Το σύστημα TOS-1A επί σκάφους T-90. (Youtube/RT.com)

Οι ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν τη διαμόρφωση του ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενου πυροεκτοξευτήρα TOS-1A τοποθετημένου επί σκάφους άρματος μάχης T-90, σύμφωνα με δημοσίευση του τηλεοπτικού σταθμού Russia Today. Ο οπλισμός του TOS-1A αποτελείται από ένα συγκρότημα εκτοξευτή 24 σωλήνων των 220 χιλιοστών με μήκος 3,725 μέτρων για την εκτόξευση μη καθοδηγούμενων πυραύλων.

Η εκπομπή παρουσίασε το νέο σύστημα TOS-1A τοποθετημένο επί σκάφους T-90 να εκτοξεύει τους μη καθοδηγούμενους πυραύλους MO.101.04. Είναι εξοπλισμένο με ενεργή εκρηκτική θωράκιση (ERA) και πλευρικές πλάκες θωράκισης. Το σύστημα TOS-1A εγκατεστημένο επί σκάφους T-90 διατηρεί τη βασική μονάδα εκτόξευσης που αποτελείται από 24 σωλήνες. Η διαδικασία της επαναγέμισης του TOS-1A από το όχημα μεταφοράς-γέμισης TZM αναμεταδόθηκε επίσης. Το ιρακινό όχημα TZM βασίζεται στο σκάφος του T-90.

Βασικά το βαρύ, αυτοκινούμενο σύστημα πυροεκτοξευτήρα TOS-1A είναι τοποθετημένο πάνω στο ανακατασκευασμένο σκάφος άρματος T-72, το οποίο όμως δεν είναι εξοπλισμένο με ERA ή επιπρόσθετες μετωπικές η πλευρικές πλάκες. Το TOS-1Α, αντιθέτως με το T-72, δέχθηκε τέσσερις εκτοξευτές καπνογόνων 902B Tucha τοποθετημένους στις μετωπικές πλάκες θωράκισης. Είναι εγκατεστημένοι για να παρέχουν προπέτασμα καπνού μετά την ομοβροντία πυραύλων. Η νέα διαμόρφωση του TOS-1A διατηρεί τα τέσσερα Tucha.

Το TOS-1A έχει βεληνεκές 400 με 6000 μέτρα και μια πλήρη ομοβροντία διαρκεί 6 δευτερόλεπτα (για 24 μη καθοδηγούμενους πυραύλους). Το όχημα έχει βάρος μάχης 44,3 τόνων και πλήρωμα τριών ατόμων. Χρησιμοποιώντας πυραύλους με θερμοβαρικές κεφαλές αυξάνεται σημαντικά η ισχύς πυρός του οχήματος εναντίον εχθρικών στόχων ομάδων προσωπικού.

Νωρίτερα, πηγή προερχομένη από την Όμσκ Τράνσμας (τον κατασκευαστή του TOS-1A, μια θυγατρική της βιομηχανίας Ουραλ Βαγκον Ζαβοντ) δήλωσε στο TASS, ότι η μονάδα των σωλήνων εκτόξευσης του συστήματος μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικούς τύπους σκαφών. “Έχουμε αναπτύξει το αυτοκινούμενο βαρύ σύστημα πυροεκτοξευτήρα TOS-1A πάνω στο τελείως ξεπερασμένο αμερικάνικο άρμα μάχης M60 Patton. Το πρώτο TOS-1A χρησιμοποιήθηκε πάνω σε βαρέα φορτηγά KrAZ,” τόνισε η πηγή.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: