Φρεγάτα των ΗΠΑ κλάσης Oliver Hazard Perry, USS McClusky (FFG-41), πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. (wikipedia.org)

Δεν πέρασε απαρατήρητη η απόφαση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) την 19η Δεκεμβρίου να μεταβιβάσει έξι φρεγάτες στην Ταϊβάν και το Μεξικό οι οποίες αποσύρθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο πέρασε από το Κογκρέσο μόνο αφότου η Τουρκία (μαζί με το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη) αποκλείστηκε από την λίστα των πιθανών αποδεκτών, για διάφορους πολιτικούς λόγους.

Υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, Πράξη Μεταφοράς Πολεμικών Πλοίων του 2013 εξουσιοδοτεί την μεταβίβαση των φρεγατών Curts (FFG-38) και USS Mcclusky (FFG-41) στο Μεξικό στο πλαίσιο επιχορήγησης. Επίσης η πράξη εξουσιοδότησε την πώληση των φρεγατών USS Taylor (FFG-50), USS Gary (FFG-51), Carr και USS Elrod (FFG-53) στην Ταϊβάν.

Όλα τα πλοία είναι κλάσης Oliver Hazard Perry, τα οποία αποσύρθηκαν προσφάτως από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Ένα άρθρο στο αμερικανικό εβδομαδιαίο διακεκριμένο Defence News έλεγε τα ακόλουθα: «Έχουν διαγραφεί από την τελευταία έκδοση του νομού οι πιθανοί αποδέκτες των φρεγατών Ταϊλάνδη και Πακιστάν. Τα συγκεκριμένα πλοία αποσύρθηκαν μετά από εξέταση των ανήσυχων σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα της Ταϊλάνδης, μετά από το οποίο οι ΗΠΑ ακύρωσαν διάφορες στρατιωτικές συμφωνίες με τη χώρα, και μια σειρά πολιτικών καταστάσεων που συνδέονται με την υπό εξέλιξη στρατιωτική βοήθεια στο Πακιστάν.»

Το άρθρο λέει επίσης πως η Πράξη Μεταφοράς Πολεμικών Πλοίων έκδοσης του 2012, που περιλαμβάνει αριθμό πλοίων για την Τουρκία, επίσης δεν τελεσφόρησε, «σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών στο Κογκρέσο σχετικά με την τουρκική πολιτική.» «Όμως για πια τουρκική πολιτική» αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News, Burak Bekdil.

Η Άγκυρα πιστεύει πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος της πρόθεσης για ένα ευρύτερο εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.

«Αυτές οι φρεγάτες είναι σχεδόν άχρηστες και με ανύπαρκτη στρατηγική σημασία για το Τουρκικό Ναυτικό,» είπε ανώτατος αμυντικός αξιωματούχος στην Άγκυρα. «Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πως τα πλοία δεν θα μπορούσαν να είναι σημαντικά στοιχεία για την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι η απόφαση για την μη μεταβίβαση των πλοίων στην Τουρκία ίσως να αντανακλά την πιθανότητα ενός ευρύτερου εμπάργκο στο μέλλον.»

Είπε πως η απόφαση για την μη μεταβίβαση των πλοίων στην Τουρκία ήταν «προφανώς κοινό έργο των ελληνικών, εβραϊκών και αρμενικών ομάδων πίεσης που στην Ουάσιγκτον.»

Ανώτερος τούρκος διπλωμάτης είπε πως δεν ήταν μυστικό ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν αποκλίνουσες απόψεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και όπως η Άγκυρα διαχειρίζεται την πολιτική της στην Ισραηλινό-κυπριακή και Κύπρο-αιγυπτιακή προσπάθεια για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η κίνηση των ΗΠΑ έχει μια ναυτική διάσταση η οποία μας αναγκάζει να σκεφτούμε πως το άμεσο πρόβλημα σε πολιτικό επίπεδο σχετίζεται περισσότερο με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες παρά με κάτι άλλο,» είπε.

Αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας στην Άγκυρα είπε ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη κίνηση των ΗΠΑ «μπορεί να φανεί ως ένα εμπάργκο λόγω πολιτικών αντιπαλοτήτων» θα πυροδοτήσει αντιδράσεις και θα θέσει σε κίνδυνο στις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Η εχθρική κίνηση των ΗΠΑ έγινε την στιγμή που σύμμαχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προσπαθούν να μας πείσουν πως η επιλογή της κινέζικής λύσης για το αντιαεροπορικό πρόγραμμα μας δεν είναι μια καλή ιδέα. Η χρονική συγκυρία της απόφασης των φρεγατών είναι αινιγματική. Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μελλοντικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν αμερικάνικες αμυντικές βιομηχανίες στην Τουρκία μπορεί να κινδυνεύσουν και πόσο κακό θα κάνει όλο αυτό στην αμερικάνική βιομηχανία,» είπε ο αξιωματούχος.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Τουρκία επέλεξε την κινεζική αμυντική βιομηχανία CPMIEC για την κατασκευή του πρώτου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, όμως οι συνομιλίες με τον Κινέζο διαγωνιζόμενο δεν έχουν καταλήξει σε μία οριστική συμφωνία. Την 7η Ιανουαρίου, ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως μια νέα, εξάμηνη επέκταση θα χορηγηθεί και στους τρεις υποψηφίους για την ανανέωση των προσφορών.

Η CPMIEC συναγωνίζεται την ευρωπαϊκή κοινοπραξία, Eurosam, και τη συνεργασία των Raytheon και Locheed Martin των ΗΠΑ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90, η Τουρκία και οι ΗΠΑ διήλθαν μία μίνι κρίση μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει την παράδοση κρίσιμων στρατιωτικών συστημάτων στην Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας κατά Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Απόδοση απο το hurriyetdailynews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: