) ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του σε εναρμόνιση με την καλύτερη κάλυψη του τουρκικού εναερίου χώρου για αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης.»

Τον Δεκέμβριο, η Boeing παρέδωσε το τέταρτο και τελευταίο αεροσκάφος AEW&C Peace Eagle στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το οποίο, η εταιρεία λέει, ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τις αμυντικές ικανότητες τη χώρας.

Το τελικό αεροσκάφος διέθετε εκσυγχρονισμένο λογισμικό και κέντρο υποστήριξης λογισμικού για την βοήθεια της μονάδας επίγειου σταθμού. Επιπρόσθετα με τα τέσσερα αεροσκάφη, το πρόγραμμα Peave Eagle περιλάμβανε συγκροτήματα επίγειας υποστήριξης για εκπαίδευση πληρωμάτων αποστολής, υποστήριξη αποστολής και συντήρηση συστήματος.

Η Τουρκία είναι η αντίδικη χώρα στην περιοχή που διαθέτει ικανότητες AEW&C.

Το AEW&C παρέχει προηγμένες ικανότητες αεροπορικής επιτήρησης και διαχείρισης μάχης, και μπορεί να εντοπίσει ταυτόχρονα αεροπορικούς και ναυτικούς στόχους.

Στο πλαίσιο σύμβασης, αξίας μεγαλύτερης των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφηκε την 23η Ιουλίου 2003 η Boeing έπρεπε να αναπτύξει και παραδώσει τέσσερα αεροσκάφη AEW&C στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2008.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παράδοση τεσσάρων ατράκτων 737-700, συστήματα επίγειων ραντάρ και διοίκησης, συγκροτήματα επίγειας υποστήριξης για εκπαίδευση πληρωμάτων αποστολής, υποστηριξη αποστολής και συντήρηση συστήματος.

Η Άγκυρα δήλωσε τον Απρίλιο του 2013 ότι πρόκειται να επιβάλει κυρώσει στην Boeing για τις “μεγάλες καθυστερήσεις” στο πρόγραμμα του κατασκοπευτικού αεροσκάφους, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος τουρκος αξιωματούχος.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε τον Απρίλιο του 2013 ότι οι καθυστερήσεις του προγράμματος οφειλόταν στην αδυναμία της εταιρείας να αναπτύξει το σύστημα όπως επίσης και άλλων αστάθμητων παραγόντων μέσα στο πρόγραμμα.

Κάποιοι τούρκοι αξιωματούχοι εξοπλισμών είπαν ότι οι καθυστερήσεις και εμπλοκές στο πρόγραμμα Peace Eagle άφησαν μια “πικρή γεύση” στην Άγκυρα. Ακόμη λένε ότι το πρόγραμμα είχε καλό τέλος και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις προηγούνται από τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.

“Υπήρξαν μικρές έως μεγάλες διενέξεις σε ολόκληρη τη σύμβαση. Όμως αυτό που έχει σημασία για την Πολεμική Αεροπορία είναι ποιες ικανότητες πιστεύει ότι πρέπει να διαθέτει για διαθέτει τις καλύτερες ικανότητες επιτήρησης,” δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος εξοπλισμών.

Πηγή από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία δήλωσε ότι οι τοπικές βιομηχανίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Peace Eagle θα καλωσορίσουν μια εν συνεχεία παραγγελία.

“Οι τουρκικές βιομηχανίες έχουν κερδίσει τεχνογνωσία και τεχνολογικές δυνατότητες από το πρόγραμμα AEW&C – και μερίδιο στην αγορά. Θα είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε μια νέα σύμβαση,” δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Οι τουρκικές βιομηχανίες που εργάστηκαν ως υποεργολάβοι στο πρόγραμμα είναι οι: Havelsan, Tusas TAI, εταιρεία λογισμικού Mikes, εταιρεία στρατιωτικών ηλεκτρονικών Aselsan και ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, Turkish Airlines.

Τα αεροσκάφη 737-700 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μέρος των Νατοϊκών δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Ένα ιπτάμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου είναι ένα αερομεταφερόμενος σύστημα ραντάρ σχεδιασμένο να εντοπίζει αεροσκάφη, πλοία και οχήματα σε μεγάλες αποστάσεις, και να εκτελεί ελέγχο και διοίκηση των εναέριων συμπλοκών σε μια αερομαχία με την καθοδήγηση των μαχητικών και επιθετικών αεροσκαφών. Χρησιμοποιούμενα σε μεγάλο υψόμετρο, τα ραντάρ του αεροσκάφους δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να ξεχωρίσουν τα φίλια από τα εχθρικά αεροσκάφη από εκατοντάδες μίλια μακριά.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: