Ο αρχηγός της κυπριακής εθνικής φρουράς επισκέφθηκε την κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου διάρκειας δύο εβδομάδων. Ο ταξίαρχος των IDF χαρακτήρισε την άσκηση ως «μια επιτυχία».

Ο αρχηγός του κυπριακού στρατού επισκέφθηκε, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, το Ισραήλ για να επιβλέψει την κοινή άσκηση μεταξύ των στρατιωτών του και των μελών της επίλεκτης μονάδας Εγκοζ των IDF, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Μέλη της κυπριακής εθνικής φρουράς έφτασαν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Ισραήλ για την άσκηση που θα ειναι διάρκειας δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τις IDF.

“Η άσκηση εστιάζει στις αστικές επιχειρήσεις και τον τακτικό σχεδιασμό”, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ μεσώ δελτίο τύπου.

Ο στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, ο αρχηγός του κυπριακού γενικού επιτελείου εθνικής φρουράς (ΓΕΕΦ), επισκέφθηκε τους κύπριους και ισραηλινούς στρατιώτες στη βάση στρατιωτικής εκπαίδευσης Τζελίμ, η οποία στεγάζει το παγκοσμίου φήμης κέντρο αστικών επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην προσομοίωση μιας αραβικής πόλης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διάρκειας δύο εβδομάδων κύπριοι και ισραηλινοί στρατιώτες θα ταξιδέψουν επίσης και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των IDF, δήλωσε ο στρατός.

Ο Λεοντάρης συνοδευότανε από τον ταξίαρχο Ουρι Γκόρντιν, το διοικητή της 98ης μεραρχίας των IDF, η οποία έχει υπό τη διοίκηση της την 89η ταξιαρχία κομάντο.

“Η κοινή εκπαίδευση της επίλεκτης μονάδας κομάντο Εγκοζ μαζί με τις ειδικές δυνάμεις του κυπριακού στρατού, ειναι μια επιτυχία”, δήλωσε ο Γκόρμπιν.

Η διμερής άσκηση πραγματοποιείται σχεδόν τεσσερις μήνες αφότου περίπου 500 ισραηλινοί στρατιώτες -πολλοί απ’ αυτούς ήταν από την Εγκόζ- ταξίδεψαν στην Κύπρο για μια προσομοίωση πολεμική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στα βουνά του νησιού.

Ήταν η πρώτη άσκηση σε ξένο έδαφος για την ταξιαρχία κομάντο, επίσης γνωστή και ως ταξιαρχία “Οζ”, από την ίδρυση της τον Δεκέμβριο του 2015.

Η εβδομαδιαία άσκηση έλεγξε τις ικανότητες των κομάντο στις νέες και ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, συμφωνά με τον επικεφαλής αξιωματικό της ασκήσεις της ταξιαρχίας κομάντο, ο οποίος για λόγους ασφαλείας αναφέρεται ως ταγματάρχης “Η”.

Ήταν μια άσκηση όπου συμμετείχαν και οι έξι μονάδες της ταξιαρχίας κομάντο, και συμμετείχαν επίσης περίπου 100 κύπριοι κομάντο.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επίσης απέστειλε αεροσκάφη και ελικόπτερα για την άσκηση, και συμμετείχαν ελάχιστοι παρατηρητές από άλλες μονάδες των IDF.

Ο επικεφαλής της ταξιαρχίας κομάντο, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Ζινι, επέβλεπε την άσκηση, και ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης, αντιστράτηγος Ρόνι Νουμα, ταξίδεψε στην Κύπρο με σκοπό να την παρακολουθήσει.

Ο “H” και το υπόλοιπο ισραηλινό προσωπικό μίλησαν με διθυραμβικά σχόλια για την εβδομαδιαία άσκηση, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά κυπριακά μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής, η άσκηση ερέθισε την Τουρκία, η οποία επρόκειτο να διεξάγει τη δική της άσκηση στις ακτές του νησιού, και ένα από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης της χωράς, το οποίο ανακοίνωσε ότι η κοινή άσκηση με το Ισραήλ ήταν “επικίνδυνη για την Κύπρο και για την ειρήνη στην περιφέρεια”.

Ο “H” δεν σχολίασε τις επικρίσεις, άλλα δήλωσε πως πιστευει ότι οι κύπριοι κέρδισαν πολλά από την άσκηση. Ο στρατός τους, είπε, ήταν ενας ισότιμος εταίρος μέσα στην άσκηση, με ένα απόσπασμα από τις κυπριακές ειδικές δυνάμεις να αγωνίζεται εντός της μονάδας Εγκοζ.

Judah Ari Gross

Απόδοση/Μετάφραση από το TimesOfIsrael.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: