Ο προωθητής γαιών IMR

Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Μηχανικό, δόθηκαν πέντε μοναδικής επινόησης μηχανήματα για την κατασκευή ειδικών έργων, που διευκολύνουν την ευκινησία των στρατευμάτων και ισχυροποιούν την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το Όπλο του Μηχανικού (ΜΧ), αποτελεί κλάδο του Στρατού Ξηράς που έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη μάχης των στρατιωτικών σχηματισμών σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στο θέατρο των επιχειρήσεων, αποστολή του είναι να «ανοίγει το δρόμο», διευκολύνοντας την ταχεία ανάπτυξη των υπόλοιπων μάχιμων μονάδων. Σε καιρό ειρήνης, το Μηχανικό βοηθάει σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων στην αποκατάσταση των ζημιών σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και περιοχές. Ιδού, λοιπόν, πέντε από τα πιο ασυνήθιστα μηχανοκίνητα μέσα του ρωσικού Μηχανικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε περίοδο πολέμου, όσο και ειρήνης.

Ο προωθητής γαιών IMR

Τα σύγχρονα χωματουργικά μηχανήματα του ρωσικού Μηχανικού μπορούν να διανοίξουν δρόμο οπουδήποτε χρειαστεί. Ο συγκεκριμένος τύπος προωθητή γαιών (ΙΜR) του ρωσικού ΜΧ, κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα του τανκ Τ-72 ή του Τ-90, έχει μήκος εννέα μέτρα και είναι εξοπλισμένος με λεπίδα προώθησης, τηλεσκοπική κεραία και με μια σειρά από βάσεις για τοποθετήσεις συστημάτων διαφόρων χρήσεων και σκοπού.

Πίσω όψη του TMK-2.

Το ΙΜR, δεν φοβάται ούτε τα ναρκοπέδια, ούτε τη ραδιενεργή ακτινοβολία. Έχει διμελές πλήρωμα, που μπορεί να «ζήσει» αυτόνομα στο εσωτερικό του μηχανήματος μέχρι και τρεις ημέρες. Η καμπίνα διαθέτει όλα τα κομφόρ: Οι χειριστές του μηχανήματος μπορούν να βράσουν νερό και να ζεστάνουν το φαγητό τους μέσα στο χώρο διακυβέρνησης του οχήματος. Οι σχεδιαστές έχουν προβλέψει ακόμα και τουαλέτα για το προσωπικό.

Σε ανώμαλο έδαφος, ο ΙΜR μπορεί να διανοίξει δρόμο μήκους 12 χιλιομέτρων με ταχύτητα 5-8 Km/h. Μέσα σε κατάφυτα δάση με πυκνή βλάστηση, το μηχάνημα μπορεί να κινηθεί με ρυθμό 300-400 μέτρων την ώρα. Ο προωθητής γαιών ΙΜR απέδειξε με τον πιο επαγγελματικό τρόπο τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στο Τσέρνομπιλ, κάνοντας εκκαθαριστικές εργασίες στον ομώνυμο πυρηνικό σταθμό από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το καταστροφικό ατύχημα. Ήταν το μόνο μηχάνημα που μπορούσε να δουλέψει πολύ κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Αυτοκινούμενο όχημα UR-77 – «Ιπτάμενος Δράκος»

Όχημα με συσκευή διασπάσεως Ναρκοπεδίου UR-77.

Το αυτοκινούμενο όχημα UR-77 έχει σχεδιαστεί σαν σύστημα αποστολών αντιναρκοπολέμου (σύστημα διάσπασης – άρσης ναρκοπεδίου). Οι ειδικοί το θεωρούν σαν ένα τα καλύτερα μέσα εκκαθάρισης και διαπέρασης ναρκοπεδίων. Το μηχάνημα φέρει δύο πυραυλικά βλήματα με πάνω από 700 κιλά πλαστικών εκρηκτικών το καθένα, που μπορούν καθαρίσουν από νάρκες ένα διάδρομο μήκους 90 μέτρων. Εκτοξεύοντας στην επιθυμητή περιοχή το βλήμα, η έκρηξη των πυρομαχικών ενεργοποιεί τις στοιβαγμένες στο ναρκοπέδιο αντιαρματικές νάρκες, εξασφαλίζοντας ένα διάδρομο πλάτους περίπου έξι μέτρων.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d4VLe3F-bNQ]

Το μυθικό παρατσούκλι του, το σύγχρονο μηχάνημα το πήρε από το ασυνήθιστο θέαμα που προκαλούν τα πυραυλικά βλήματα, που πετώντας με «βρυχηθμούς» πάνω από τη γη αφήνουν πίσω τους να εκτείνεται μια μεγάλη και ελικοειδής «αλυσίδα εκρηκτικών», που μοιάζει με «ουρά δράκου».

Ερπυστριοφόρα οχήματα ναρκοθέτησης GMZ-3

Όχημα ναρκοθέτησης GMZ-3

Στο ρωσικό Μηχανικό υπηρετεί και ο ανταγωνιστής του «ιπτάμενου δράκου». Το ερπυστριοφόρο όχημα ναρκοθέτησης τρίτης γενιάς (GMZ-3), είναι σε θέση να τοποθετήσει νάρκες με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων την ώρα. Το GMZ-3, μπορεί να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά ακόμα και εν μέσω μαχών. Ο εξοπλισμός πλοήγησης που έχει τοποθετηθεί στις πιο σύγχρονες εκδόσεις του οχήματος, επιτρέπει την καταγραφή των ακριβών συντεταγμένων κάθε μιας νάρκης. Παράγοντας που απλουστεύει σε μεγάλο βαθμό το έργο της χαρτογράφησης και οριοθέτησης των ναρκοπεδίων.

Το πλήρωμα πρέπει μόνο να επιλέξει τον «βηματισμό» τοποθέτησης των ναρκών και ο μηχανισμός θα τις στείλει με τον επιλεγμένο ρυθμό στον μεταφορέα. Στην αμέσως επόμενη φάση –μετά την  τοποθέτηση-  μια ειδική συσκευή θα τις «παγιδεύσει». Το ναρκοπέδιο είναι πλέον επιχειρησιακά έτοιμο.

Γέφυρα πάνω σε τροχούς (mobile γέφυρα – TMM-6)

Φορητή γέφυρα TMM-6.

Πενήντα λεπτά της ώρας. Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη της μηχανοποιημένης γέφυρας βαρέως τύπου, από την οποία μπορούν να περάσουν χωρίς δυσκολία ακόμα και βαρέα τεθωρακισμένα. Το κάθε συγκρότημα TMM-6 έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά γέφυρας 6 τμημάτων των 17 μέτρων, συνολικού μήκους 102 μέτρων, που μπορεί να αναπτυχθεί δημιουργώντας είτε έξη 17μετρες διαβάσεις, είτε τρεις γέφυρες μήκους 34 μέτρων η καθεμιά, είτε μια ενιαία γέφυρα των 100 μέτρων. Στον αυτοκινητόδρομο, το όχημα μπορεί να μετακινηθεί σε μια απόσταση 1.100 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό, με μέγιστη ταχύτητα 70 km/h.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=p0DiLVouY-M]

Εκσκαφέας τάφρων IΤΜΚ-2 . (Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Tsimuha)

Εκσκαφέας τάφρων TMK-2

Ο εκσκαφέας TMK-2 είναι ένα ακούραστο μηχάνημα που σε μία ώρα μπορεί να ανοίξει ορύγματα και τάφρους μήκους 700 μέτρων και βάθους 1,5 μέτρων. Πρόσθετα συστήματα, προσαρμογείς και βραχίονες, επιτρέπουν τη χρήση του οχήματος για έργα πολιτικού μηχανικού, όπως για παράδειγμα, επιχωματώσεις ή εκσκαφές τάφρων, θεμελίων κ.ά. Με την τοποθέτηση ειδικού πρόσθετου εξοπλισμού, οTMK-2 μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση δρόμων ή και να λειτουργήσει σαν εκχιονιστικό μηχάνημα.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο εκσκαφέας TMK-2 είναι εύκολος στη λειτουργία και αρκετά ευέλικτος στην κίνηση του, χαρακτηριστικά που καθιστούν το μηχάνημα απαραίτητο τόσο για τη δημιουργία χαρακωμάτων και τάφρων, όσο και για την τοποθέτηση σωλήνων και αγωγών εντός εδάφους ή ακόμα και για την κατασκευή αποστραγγιστικών έργων.

H πηγή του άρθρου και των πολυμέσων είναι το http://rbth.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

32 Σχόλια

 1. Gunner

  Πολλά από αυτά που έχει το ρωσικό μηχανικό είναι απαραίτητα για μας. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάξουμε προς Ρωσία ή καλύτερα προς Ουκρανία για να αποκτήσουμε ορισμένα συστήματα.

  Απάντηση
 2. ΤSIMUHA

  GMZ-3


  IMR

  MTK-2

  TMM-6,TMM
  TMK-2
  Εδω υπαρχει ενα λαθος(στην τελευταια φωτ),καθως το οχημα δεν ειναι το ΤΜΚ-2, αλλα η πισω οψη του ΙΜR,το ΤΜΚ-2 ειναι τροχοφορο.  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες!
   Αναδημοσιεύοντας ενα κείμενο, τις περισσότερες φορές προσπαθώ να διαπιστώσω αν οι φωτογραφίες αντιστοιχούν σε αυτά που λέει το κείμενο, για το ΤΜΚ-2 δεν βρήκα κάτι αξιόλογο, έτσι αποφάσισα να αφήσω τη φωτογραφία του rbth.gr.
   H φωτογραφία του IMR Θα αλλαχθεί με τη σωστή του TMK-2 🙂

   Απάντηση
   • ΤSIMUHA

    Aχερων,ακομη δεν ειμαι ετοιμος να προσχωρησω εις την Ανταντ(τριπλη συμμαχια).

   • AXEΡΩΝ

    Δέν με κατάλαβες.
    Ἑννοῶ ὅτι εἶσαι ὁ ἀρχειοφύλαξ του ἑλληνικοῦ ἀμυντικοῦ διαδικτύου,ἀνεξαρτήτως του ὅτι ἔχασες το στέκι σου,και την παρέα που το μοιραζόσουν.
    Ὅτι ἀρχίζει ὡραίαιαιο
    τελειώνει με πόνοοο
    οἱ πικραμένες καρδιές
    το ξέεερουνε μόνοοο
    Και ἐγώ εἰδικά ἔχω και ἕναν ἐπιπλέον καημό,Γιάννη,ὅτι λόγω διαδικτυακοῦ ἀναλφαβητισμοῦ δέν ἐκπλήρωσα μία ὑπόσχεση προς το HAF.

   • manolis

    Φιλε Γιαννη, δε βλεπω γαλονια – η σωστη απαντηση ειναι «private Filatov».
    Tωρα που το θυμηθηκα, ο Δουκας εβαζε και κουιζ! (Γιατι τα σταματησες Δουκα?)
    Εμπρος κυριοι! Ποσα αρματα μπορειτε να αναγνωρισετε?

   • AXEΡΩΝ

    Λοιπόν,το πρώτο,που δέν φαίνεται παρά μόνο το «φτερό»,εἶναι Σέρμαν ἀγνώστων λοιπῶν στοιχείων,με ἐρπύστρια των 16,56 ἰντσῶν,το δεύτερο,που προστατεύει με το πυροβόλο του την κούκλα,εἶναι Σέρμαν ἀγνώστων λοιπῶν στοιχείων,ἀλλά με πυροβόλο Μ1Α1C ἤ Μ1Α2 των 76,2 και ἐρπύστρια των 23 ἰντσῶν,το ἀμέσως ἐπόμενο Σούπερ Σερμαν Μ51 ἰσραηλινῆς μετατροπῆς,με πυροβόλο Ντέφα 1057 των 105 χαμηλῆς πιέσεως και ἐρπύστριες των 23 ἰντσῶν,ἀκολούθως Μ26Α1,Μ48Α3,Μ48Α4/5 ἤ Μ60/Α1(δέν διακρίνεται καλά),κατόπιν με σχετική βεβαιότητα Μ60Α1,κατόπιν,κρίνοντας ἀπό το σχήμα του πυροβόλου Τ54/55 ἤ παράγωγο ὅπως Τ59/69,και στο βάααθος Μ113 ἤ ὅχημα της οἰκογενείας Μ113.
    Ἡ κούκλα,τί ζώδιο εἶναι;

   • AXEΡΩΝ

    Τίποτε ἰδιαίτερο,μία μετάφραση.
    Ἀλλά την ὑπόσχεση δέν την ξέχασα.
    Πάντως,Μανώλη τα κορτσόπα δέν τα πιάνει το μάτι σου ἄν εἶναι λιγουλάκι παρηλλαγμένα.

   • manolis

    Ομολογουμενως δυσκολευομαι , εξαλλου αυτος ειναι και ο ρολος της παραλλαγης. Χρειαζομαι καταδειξη λειζερ.

   • AXEΡΩΝ

    Ξέρεις,ἄν τα δείς σε φυσικό μέγεθος και κίνηση,θα το καταλάβεις γρήγορα.Το θέμα εἶναι πώς θα ἐρμηνεύσεις τις στάσεις του σώματος σε φωτογραφικό στιγμιότυπο,ὥστε να προσομοιώσεις την κίνηση που λείπει,ἐκτός βέβαια ἄν ὁ σωματότυπος εἶναι ἤδη ἑμφανής.

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Το στήσιμο γέφυρας του TMM-6 είναι πραγματικά εντυπωσιακό!!!
   Το στήσιμο της με τη χρήση βάσεων που πατάνε στο βυθό του ποταμού, σε σχέση με την πλωτή γέφυρα, ενέχει περισσότερους κινδύνους λόγω των φερτών υλικών στο πυθμένα του ποταμού, τα οποία μπορούν να παρασύρουν τη γέφυρα!
   Τα θετικά είναι ότι δεν απαιτούνται πολλά άτομα για το στήσιμο και την συγκράτηση της με τις λέμβους CSB όπως η πλωτή γέφυρα ribbon!

   Απάντηση
 3. EVRIPIDES

  Ενδιαφέρον το βίντεο για τη γέφυρα ΤΜΜ-6. Το όχημα μεταφοράς πρέπει να είναι κάποιος νεότερος τύπος ΚΡΑΖ (όπως αυτά που φέρουν τις δικές μας γέφυρες ΡΜΡ) σε αντίθεση με τη σχετική φωτογραφία. Επίσης μου προκάλεσε ενδιαφέρον τα πτυσσόμενα μεσόβαθρα που έχει κάθε μέλος της γέφυρας. Όσο για το ΤΟΜΜΧ τύπου IMR -2, 2A KAI 3 είναι βασισμένα στα άρματα μάχης Τ-72 (τα δυο πρώτα) και Τ-90 αντίστοιχα. Περισσότερα στη σελίδα 152 του http://www.army.gr/files/File/epitheorisi/ 200805_%CE%A4%CE%95%CE%98%CE%A9%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%91%20%CE%9F%CE%A7%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%9C%CE%91%CE%A7%CE%97%CE%A3%20%CE%9C%CE%97%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5.pdf

  Απάντηση
 4. Gunner

  Το κακό με τα ρωσικά συστήματα είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για τα ρωσικά άρματα. Leo-1 & M1A1 έχουν πρόβλημα να τις διαβούν. Η καναδική ERE S80T FR TBS λέει ότι έχει την δυνατότητα για να υποστηρίξει βαριά οχήματα.

  Απάντηση
 5. Προβοκάτωρ

  Καμιά πρόταση για μετατροπή των παλαιών μας αρμάτων (Μ-48 & 60, Leo-1) σε άρματα Μηχανικού και άλλες ειδικές μετατροπές έχουν γίνει από κάποιο Σ.Ε. ή εταιρεία εν ελλάδι?

  Ή πρέπει να αγοράσουμε..ξανά..?

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δεν γνωρίζω κάτι επί του παρόντος, αυτό που ξέρω είναι πως το Μηχανικό αναζητούσε καινούριο ή μεταχειρισμένο ΤΟΜΜΧ από ξένη χώρα (πιθανόν απ’ την Γερμανία) αλλά με την έλευση της οικονομικής κρίσης το θέμα μπήκε στο ράφι.

   Απάντηση
   • manolis

    Ειχαν δεσμευτει και κρατηθει αρματα μηχανικου Λεο-1 DACHS στη Γερμανια, αλλα δεν τα παραλαβαμε ποτε και κοπηκαν για σκραπ. Μετατροπες παλαιών μας αρμάτων που εχουν γινει σε ελληνικα εργοστασια : Μ-48Α5 σε γεφυροφορα και Leo-1V/GR σε γεφυροφορα Leguan και αρματα εκκαθαρισης ναρκων (ανευ …επιδοτησεων απο το ΥΠΕΞ).

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Πάντως οι ΜΚΟ είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για την απόκτηση χρημάτων και εξουσίας, αναρωτιέμαι γιατί τόσα χρόνια δεν το έψαξα να κάνω και εγώ μία ΜΚΟ 🙂

   • AXEΡΩΝ

    Τότε ὅμως δέν θα συνδιαλεγόσουν (διαδικτυακά ἕστω) με την παρούσα ὁμήγυρη:)

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Αυτό είναι αλήθεια!
    Αλλά εδώ που τα λέμε για να «πετύχει» μία ΜΚΟ πρέπει να έχεις και τους αντίστοιχου βεληνεκούς «χορηγούς».
    Οπότε καλύτερα εδω!

   • EVRIPIDES

    Δεν καρποφόρησαν ποτέ οι προσπάθειες για την απόκτηση του ΤΟΜΜΧ DACHS στο τέλος της δεκαετίας του 90. Από κει και πέρα, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε με την παραγγελία του πακέτου του ΝΕΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΜΑΧΗΣ. Εκεί χωρούσαν και περίπου 10 ΤΟΜΜΧ, όπως προβλέφθηκε η αγορά των Buffel, των Leguan ή και των εκπαιδευτικών αρμάτων. Στη περίπτωση αυτή, προτιμητέο θα ήταν το KODIAK, το οποίο αν και κάπως «τσουχτερο» στη τιμή, ενσωμάτωνε όλα τα πιο πρόσφατα και καινοτόμα χαρ/κα ενός ΤΟΜΜΧ και φυσικά είναι στο «σασί» του LEO-2. Η τελευταία προσπάθεια για προμήθεια ΤΟΜΜΧ, έγινε στις 15-16 Δεκεμβρίου 2011, όταν έγινε επίδειξη στη Σχολή Μηχανικού από την ΕΛΒΟ, η οποία συνέπραξε με την εταιρεία FFG για να προσφέρει το ομώνυμο ΤΟΜΜΧ. Η μεγάλη διαφορά του DACHS και του FFG είναι ο αρθρωτός βραχίονας του δεύτερου σε σχέση με τον απλά πτυσσόμενο βραχίωνα του πρώτου.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: