Το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella με σημαία του Παναμά, σάλπαρε χθες το απόγευμα από την Τενερίφη της Ισπανίας με προορισμό την Κυπριακή ΑΟΖ.

Όσοι προέβλεπαν ανατροπές στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων λόγω της διάσκεψης στην Ελβετία οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις.

Το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella με σημαία του Παναμά, σάλπαρε χθες το απόγευμα από την Τενερίφη της Ισπανίας με προορισμό την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το τεμάχιο 11. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην ΑΟΖ στις 12 Ιουλίου.

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, για λογαριασμό της κοινοπραξίας TOTAL-ENI προβλέπεται να ξεκινήσει μεταξύ 14 και 15 Ιουλίου και να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, νοουμένου ότι θα εντοπιστεί κάποιο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Μια εξέλιξη κρίσιμη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κοινοπραξίας TOTAL/ENI για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου, καθώς το σημείο της γεώτρησης βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr.

Η Λευκωσία εχει ήδη αναγγείλει την έναρξη των γεωτρήσεων με την NAVTEX 240/17 για το διάστημα 10 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου.

Πηγή: Liberal.gr/politis.com.cy

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: