Τα αντιαρματικά είναι ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος των τεθωρακισμένων οχημάτων και όχι μόνο. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα πληρώματα αρμάτων που μάχονται στα κορεσμένα με αντιαρματικά περιβάλλοντα της Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το άρμα μάχης, ένα καθαρά επιθετικό όπλο, μπορεί εκτός από επιθετικές επιχειρήσεις να αναλάβει και αμυντικές αποστολές στις όποιες λόγω της υποχρεωτικής στατικότητας είναι πιο ευάλωτο.

Στο παραπάνω βίντεο, που αποδεσμεύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, εμφανίζεται ένα άρμα μάχης, που σύμφωνα με τον τίτλο στο βίντεο είναι ένα ταλαιπωρημένο άλλα μάχιμο Σοβιετικής προέλευσης T-72 στην Συρία, να καταλαμβάνει καλυπτόμενη θέση μάχης πίσω από ένα ανάχωμα, σαφώς σε μια αμυντική αποστολή.

Στην αρχή του βίντεο το άρμα εμφανίζεται κινούμενο προς την αμυντική τοποθεσία. Μόλις φτάσει στο ανάχωμα εκτελεί αμέσως για βολή με το κυρίως όπλο του, δεν φαίνεται αν η βολή είναι εύστοχη ή άστοχη, αυτό όμως που στην συνεχεία γίνεται αντιληπτό είναι ότι το πλήρωμα βρίσκεται σε μεγίστη ετοιμότητα και πολύ καλά υποψιασμένο για την απάντηση του εχθρού, έτσι αμέσως μετά την βολή ο οδηγός εκτελεί οπισθοπορεία για να μεταβεί σε θέση ολικής κάλυψης και τελικά να αποφύγει το σίγουρο χτύπημα απ’ έναν εισερχόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο εκστρατείας “Ουλαμός Αρμάτων” FM 17-15 του οποίου η μετάφραση στα Ελληνικά είναι το εγχειρίδιο εκστρατείας 6-32 του Ελληνικού Στρατού, κατά την άμυνα σε οργανωμένη τοποθεσία τα άρματα μάχης διαθέτουν (όπως υποδηλώνεται με την λέξη “οργανωμένη”) και οργανωμένες θέσεις κάλυψης, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κάλυψη απο έμμεσα πυρά γίνεται με τις θέσεις που παρέχουν κάλυψη, ανάλογα με το μέρος του άρματος το οποίο προστατεύουν, αυτές οι θέσεις είναι τρεις και είναι γνωστές ως: Ολική, θέση καλύψεως πύργου και θέση κάλυψης σκάφους.

%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83_%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7%cf%83

Όμως στο βίντεο δεν φαίνεται να διεξάγεται αγώνας σε οργανωμένη αμυντική τοποθεσία άλλα περισσότερο ένας αγώνας άμυνας τομέα εντός κατοικημένης περιοχής. Σύμφωνα πάντα με το FM 17-15 ο σκοπός της αλλαγής θέσης κάλυψης, παραδείγματος χάριν από κάλυψη σκάφους σε ολική, γίνεται για την κάλυψη του άρματος από τα έμμεσα πυρά.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η εντυπωσιακή συνεργασία του πληρώματος στην κατάληψη θέσης κάλυψης σκάφους, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί αποκλειστικά με την παρατήρηση από τα σκοπευτικά και περισκόπια του άρματος, μπορεί απ’εξω, έτσι όπως το βλέπουμε με την κάμερα να φαίνεται πανεύκολο, άλλα στην πραγματικότητα δεν είναι, απαιτείται πολύωρη εξάσκηση για την επίτευξη άριστης συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος, αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός.
Στην πραγματικότητα τα πληρώματα στην Συρία εκπαιδεύτηκαν μέσα από τις πραγματικές συνθήκες μαχών, μέσα σε ποταμούς αίματος.

Συνήθως, όταν ένα άρμα μάχης πλησιάζει σε μια καλυπτόμενη θέση μάχης, όπως το το T-72 στο βίντεο, ο οδηγός ακούγοντας την εντολή “οδηγός μπροστά” κινεί το άρμα αργά και προσεκτικά μπροστά προς το ανάχωμα ώστε συνεργαζόμενος με τον πυροβολητή να λάβει κάλυψη. Όταν ο πυροβολητής, οποίος εκείνη την στιγμή παρατηρεί απο την τηλεσκοπική δίοπτρα, δει τον τομέα βολής πίσω από το ανάχωμα ενημερώνει τον οδηγό να σταματήσει την εμπροσθοπορεία, διότι σε εκείνο το σημείο το άρμα έχει λάβει κάλυψη σκάφους.
Τότε, έπειτα από εντολή του αρχηγού πραγματοποιείται -μεσώ παραγγέλματος- βολή κατά του επιλεγμένου στόχου.

Μετά την βολή ο οδηγός λαμβάνει την εντολή “οδηγός πίσω” και αμέσως εκτελεί οπισθοπορεία για να λάβει θέση ολικής κάλυψης ώστε να καλυφθεί από την ενδεχόμενη ή επικείμενη απάντηση έμμεσων πυρών του εχθρού.

Στο βίντεο το πλήρωμα πραγματοποίησε την παραπάνω διαδικασία σωστά και συνεργαζόμενο υποδειγματικά απέφυγε έγκαιρα το χτύπημα ενός εισερχόμενου αντιαρματικού πυραύλου.

Το πλήρωμα επιβίωσε για ακόμη μια μέρα.

7 Σχόλια

 1. Πάτε καλά;

  Φοβερό βίντεο, ειδικά όταν βλέπεις το βλήμα να φεύγει πάνω αριστέρα από το άρμα! Κανονικά αυτό το βίντεο πρέπει να το δείχνουν στις ΕΜΑ και στο ΜΧ για να καταλάβουν όλοι πόσο σημαντικό είναι τόσο το σωστό όρυγμα όσο και το τι θα συμβεί αν οι κανόνες δεν τηρηθούν.

  Απάντηση
  • manolis

   Μα δεν ειναι ορυγμα, ειναι αναχωμα σαν αυτα που κραζουμε οταν τα βλεπουμε στον ΕΣ! Παντως τελικα ακομα και αυτο , φαινεται οτι εχει καποια χρησιμοτητα και δη την προστασια απο εχθρικη παρατηρηση – και κυριως την σκοπευση των Α/Τ! Κατα τα αλλα , οπως λεει και ο Χαραλαμπος, το καλύτερο άρμα στον κόσμο είναι αυτό που έχει το καλύτερο πλήρωμα.

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Το κραξιμο γινεται για τις θεσεις μαχης με αναχωμα αντι εκσκαφη :-). Το αναχωμα ως θέση μαχης δεν προσφερει καποια ουσιαστικη προστασια απο κυριες ΑΤ απειλες οπως APFSDS ακομα και ATGM που διατηρουν σημαντικοτατη διατρητικη ισχυ ακομα και μετα την διατρηση 1 μετρου χωματος και της μικρης stand off αποστασης του αρματος πισω απο αυτο . Στο βιντεο του αρθρου προκειται για θεση πληρους καλυψης σε χαμηλότερο επιπεδο οποταν απροσβλητης απο ευθυτενους τροχιας απειλες. Υπαρχει ουσιαστικα μια ραμπα που επιτρεπει στο αρμα να κινηθει απο θέση πληρους καλυψης σε καλυψη πυργου, καλυψη σκαφους και βολη.

    Το αναχωμα στο βιντεο που έβαλα στο σχολιο μου και παλιν δεν αποτελει θεση μαχης αρματος αλλα παρεχει αποκρυψη γι αυτο που περιγραψα.
    Ο πυραυλος κτυπα το αναχωμα φαινομενικα στην ευθεια του αρματος αλλα το αρμα βρισκεται σε σημαντικη αποσταση πισω του ωστε να γλυτωσει απο καταστροφικες ζημιες. Δε θα ισχυε το ιδιο αν το άρμα βρισκοταν στους στενους περιορισμους μιας θεσης οπως αυτες που κραζουμε. 🙂

  • Κυριάκος

   Και το call of duty να παιξεις με άρμα, αν δεν κάνεις την κίνηση που φαίνεται στο βίντεο, είσαι νεκρός. Τώρα αν είσαι αρματιστής και δεν στο δίδαξαν, μπορείς να διαμαρτηριθείς στον Άγιο Πέτρο ότι το θέμα ήταν εκτός ύλης.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: