Στις αρχές του τρέχοντος μήνα ο αρχηγός του Χιλιανού Ναυτικού αντιναύαρχος Ζούλιο Λεΐβα Μολίνα, επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια των εκατονταετών εορτασμών των υποβρυχίων της Χιλής, ότι τα δυο γερμανικής κατασκευής πετρελαίου-ηλεκτροκίνητα υποβρύχια κλάσης Τόμσον (Type 209/1400) που αυτή τη στιγμή είναι σε υπηρεσία θα υποβληθούν στο πρόγραμμα ανακατασκευής και εκσυχρονισμού τελικής επέκτασης ζωής που θα ξεκινήσει το 2018, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες.

Το κόστος ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού είναι μέχρις στιγμής άγνωστο, αλλά έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Κυβέρνηση. Η εν λόγω προσπάθεια έχει ως σκοπό να παραμείνουν τα υποβρύχια -Τόμσον (SS 20) και Σίμπσον (SS 21)- επιχειρησιακά ως το 2030.

Δυο νεότερα γαλλικής σχεδίασης υποβρύχια Σκορπέν παραλήφθηκαν την περασμένη δεκαετία, και τα 209 τυποποιήθηκαν με το νέο σύστημα μάχης και σύστημα ελέγχου πυρός υποβρυχίων SUBTICS, αλλά διατήρησαν την αρχική σουίτα σόναρ Atlas Elektronik CSU.

Jose Higuera

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: