Το συνεχιζόμενο έλλειμμα ικανοτήτων στις δομές της αεροπορικής εκπαίδευσης ανάγκασε την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) Ηνωμένου Βασιλείου να επαναφέρει το αεροσκάφος Hawk T1 στην εκπαίδευση των πιλότων αεριωθούμενων, τρία χρόνια μετά την απόσυρση του αεριωθούμενου -με το  πιλοτήριο αναλογικών οργάνων- από αυτόν τον ρόλο.

Αργότερα αυτό το έτος, η RAF θα αρχίσει να εκπαιδεύει πιλότους αεριωθούμενων στην αεροπορική βάση Λίμινγκ της RAF στο Νορθ Γιορκσάιρ χρησιμοποιώντας το αεροσκάφος Hawk T1 της 100 Μοίρας, η οποία κανονικά είναι επιφορτισμένη με πτήσεις επιτιθέμενου (aggressor) ή ειδικές εκπαιδευτικές πτήσεις.

Ο εκπρόσωπος της RAF δήλωσε την 21η Ιανουαρίου στο Janes, “η 100 Μοίρα δεν επαναπροσδιορίζεται και θα συνεχίσει να προσφέρει επιχειρησιακή και ειδική αεροπορική εκπαίδευση DACT (Dissimilar Air Combat Training). Ωστόσο, ως ένα από αρκετά καινοτόμα μέτρα, η RAF μελετά να χρησιμοποιήσει με την Μοίρα την παροπλισμένη ικανότητα του Hawk T1 ωστε να βοηθήσει στην εκπαίδευση των πιλότων. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την απόδοση στην πρώτη γραμμή καθώς το Σύστημα Στρατιωτικής Αεροπορικής Εκπαίδευσης (MFTS) εξακολουθεί να αναπτύσσεται.”

Πηγή από την RAF επιβεβαίωσε στο Jane’s ότι από “αυτό το καλοκαίρι” περίπου έξι πιλότοι ανά έτος θα εκπαιδεύονται στην αεροπορική βάση Λίμινγκ της RAF.

Η έκδοση του Hawk T1 εισήλθε στην υπηρεσία της RAF το 1976 αλλά αποσύρθηκε από τον ρόλο της προκεχωρημένης εκπαίδευσης πιλότου αεριωθούμενου τον Ιούνιο του 2016 με τη διάλυση της 206 Μοίρας (Εφεδρείας) στην αεροπορική βάση Βάλει της RAF στο νησί Άνγκλεσι της Ουαλίας. Τότε ολόκληρη η προκεχωρημένη εκπαίδευση πιλότου μεταφέρθηκε στο Hawk T2 με το “γυάλινο” πιλοτήριο στην αεροπορική βάση της RAF στο Βάλεϊ.

Τα Hawk T1 διατηρήθηκαν στο ρόλο των DACT και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων με τις 100 Μοίρα και 736 Μοίρα Ναυτικής Αεροπορίας στον Σταθμό Βασιλικής Ναυτικής Αεροπορίας Κουλντρόζ στην Κορνουάλη. To T1 χρησιμοποιείται επίσης από την αεροβατική ομάδα Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) της RAF.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει μέχρι το 2030 να αποσυρθούν από τον στόλο του περίπου 80 Hawk T1. Μόλις ο στόλος χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση, με τον υπόλοιπο να έχει μετατραπεί σε μια δεξαμενή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

Η πηγή της RAF δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της 100 Μοίρας χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αεριωθούμενων αεροπλάνων λόγω της πρόσφατης αύξησης στις προσλήψεις προσωπικού.

Tim Ripley

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: