Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι πρωτοπόρο στη χρήση υποβρυχίων. Το 1886 αγόρασε το πρωτότυπο «καταδυόμενον» από τον Σουηδό εφευρέτη Θόρσεν Νορντενφελντ για να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές κατασκοπείας και παρακολούθησης του Οθωμανικού στόλου στο Αιγαίο.

Ήταν το πρώτο ναυτικό που ενέτασσε επίσημα υποβρύχιο στη δύναμή του. Ωστόσο, προβλήματα αξιοπιστίας το κράτησαν εν όρμω και το 1901 παροπλίστηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 1910, ενόψει νέων αντιπαραθέσεων στη Βαλκανική χερσόνησο παραγγέλθηκαν δύο νέα υποβρύχια, αυτή τη φορά από τα γαλλικά ναυπηγεία Schneider-Creusot της Τουλόν. Τα «Δελφίν» και «Ξιφίας» ήταν παράγωγη έκδοση της κλάσης ‘Brumaire‘.

Τα υποβρύχια είχαν εκτόπισμα 311/465 τόνους και ανέπτυσσαν ταχύτητα 13/8,5 κόμβους (σε ανάδυση και κατάδυση αντίστοιχα).

Το πλήρωμά τους ήταν 24 άτομα και ο οπλισμός τους ήταν πέντε τορπιλοβλητικοί σωλήνες των 450mm (τέσσερις πρωραίοι και ένας πρυμναίος).

Στις 25 Σεπτεμβρίου/8 Οκτωβρίου 1912, με το ξέσπασμα του 1ου Βαλκανικού Πολέμου, και τα δύο υποβρύχια βρίσκονταν ακόμα στο ναυπηγείο, όπου το «Δελφίν» (κυβερνήτης Υποπλοίαρχος Παπαρρηγόπουλος) έκανε δοκιμές αποδοχής με μειωμένο πλήρωμα.

Αμέσως διατάχθηκαν να πλεύσουν πάση δυνάμει στο Ναύσταθμο. Παρά τις δυσκολίες, το πλήρωμα κάλυψε την απόσταση των 1,100 μιλίων μέχρι την Κέρκυρα σε έξι ημέρες, εξαιρετικός χρόνος για μισοεκπαιδευμένο πλήρωμα και τέτοιο σκάφος. Στις 6/19 Οκτωβρίου απέπλευσε από το Φάληρο έχοντας συμπληρώσει το πλήρωμά του, πολεμικά αποθέματα και εκτελέσει ταχύρυθμη εκπαίδευση. Από τα μέσα Νοεμβρίου εκτέλεσε περιπολίες μεταξύ Λήμνου-Δαρδανελίων και Τενέδου προς παρακολούθηση του Οθωμανικού στόλου. Στη διάρκεια του ταξιδιού και των περιπολιών παρουσίασε αρκετά μηχανικά προβλήματα που λύθηκαν λίγο πολύ με την εφευρετικότητα του πληρώματος.

Στις 9/22 Δεκεμβρίου 1912, κατά τη διάρκεια επιθετικής περιπολίας σε συνεργασία με ελληνικά αντιτορπιλικά αντιλήφθηκε έξοδο τουρκικής μοίρας με επικεφαλής το καταδρομικό «Μετζηντιέ». Το «Δελφίν» εκτόξευσε τορπίλη εναντίον του καταγράφοντας την πρώτη τορπιλική επίθεση εν καιρώ πολέμου στην ιστορία.

Η τορπίλη αστόχησε και τα συνοδά αντιτορπιλικά καταδίωξαν το υποβρύχιο, που στην προσπάθειά του να διαφύγει προσάραξε στις ελλιπώς χαρτογραφημένες ακτές της Τενέδου. Για να μην συλληφθεί, απέρριψε τα μόνιμα έρματα κατορθώνοντας να αποκολληθεί αλλά χάνοντας τη δυνατότητα κατάδυσης. Επέστρεψε στο Μούδρο κι από εκεί στη Σαλαμίνα όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου κατέπλευσε στην Ελλάδα και το αδερφό «Ξιφίας».

Τα δύο υποβρύχια παρέμειναν τα μόνα του είδους στο ναυτικό. Το 1916, στη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού ο ναύσταθμος καταλήφθηκε από τον γαλλικό στόλο και τα πλοία κατασχέθηκαν. Το «Δελφίν» παραδόθηκε πίσω στον ελληνικό στόλο μετά το 1919 σε κακή κατάσταση, όπως και πολλά άλλα πλοία. Το επόμενο έτος παροπλίστηκαν και σκραπαρίστηκαν.

_____________________________

Είσαι λάτρης της αμυντικής τεχνολογίας και γενικότερα των στρατιωτικών θεμάτων;
Τότε είσαι στο σωστό μέρος, βρήκες αυτό που έψαχνες, υπάρχει για σένα στο Facebook η ομάδα«Προέλαση-Limit Of Advance».

Ο Ευστάθιος Βασιλείου είναι ένας από τους διαχειριστές της ομάδας Προέλαση-Limit Of Advance στο Facebook.

______________________________

12 Σχόλια

 1. SKYHOOK47

  Ενδιαφέρουσα είναι και η στάση που κράτησε ο διαβόητος έμπορος όπλων της εποχής Μπαζίλ Ζαχάροφ(Ελληνικής καταγωγής) μέσω του οποίου προμηθευτήκαμε το υποβρύχιο Νόρντενφελντ. Μόλις ολοκλήρωσε την πώληση στην Ελλάδα πήγε κατ’ευθείαν στην Τουρκία και πούλησε στο σουλτάνο άλλα δύο με την πρόφαση ότι αφού πήραν οι εχθροί του υποβρύχια θα πρέπει να αγοράσει και αυτός τουλάχιστον δυο για να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.Αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι στις επιχειρήσεις δεν χωράνε πατριωτικοί συναισθηματισμοί…

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Skyhook47
   Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και σήμερα, 4 Υ/Β η Ελλάδα 6 η Τουρκία, απο τον ίδιο κατασκευαστή. Το ίδιο με τα μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης κλπ.

   Απάντηση
   • X

    Έλληνες και τούρκοι αγοράζουν μόνο γερμανικά υποβρύχια, αμερικανικά και γερμανικά άρματα μάχης, αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα κτλ. Δεν θα δεις ποτέ την Τουρκία να αγοράσει γαλλικά μαχητικά, άρματα μάχης, υποβρύχια, πυραυλακάτους, φρεγάτες κ.α. Η Ελλάδα όμως έχει αγοράσει γαλλικά μαχητικά, άρματα, πυραυλακάτους. Ούτε θα αγοράσει ποτέ η τουρκία ρωσικά πολεμικά πλοία όπως κάναμε εμείς με τα Zubr. Eίναι πολλά τα παραδείγματα….
    Δεν είναι ότι ο γερμανός πούλησε αρχικά 4 υποβρύχια U-214 στην Ελλάδα και μετά έτρεξε να πουλήσει τους τούρκους περισσότερα λέγοντας τους ότι με 6 ή με 8 θα μας ,,την βγουν,, στο Αιγαίο, ότι πρέπει να τα αγοράσουν, τους είναι αναγκαία κτλ.
    Ο κατασκευαστής θέλει να πουλήσει. Δεν θα πει όχι στην τουρκία αν θέλει να αγοράσει και αυτή 6 U-214, 10 Chinook, 4 Patriot, 30 NH-90 κ.ο.κ συστήματα που τα έχει και η Ελλάδα.

 2. SKYHOOK47

  Ο κατασκευαστής μπορεί να πουλά όπου θέλει.Εγώ απλά έθιξα το ρόλο του Ζαχάρωφ που ήταν Ελληνικής καταγωγής.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Φυσικά μπορεί να πουλάει όπου θέλει, αυτό που θέλησα να πω είναι οτι το παιχνίδι συνεχίζεται, ο Πλέσσας σαν αντιπρόεδρος και υπεύθυνος της LM για την Ευρώπη,
   Αφρική και μέση ανατολή μπαίνει κατά κάποιον τρόπο στον ρόλο του Ζαχάρωφ στην
   σημερινή εποχή.

   Απάντηση
 3. Gunslinger32


  Δεν μπορώ να γνωρίζω πως κατέληξαν σε συμφωνία για τα συγκεκριμένα οπλικά σύστηματα,
  ούτε ποιος έκανε το πρώτο βήμα κλπ, αυτό δεν εχει όμως σημασία. Σημασία έχει ότι ειναι πάντα οι ίδιοι που πουλάνε όπλα δλδ οι μεγάλοι τρείς στην περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας.
  Η Τουρκία δεν αγοράζει απο την Γαλλία και η Ελλάδα δεν αγοράζει απο την Ιταλία, αυτό δεν
  σημαίνει όμως οτι θα μείνει έτσι για πάντα, και θα φανεί σε λίγο όταν (και αν) προχωρήσει η Τουρκία στην αγορά του SAMP T(TLORAMIDS) της MBDA. Τα Zubr ήταν μια εξαίρεση που δεν νομίζω πως θα επαναληφθεί. Η Τουρκία αγοράζει όπου θα βρει αυτο που ταιριάζει στον
  σχεδιασμό της και όπου μπορεί να πετύχει μεταφορά τεχνολογίας/τεχνογνωσίας, όπως βλέπουμε π.χ. στα ιταλικά A-129 στα Κ-9 αλλά και στο πρόγραμμα Altay (Ν.Κορέα), στο πρόγραμμα για τις μελλοντικές Φ/Γ GCS (Αγγλία), LHD/LPD (Ισπανία) κλπ.
  Το θέμα δεν είναι να πει σε κάποιον όχι ο κατασκευαστής, και το ξεκαθάρισα στην απάντηση
  μου στον Skyhook47. Είπα πως τα έφερε η τύχη έτσι να υπάρχει για άλλη μια φορά στην περίπτωση των μαχητικών F-16 ένας έλληνας που πουλάει οπλικά σύστηματα σε Ελλάδα
  και Τουρκία, με το ζόρι κανείς δεν πουλάει και κανείς δεν αγοράζει. Η Τουρκία δεν αγοράζει γαλλικά μαχητικά αλλά αγοράζει γαλλικά ελικόπτερα.
  Θυμάμαι οτι διάβασα ένα σχόλιο σας σε άλλο άρθρο με τα Leo 2 στην ιστοσελίδα όπου λέει οτι οι Γερμανοί ζήτησαν να αγοράσουμε περισσότερα οπλικά σύστηματα για να μας δανείσουν χρήματα, η παρακάτω αναφορά λέει οτι χρειαζόμαστε τα Boxer για το Αφγανιστάν, περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα ελαφρά οχήματα για τα νησιά και διάφορα αλλά πράγματα όπως βλέπετε απο κάτω, και τώρα γράφετε το αντίθετο και έτσι δεν είμαι σίγουρος πιο απο τα δυο ισχύει τελικά.
  Απο την μια επέμεναν να αγοράσουμε επι Σαμάρα και στην παραπάνω απάντηση σας λέτε
  οτι «δεν τρέχει και δεν λέει σε κανέναν οτι πρέπει να αγοράσει» ο κατασκευαστής;
  Πως γίνεται αυτό και πως εξηγείται σε τέτοια περίπτωση η συμπεριφορά που περιγράφετε
  στο παρακάτω σχόλιο σας;

  X
  31/08/2016
  Eπί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι γερμανοί επέμεναν να αγοράσουμε πολλά όπλα τους ώστε να συνεχίσουν να μας δανείζουν. Μέσα σε αυτά που επέμεναν να μας πουλήσουν ήταν οχήματα Boxer και έλεγαν για αυτά ότι τα χρειαζόμαστε για το Αφγανιστάν, οχήματα Wiesel που έλεγαν για αυτά ότι μας είναι χρήσιμα για τα νησιά, ενώ σε ότι αφορά τα άρματα μάχης ήθελαν να μας πουλήσουν ένα πακέτο εκσυγχρονισμού των Leo-2A4. Η λίστα συμπεριλάμβανε ακόμη 2 υποβρύχια U-214, φρεγάτες F-124, βλήματα για τα Leo-2A4/A6, ΤΟΜΑ Puma κ.α.

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Ξέρεις πόσο «ειδικοί» διαφόρων εντύπων του χώρου αλλά και σε διάφορα παραμάγαζα της «μεγάλης σχολής» (που βρίσκουν ιδιαίτερες αλλά και ενδεχομένως διαβαθμισμένες πληροφορίες υποτίθεται από το διαδίκτυο για σημαντικά θέματα των ελληνικών εν.δυν.) ξιφουλκούν εναντίον ρεαλιστικών και ορθολογικών προτάσεων;
   Ρίχνουν πρώτα το τυράκι και μετράνε σχόλια και το πόσο τεκμηριωμένα είναι και μετά προσαρμόζουν και αυτοί τα δικά τους και εκεί που π.χ. ήταν υπέρ εκσυγχρονισμών κάποιου αεροσκάφους μετά κάνουν πίσω…

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @Προβοκάτωρ
    Προφανώς κυκλοφορεί πολύ παραμύθι στο διαδίκτυο και στον ειδικό τύπο.
    Σε έναν τομέα που παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτική και σε μια αγορά που υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός και παίζονται πολλά δισεκατομμύρια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν ασκείται πίεση σε πιθανούς αγοραστές, ακόμα και αν υπάρχουν φωνές που επιμένουν για το αντίθετο,
    και επειδή σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για Γερμανία θέλω να θυμίσω
    μια γερμανική σοφία που λέει «όπου υπάρχει πολύ φως, υπάρχει και πολύς ίσκιος», οποίος ξέρει απο Γερμανία, καταλαβαίνει και τι σημαίνει.

   • X

    Ρεαλιστικές προτάσεις δεν είναι οι μπούρδες σου για τα σερβικά πυροβόλα που αγοράζουν μόνο οι τριτοκοσμικοί Ασιάτες του Μπαγκλαντές και της Μυανμάρ και δεν είναι ούτε τα OH-58 που έγραψες την ανοησία ότι θα μας πάνε 10ετίες μπροστά. Και αν μάθεις πόσα ελικόπτερα πετάνε από κάθε τύπο των Ε.Δ θα καταλάβεις αν θα πετάνε έστω τα 20 από τα 60-70 ΟΗ-58 που και καλά θα μας πάνε 10ετίες μπροστά.
    Μην νομίζεις ότι μετράει κανείς τα σχόλια σου όπως και πολλών άλλων για να πει μετά κάτι ή για να πάρει αποφάσεις τι πρέπει να γίνει ή όχι στις Ε.Δ.
    Σε ότι αφορά π.χ τον εκσυγχρονισμό αεροπλάνων για παράδειγμα ακόμη και αυτοί που υπηρετούν σε μονάδες της Π.Α δεν ξέρουν ακριβώς τι παίζει. Μου έλεγε κάποιος πριν μήνες στην Τανάγρα (είναι περίπου 27 χρόνια τεχνικός σε Μιράζ Φ-1 και Μ-2000/-5) πως τα παλαιά -2000EGM πρέπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστούν γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Αλλιώς θα αναγκαστεί η Π.Α να τα αποσύρει. Του έλεγα πως ο εκσυγχρονισμός είναι ακριβός και δεν συμφέρει οικονομικά. Όταν μετά από μήνες οι γάλλοι είπαν πως ζητάνε 58 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του κάθε Μιράζ χωρίς μάλιστα αυτός να περιλαμβάνει ραντάρ AESA, σκοπευτικό επί κάσκας, το κόστος των εργασιών στην ΕΑΒ και 2-3 ακόμη ΄πράγματα που δεν τα θυμάμαι τώρα, αυτός που πριν επέμενε να εκσυγχρονιστούν τα Μιράζ μου είπε πως ο εκσυγχρονισμός τους δεν συμφέρει και πως οι γάλλοι ζητάνε απίστευτα λεφτά. Κατάλαβες τώρα…?? Έτσι μπράβο.

  • X

   Έγραψα πως αν η Γερμανία πουλήσει 4 υποβρύχια στην Ελλάδα μετά δεν τρέξει να πουλήσει περισσότερα στην Τουρκία λέγοντας της πως τα χρειάζεται για να μας ,,την βγει,, στο Αιγαίο, πως πρέπει να τα αγοράσει κ.α.
   Στην περίπτωση επί Σαμαρά η Ελλάδα ήθελε να συνεχίσει να δανείζεται και οι γερμανοί επέμεναν να αγοράσουμε από αυτούς όπλα για να συνεχίσουν να μας δανείζουν. Η ζωή είναι τι δίνει κανείς και τι παίρνει….
   Οι γερμανοί είχαν λόγο να επιμένουν να μας πουλήσουν π.χ φρεγάτες ώστε να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τους γάλλους που μας είχαν πλευρίσει για να μας πουλήσουν τις FREMM όπως και άλλα οπλικά συστήματα. (π.χ τεθωρακισμένα, Rafale κ.α)

   Απάντηση
 4. manolis

  Aξιζει να σημειωθει οτι στην 2η φωτογραφια, εικονιζεται καθημενος ο μολις 24 ετών τοτε Υποπλοίαρχος Γρηγόριος Μεζεβίρης , νεος κυβερνήτης του υ/β «ΔΕΛΦΙΝ» . Δεδομενου οτι η θητεια του στο Υ/Β ως κυβερνητη ηταν μολις 4 μηνων, η φωτογραφια αυτη εληφθηκε μεταξυ Απρίλιου του 1915 και Ιουλιου 1915 , οποτε και μετατεθηκε στο θωρηκτό «ΛΗΜΝΟΣ» μετα απο ενα ατυχημα του υποβρυχιου κατα τη διαρκεια ασκησης.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: