Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αναφέρεται στο νεότερο αεροπλανοφόρο το USS Gerald R. Ford, ως τα “18210 τετραγωνικά μέτρα κυρίαρχης επικράτειας των ΗΠΑ”. To 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) πολεμικό πλοίο -το πρώτο από τον στόλο των αεροπλανοφόρων νέας γενιάς- βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής μετά τις υπερτιμολογήσεις και την καθυστέρηση πέραν του ενός έτους.

Το εν λόγω αεροπλανοφόρο και αυτά που θα ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένου του USS John F. Kennedy και USS Enterprise, θα αντικαταστήσουν τα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz, τα οποία εισήλθαν σε υπηρεσία για πρώτη φορά το 1975. Οι εργασίες στο Enterprise έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2018, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν.

Το Ford -που τώρα βρίσκεται στην Newport News Shipbuilding, τον γιγάντιο εργολάβο του Ναυτικού στην Βιρτζίνια- θα στεγάζει περίπου 2600 ναύτες, 600 λιγότερους από τα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz. Το Ναυτικό λέει οτι θα εξοικονομήσει περισσότερα από 4 δις $ κατά τον 50ετή κύκλο ζωής των πλοίων. Η πτέρυγα μάχης η οποία θα υποστηρίζει το Ford θα προσθέσει περισσότερα άτομα στο πλοίο, το οποίο έχει σχεδιαστεί να στεγάζει περισσότερα από 4600 μέλη του πληρώματος.

Το Ναυτικό ήλπιζε να αρχίσει τις δοκιμές των συστημάτων και εξοπλισμού στο Ford κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δοκίμων αυτό το φθινόπωρο. Όμως αυτές οι δοκιμές όπως και η ημερομηνία παράδοσης έχουν καθυστερήσει καθώς συνεχίζονται οι εργασίες σε κάποιες νέες τεχνολογίες των πλοίων, όπως το σύστημα παραγωγής ισχύος, τον εξοπλισμό προσνήωσης αεροσκαφών και τους ανυψωτήρες των σύγχρονων όπλων.

Η κατασκευή του υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2015, με ένα κενό κόστους ύψους 10,5 δις $. Το Ναυτικό απέδωσε τις καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις στα συστήματα και τεχνολογία αιχμής του πλοίου.

Ο Πλοίαρχος Ριτσαρντ ΜακΚορμικ ανέλαβε την διοίκηση του Ford την περασμένη άνοιξη και θα είναι στο τιμόνι κατά τις θαλάσσιες δοκιμές, όταν αυτές προγραμματιστούν.
Ποια είναι η μοίρα του πλοίου αφότου παραδοθεί στο Ναυτικό; “Το τελικό κριτήριο είναι όταν το πλοίο θα είναι έτοιμο για ανάπτυξη, θα πάμε όπου μας πει να πάμε ο αρχηγός”, ανέφερε ο ΜακΚόρμικ.

Τεχνολογία

Το πλοίο διαθέτει ηλεκτρομαγνητικά συστήματα εκτόξευσης για αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροχήματα που αντικαθιστούν τους καταπέλτες ατμού, ένα μικρότερο νησί που βρίσκεται πολύ πιο πίσω από το πλοίο, καθιστώντας ευκολότερο και ταχύτερο τον ανεφοδιασμό με καύσιμα, όπλα και την επανεκτόξευση αεροσκαφών, και έναν σταθμό πυρηνικής ενεργείας που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την πλεύση με ταχύτητες μεγαλύτερες των 30 κόμβων και την λειτουργία για 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.

Θάλαμος Κυβερνήτη

Η καμπίνα αντικατοπτρίζει την ζωή και καριέρα του συνονόματου του πλοίου, Προέδρου Gerald R. Ford. Εκτός από χώρος διαβίωσης, η καμπίνα χρησιμεύει ως μια τελετουργική περιοχή υποδοχής για διακεκριμένους επισκέπτες και ως μια περιοχή όπου ο Κυβερνήτης καλωσορίζει τους νέους ναύτες στο πλοίο. Οι πρωινές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συσκέψεων της σουίτας.

Θάλαμος άγκυρας και περιοχή υπόστεγου αεροσκαφών

Το Ford ζυγίζει κοντά στους 100000 τόνους και για να ακινητοποιηθεί μέσα στο νερό απαιτείται μια σοβαρή δύναμη πέδησης. Ώρες σχεδίασης οδήγησαν στην ποντιζόμενη άγκυρα, όμως όταν ανακοινώνεται το φρένο και η άγκυρα αρχίζει να βυθίζεται, αυτό γίνεται τάχιστα, 90 πόδια αλυσίδας μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Καθημερινή ζωή

Κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου είναι μια μάζα ατσάλινων θυρίδων και διαδρόμων με βαριές πλάκες που κατεβαίνουν 11 επίπεδα, αποκαλύπτοντας τη λειτουργία μιας μικρής πόλης -πτέρυγας νοσηλείας, κουρεία, κέντρα γυμναστικής, χώρους διαμονής, πυροσβεστικούς σταθμούς και άλλων.

Οι καθημερινές αποστολές επισημαίνονται πάνω στο Ford με ασκήσεις “συναγερμού άμεσης ετοιμότητας”: Οι σειρήνες αντηχούν και οι ναύτες λαμβάνοντας αμυντικές θέσεις, σφραγίζοντας τις θυρίδες και συναθροιζόμενοι κοντά στις θυρίδες επισκευών.

Steve Mcmillan, Nathan Griffiths και Steve Helber, Associated Press

Απόδοση/Μετάφραση απο το sfchronicle.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: