Πρωτότυπο του Centauro II.

Πρωτότυπο του Centauro II. © militarypedia.it

Η Ιταλία πρόκειται, φέτος, να δαπανήσει 160 εκατομμύρια ευρώ (€) για την ανάπτυξη του νέου τροχοφόρου άρματος, αλλά ενδέχεται να παραμελήσει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του νέου πακέτου των τεθωρακισμένων οχημάτων Freccia, επιβραδύνοντας, μ’αυτόν τον τρόπο, την πορεία του Στρατού προς τον μετασχηματισμό του σε μια χαμηλού βάρους ψηφιακή δύναμη.

Πηγές που γνωρίζουν τις αποφάσεις σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις δήλωσαν στο Defence News ότι το πρόγραμμα του νέου τροχοφόρου άρματος Centauro II θα λάβει 160 εκατ. € μέσω του ιταλικού προϋπολογισμού άμυνας του 2016, τα οποία πρόκειται να αποδεσμευθούν άμεσα.

Το άρμα που αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία των Iveco και Leonardo-Finmeccanica της Ιταλίας, είναι μια αναβάθμιση του Centauro που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Ιταλικό Στρατό. Το πρωτότυπο του πρόκειται να αποκαλυφθεί στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι τον επόμενο μήνα πριν παραδοθεί τον Ιούλιο στον Στρατο για δοκιμές που θα διαρκέσουν έως το 2017.

Η χρηματοδότηση ίσως να οδηγήσει σε μια σύμβαση προ-παραγωγής περίπου 30 οχημάτων των 30 τόνων και τελικής ταχύτητας 105 χιλιομέτρων ανά ώρα (ΧΑΩ), ανέφεραν οι πηγές.

Με νέο σκάφος και καλύτερη θωράκιση από το Centauro, η αναβάθμιση θα διαθέτει ένα πυροβόλο των 120 χιλιοστών, σε σχέση με το πυροβόλο των 105 χιλ. του αρχικού οχήματος, πιο ισχυρό κινητήρα που θα αποδίδει 720 ισχύ 720 ίππων.
Οι πηγές ανέφεραν ότι τελικά μπορεί να παραγγελθούν μέχρι 140 Centauro II τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Centauro του Στρατού από τα 400 που είχε παραγγείλει, 240 εκ των οποίων είναι ακόμη σε υπηρεσία μετά την πώληση περισσότερων από 140 στην Ιορδανία.

Η χρηματοδότηση του Centauro II θα είναι μια θετική εξέλιξη για τους αμυντικούς σχεδιαστές οι οποίοι έχουν περιοριστεί σημαντικά από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς. Έγγραφο προσχέδιο του προϋπολογισμού που αποδεσμεύθηκε την Δεκέμβριο, ο οποίος δεν διακόπτει τα μεμονωμένα προγράμματα, ανέφερε οτι 1,96 εκατ. € θα δαπανηθούν στους εξοπλισμούς, 17,7 τοις εκατό κάτω από έτος σε έτος. Σ’αυτό το ποσό θα προστεθεί το συνηθισμένο περίσσευμα απο τον προϋπολογισμό του υπουργείου Βιομηχανίας, το όποιο, τα προηγούμενα χρόνια, είχε ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια €.

Το προσχέδιο προειδοποιούσε οτι τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμένου εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) της Ιταλίας, δεν θα λάβουν χρηματοδότηση μέσα στο 2016.

Ιταλικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης "Freccia".

Ιταλικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης «Freccia».

Πιθανόν, ο Στρατός να απογοητεύθηκε απο το ύψος του ποσού των χρημάτων -μόλις 21 εκατ. €, δήλωσαν οι πηγές- τα οποία θα διατεθούν για το πρόγραμμα του τεθωρακισμένου οχήματος Freccia.

Στην αρχή του 2015, το Ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δαπάνη των 2,65 δισ. € για την προμήθεια 381 οχημάτων Freccia για τον εξοπλισμό μιας Ταξιαρχίας που θα συνεργαστεί με την πρώτη Ταξιαρχία που έχει εξοπλιστεί με οχήματα Freccia για την οποία έχουν ήδη παραγγελθεί στην πρώτη παρτίδα των 249 οχημάτων.

Οι δύο Ταξιαρχίες που θα βασίζονται στα οχήματα, τα οποία κατασκευάζονται από την Iveco και Leonardo-Finmeccanica, θεωρήθηκαν σημαντικές για την μετατόπιση του Στρατού προς την μεγαλύτερη κινητικότητα και ψηφιοποίηση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι πέρυσι διατέθηκαν 201 εκατ. € για το δεύτερο πακέτο οχημάτων και ότι πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση για 30 οχήματα. Όμως μετά τη διάθεση μόνο 21 εκατ. € για το τρέχον έτος για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, οι σχεδιαστές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις εργασίες τους ώστε να ολοκληρώσουν την παραγγελία των 381 οχημάτων έως την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2024.

Το νέο πακέτο θα χωρίζεται σε μια ομάδα των 261 οχημάτων που θα περιέχει εκδόσεις ολμοφόρων, σταθμών διοικήσεως, φορέων αντιαρματικών και οχημάτων μάχης, και στη δεύτερη ομάδα των 120 επονομαζόμενων Freccia Explorer, η οποία θα περιέχει εκδόσεις με ενσωματωμένο το ραντάρ Lyra 10.

Οι εκδόσεις του Explorer, το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Eurosatory, θα μεταφέρουν, επίσης, το UAV Horus της Leonardo-Finmeccanica και το ερπυστριοφόρο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV) TRP2, το οποίο διαθέτει ενα πολυβόλο, κάμερα και εκτοξευτή βομβίδων.

Βίντεο με το όχημα Freccia.

Ο Γερμανό Ντοτορι, λέκτορας στις στρατηγικές σπουδές του Πανεπιστημίου LUISS της Ρώμης, λέει ότι οι στρατηγοί του Ιταλικού Στρατού ίσως κατευθύνονται προς ένα νέο άρμα μάχης.

“Αυτό που θα μπορούσε να είναι το καλύτερο για αγορά, είναι τα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία θέλουν οι στρατηγοί”, είπε ο Ντοτόρι.

Ο Στρατός, αυτή τη στιγμή, είναι 30 τοις εκατό χαμηλά στη διαθεσιμότητα των Ariete -του εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης- μετά από άγριες περικοπές στους προϋπολογισμούς συντήρησης πολλά άρματα μάχης βρέθηκαν χωρίς ανταλλακτικά και τεθήκαν εκτός υπηρεσίας, είπε.

Ο Ντοτόρι είπε, επίσης, ότι πρόσφατα το Leopard 2 επικράτησε επί του Ariete στον Αρματικό Διαγωνισμό του NATO, ενισχύοντας την φήμη του στην Ιταλία.

“Αν η Ιταλία θέλει να πάει στην Λιβύη, τα χέρια της θα είναι δεμένα γιατί δεν θα διαθέτει άρματα μάχης”, είπε.

Ο Ντοτόρι είπε ο Στρατός ίσως να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του 2016 αν η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, τηρήσει την υπόσχεση της να μειώσει τις δαπάνες στο πρόγραμμα του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF) μετά την κατάκριση του προγράμματος μέσα από το Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Εάν οι περικοπές δαπανών υλοποιηθούν ή όχι, το πρόγραμμα JSF παρόλα αυτά συνεχίζεται κανονικά στην Ιταλία καθώς το πρώτο αεροσκάφος F-35 εξήλθε από την γραμμή τελικής συναρμολόγησης της χώρας. Τον Φεβρουάριο το πρώτο αεροσκάφος της γραμμής έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο F-35 που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν πέταξε στην Αεροπορική Βάση Λούκ στην Αριζόνα για να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων.

Την 18η Μαΐου, το δεύτερο και τρίτο αεροσκάφος της γραμμής, επίσης, πετάξαν στις ΗΠΑ, συνοδευόμενα απο δυο ιταλικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-767A.

Tom Kington

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence News.Com για την “Προέλαση”.

Αρέσει σε %d bloggers: