Για το ζήτημα που ανέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F16 της πολεμικής αεροπορίας αλλά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μίλησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος στην προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα για τα F16, το οποίο θα είναι εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί για 1,1 δισ., τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Καμένος θα πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων.

«Το σύνολο του ποσού έχει εγκριθεί αλλά όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα όμως μέχρι το 2021 έχει δεσμευτεί για ένα πλεόνασμα στους δανειστές. Δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που ζητάται αυτό το πλεόνασμα να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί. Η διαπραγμάτευση αφορά τις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».

Οσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε: «Οσον αφορά το δημοσίευμα της «Κ» για τις φρεγάτες, είχε πληροφορίες που δεν ήταν γνωστές ούτε σε μένα, υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τη γαλλική πλευρά. Αυτό όμως δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους κανόνες της Βουλής». Σημείωσε επίσης ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για την παλιά υπόθεση του leasing δύο φρεγατών τύπου FREMM σε συνδυασμό με την αγορά (μετά πέντε χρόνια) νέας κατασκευής κορβετών τύπου Belh@rra. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο και διερευνητικό στάδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι επιθυμεί ειρήνη με την Ελλάδα, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Αυτό επιθυμούμε κι εμείς, από εκεί και πέρα η πιστή τήρηση των διεθνών συμφωνιών, ο σεβασμός των συνόρων και η αποδοχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση».

Πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει με ειρηνικά μέσα, όμως, δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις. Τα δυο στελέχη που βρίσκονται όμηροι και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα ότι είναι όμηροι. Αυτό μετά την τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν. Αν επιθυμεί όντως την ειρήνη, η μόνη πράξη που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση».

Βασίλης Νέδος
Πηγή: Kathimerini.gr

8 Σχόλια

   • Theognostos

    Επιστήμη –> Επισταμαι –> Επί -Ιστημι –>
    Στωμεν Καλώς …

    Δυστυχώς οί άνθρωποι και μη δεν ασκουν το στωμεν καλώς δεν ασκουν το ‘καλον’ άρα πόλεμος

    Αιτία –> Αποτέλεσμα

    Αρα είσαι…
    Felix, qui potuit rerum cognoscere causas

    Τυχερός…

    λιγοστοι άνθρωποι μαθαίνουν το γιατί την αιτια (αιτίες) έστω και μετά τα αποτελέσματα οι περισσότεροι ζουν εκ του αποτελέσματος εν άγνοιά τους και κατοπιν εορτής ακόμη και πολλοί ‘ ιστορικοί’ εξετάζουν φαινομενικά κάνουν λάθος γιατι υπάρχουν casus belli εφοσον δεν γνωρίζουν τα αίτια και αιτιατα

    Μην ξεχνάμε επίσης

    Magister rerum usus; Magistra rerum experiencia

    Ut bene sit tibi

   • Gunslinger32

    Εγώ πάλι προτιμώ το «Omnia silendo ut audiam nosco» που σύμφωνα με την φιλοσοφία του Σούν Τσού είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής(και απαραίτητο για μια σωστή προετοιμασία). Μου αρέσει όμως και το «de opresso liber» που έχει ως σύνθημα ένας γνωστός σχηματισμός(αν και δεν εφαρμόζεται πλέον με την έννοια που μεταφέρει η φράση). 😉

 1. Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

  Μακάρι να τελεσφορήσει γρήγορα το πρόγραμμα των F-16 και γιατί όχι και των Belh@rra. Αμφότερα είναι απαραίτητα για τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και για την αμυντική βιομηχανία.

  Απάντηση
 2. Ανδρεας111

  Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κατασκευή χωρίς να έχει πρώτα προηγηθει εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ ή και γρήγορη παρουσία πλοίων έστω και με ενοικιο (οι κατασκευές είναι χρονοβορες)

  Απάντηση
 3. tallyhogr

  my two cents:

  1) Η πολιτικη ηγεσια αν δεν εχει κάτι να πει, ας κρατά τα χαρτιά της κλειστά (Φωταρα εσενα κοιταω).

  2) Απο εκει και πέρα… δεκτόν οτι η Τροικα μας εχει στριμωγμένους και η αγορα της αναβάθμισης δυσκολευει, αλλα σοβαρά τώρα… δλδ η Τροικα ειναι περα και πάνω απο την ακεραιοτητα της χώρας? Ακομα και η ιδια Τροικα αν θελει λεφτά, θα πρεπει να υπάρχει ο δανειζόμενος για να τα πάρει. Αν χρειαστεί ας λάβει την οποια πολιτική απόφαση χρειάζεται… ας τα σπάσει και με την Τροικά στην τελική τελική.

  3) Τα ποσά που ακούστηκαν για εκσυγχρονισμό και των 4 Meko (100μύρια) παραπέμπει σε βάψιμο, στοκάρισμα αντε και καναν καινουργιο ασύρματο. Δεν περιμένω τίποτα γαμάτα οπλικά συστηματα, αλλα σίγουρα περιμένω καποιες ουσιαστικές αναβαθμίσεις. Κάνα καλυτερο αντιπυραυλικο, κάνα καλυτερο ραντάρ…. κάτι ουσίας που να μπορεί να ανταποκριθει στις συγχρονες απειλές.

  Απάντηση
 4. Επισκέπτης

  «Για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα συζήτησαν Τσίπρας-Μακρόν»

  Εάν όντως αυτό συζήτησαν, καλώς το συζήτησαν. Η Ελλάδα δεν κάνει, απ’ όσο γνωρίζω συμπαραγωγές, εν αντιθέσει προς την Τουρκία. Αρχίζει κανείς με συμπαραγωγή και προχωρά σε δική του τεχνολογία/τεχνογνωσία. Η Ελλάδα έχει γερά μυαλά, τα οποία αφήνει να τής φεύγουν, αντί να τα αξιοποιεί.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: