Στη συγκρότηση ειδικού κέντρου κυβερνοάμυνας προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με αποστολή να αντιμετωπίζει τυχόν επιχειρήσεις κυβερνο-κατασκοπίας και ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά των δικτύων υπολογιστών της Εθνικής Φρουράς.

Η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας, όπως αποκαλείται, εποπτεύει τα στρατιωτικά δίκτυα μέσα από τα οποία διακινούνται απόρρητα έγγραφα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες για τον εντοπισμό ενδεχόμενης εισβολής ή και διαρροής. Όλες οι χώρες ανεξαιρέτως αποδίδουν μεγάλη σημασία στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκεί δηλαδή, που είναι αδύνατη η φυσική παρουσία ανθρώπων και υλικών καθώς τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον.

Μέχρι σήμερα, πολύ λίγα κράτη παραδέχθηκαν ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων. Η Εσθονία ήταν η πρώτη περίπτωση κράτους που δημοσιοποίησε το 2007 τη μαζική επίθεση που δέχτηκαν τα δίκτυα της. Υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να αναπτύξουν επιθετικές και αμυντικές ψηφιακές υποδομές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (CyberCom) των ΗΠΑ που εδρεύει στο Πεντάγωνο αριθμεί 21.000 ένστολους χάκερ. Για τη βρετανική συμμετοχή στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας επενδύθηκε ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια ενώ το δικό του Κέντρο Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας λειτουργεί το ΝΑΤΟ από το 2008.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: philenews.com

Αρέσει σε %d bloggers: