Ο Ντόναλντ Τράμπ υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί της μεγαλύτερης ανοικοδόμησης του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) από την εποχή της κυβέρνησης του Ρέιγκαν, αλλά οι λεπτομέρειες στο πως πιθανόν θα είναι μια δαπανηρή και διάρκειας αρκετών δεκαετιών προσπάθεια απομένει να φανούν.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να κατασκευάσει τον στόλο των 350 πλοίων που ζητούν τα ρεπουμπλικανικά γεράκια της άμυνας και να αντιστρέψει την επί δεκαετίες συρρίκνωση του στόλου η οποία έφερε τη δύναμη του σημερινού στόλου στα 272 πλοία. Και ενώ η πολιτική των μεγάλων αυξήσεων στον αμυντικό προϋπολογισμό είναι παρακινδυνευμένη στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Τράμπ βλέπει την Ναυτική ανοικοδόμηση ως μέρος της ατζέντα του να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εσωτερικό προεκλογικό υπόμνημα του Οκτωβρίου που αποκτήθηκε από το Navy Times.

Το σχέδιο, αν θεσπιστεί, θα έχει ως στόχο να επαναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σε μέγεθος που δεν έχει υπάρξει από το 1998, και θα σήμαινε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας Ναυτικών. Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές ποιο μείγμα πλοίων θέλει να ναυπηγήσει περισσότερο η νέα κυβέρνηση, από τα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($) ή τα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia των τριών δις $ στα 500 εκατομμυρίων $ παράκτια πολεμικά πλοία και πως αυτή η σύνθεση του στόλου συνδέεται με το στρατηγικό όραμα.

Το στρατόπεδο του Τραμπ πιστεύει γενικά ότι αν διαθέτεις περισσότερα πλοία και περισσότερες δυνατότητες, σε μια κρίση θα δώσεις στην κυβέρνηση περισσότερες επιλογές αποτροπής συγκρούσεων και να καταστρέψει τους εχθρούς. Αυτό ανέφεραν οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Τραμπ τον Οκτώβριο πριν τις εκλογές στο Defence News, την αδερφή εκδοσή του Navy Times.

“Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο στην ιστορία με την αξιοπιστία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει διαβρωθεί, ήταν αυτοί που υποπτεύονταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειπαν τις αμυντικές δαπάνες τους”, δήλωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων της Αλαμπάμα Τζεφ Σεσιονς στην συνέντευξη. “Χρειάζεται περισσότερα από μια ομιλία του ώστε αυτό να λειτουργήσει”.

usa_navy

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν πολύ μεγαλύτερο στόλο που οι ειδικοί λένε ότι θα κοστίσει πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια ετησίως καθώς η τεχνολογία τελευταίας λέξης αυξάνει την τιμή των νέων κλάσεων πλοίων. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Daniel M. Young/Flickr

“Τα σχέδια του Τραμπ είναι στην πραγματικότητα η κατασκευή περισσότερων πλοίων και να διατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων και αεροσκαφών. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από λόγια για να πείσει τον κόσμο ότι είμαστε ισχυροί. Ότι θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ειρήνη”.

Στο προεκλογικό σημείωμα, που εστάλη από έναν ανώτερο βοηθό στον γερουσιαστή Ραντι Φορμπς, τον επερχόμενο γερουσιαστή της Βιρτζίνια και έναν κορυφαίο υποψήφιο για την θέση του υπουργού Ναυτικού του Τραμπ, ο Τραμπ υπόσχεται να χρηματοδοτήσει τον εκσυχρονισμό “ενός σημαντικού αριθμού καταδρομικών πλοίων κλάσης Ticonderoga του Ναυτικού”, που κάποια απο αυτά η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε παροπλίσει για μήνες ή χρόνια μέχρι να δεχθούν τις εργασίες εκσυχρονισμού τους.

Το υπόμνημα προβλέπει, επίσης, το σχέδιο για μεγάλες επενδύσεις σε νέα υποβρύχια και αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και την ανανέωση των ναυπηγείων και πολεμικών πλοίων των οποίων η συντήρηση είχε αναβληθεί κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω των γραμμικών περικοπών του προϋπολογισμού.

“Το σχέδιο του κυρίου Τραμπ θα απαιτήσει σημαντική συνεργασία με μια βιομηχανική βάση που καταπονήθηκε από τις χρόνιες σημαντικές περικοπές στην ναυπήγηση και επισκευή πλοίων,” αναφέρει το υπόμνημα. “Η εθνική υποδομή των ναυπηγείων, αποθηκών και εγκαταστάσεων υποστήριξης που δημιούργησαν και στήριξαν το Ναυτικό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο έχουν κατεδαφιστεί σε μεγάλο βαθμό.»

Η λύση, αναφέρει το υπόμνημα, είναι να βρεθούν οι χώροι όπου τα παλιά ναυπηγεία που χρεοκόπησαν θα έχουν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν, μια προσπάθεια που θα είναι υπό την καθοδήγηση του επόμενου υπουργού Ναυτικού. Ο Τραμπ θέλει επίσης να κατασκευάσει μια ισχυρή ροή κατάρτισης για ειδικευμένους εργαζόμενους στα ναυπηγεία ώστε να αυξηθεί η βάση υποστήριξης για την ανοικοδόμηση του Ναυτικού.

Διευρύνοντας τον Στόλο

Η διεύρυνση του Στόλου είναι μια ιδέα που έχει γίνει αποδεκτή και από την τωρινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τον Στόλο με 308 πλοία έναντι των 272, και ανάμεσα στους συντηρητικούς υπερασπιστές της άμυνας οι οποίοι υποστήριξαν έναν πολύ μεγαλύτερο στόλο.

Ο στόλος θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέγεθος που υποστηρίζει ο Τραμπ, η τουλάχιστον κοντά σε αυτό, από την δεκαετία του 2030, δήλωσε ο Μπραιαν Κλαρκ, ένας πρώην ανώτερος βοηθός του Αρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων Ναυάρχου Ζον Γκρίνιρτ και τωρινός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αξιολογήσεων.

Για να φτάσει εκεί, το Ναυτικό, θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή τριών επιθετικών υποβρυχίων κλάσης Virginia ανά έτος και να συνεχίσει να ρίχνει στην θάλασσα LCS και τις επακόλουθες φρεγάτες αρχής γενομένης από το 2019 για να εκτελέσει τις χαμηλών προδιαγραφών αποστολές του. Η κατασκευή των υποβρυχίων θα χρειαστεί να συνεχιστεί ακόμα και αν η χώρα ξεκινήσει την επόμενη γενιά των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν τουλάχιστον 5 δις $ ανά σκάφος.

Το Πολεμικό Ναυτικό, είπε, θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την παραγωγή των αεροπλανοφόρων για φτάσει στον στόλο των 12 έως την δεκαετία του 2030. Η ανοικοδόμηση θα φέρει το Πολεμικό Ναυτικό από την σημερινή δύναμη των 330000 ναυτών σε περισσότερους από 380000 στο Ναυτικό του Τράμπ.

Μια ιδέα που ίσως να μη αποδώσει, είπε ο Κλάρκ, θα είναι να επανέλθουν τα πλοία από το στόλο των παροπλισμένων με τον τρόπο που έκανε η κυβέρνηση του Ρέιγκαν. Ο Ρέιγκαν επανέφερε στην υπηρεσία τα φημισμένα θωρηκτά κλάσης Iowa εποχής Β’ΠΠ στην προσπάθεια του να εκπληρώσει τον στόχο του στόλου των 600 πλοίων.

“Η διαφορά μεταξύ των πλοίων του στόλου και τον παροπλισμένων πλοίων είναι ότι έχουν απομακρυνθεί δυο ή τρεις γενιάς από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα,” είπε ο Κλαρκ. “Την δεκαετία του 1980, τα συστήματα μάχης, των πλοίων που θα μπορούσες να βγάλεις από την ναφθαλίνη, δεν είχαν απομακρυνθεί τόσο πολύ από τα συστήματα της εποχής. Δεν ήταν τόσο δραματικά”.

Ο Κλαρκ είπε ότι τα σημερινά ισοδύναμα θα ήταν ο εκσυγχρονισμός όλων των υπαρχόντων καταδρομικών πλοίων και η παραμονή τους σε υπηρεσία με τον στόλο έως την δεκαετία του 2030, μια ιδέα που έχει κερδίσει έδαφος στην επερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ.

Τώρα μένει να βρεθεί ο τρόπος για να πληρώσουν

Οι δαπάνες του Ναυτικού και της Άμυνας δεν είναι το μόνο πράγμα όπου ο Τραμπ θέλει να δαπανήσει χρήματα, και το ξεκαθάρισμα των νικητών και ηττημένων μεταξύ της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ πρόκειται να είναι μια πρόκληση, προειδοποιούν οι ειδικοί.

“Πρόκειται να υπάρξουν πολλοί συμβιβασμοί”, δήλωσε ο Νταν Παλαζολο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ. “Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει πολλά πράγματα: Μεγάλες φορολογικές περικοπές, μεγάλες δαπάνες υποδομής, δεν θέλει να αγγίξει τα δικαιώματα και τις αμυντικές δαπάνες. Εδώ υπάρχουν εντάσεις οι οποίες πρόκειται να ξετυλιχθούν”.

“Στην πραγματικότητα αυτό πρόκειται να είναι η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης του Τραμπ: Πως θα μπορέσει να αποδώσει αυτές τις γενικές προτάσεις πολιτικής σε πολιτικές και άμυνα σε ένα μείγμα. Το Κογκρέσο είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να το καταλάβει”.

David B. Larter

Απόδοση/Μετάφραση απο το Navy Times για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Πραγματικά μεγάλη πρόκληση ο στόχος του, η πολιτική προϋπόθεση υπάρχει πάντως με την
  απόλυτη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, μένει να βρεθούν τα απαιτούμενα
  χρήματα. Ίσως χρειαστεί να περικόψει τα προγράμματα LCS και DDG1000 για να μπορέσει
  να προχωρήσει στα DDG Arleigh Burke(FlightIII), Ford και SSN Virginia επίσης θα χρειαστεί
  ίσως να δώσει παράταση στον παροπλισμό των SSGN Ohio(4).

  Δεν μπόρεσα να καταλάβω τον σχεδιασμό του USN που αφήνει κενό μεταξύ των DDG51
  και LCS, ειδικά το τελευταίο δεν προσφέρει επαρκής οπλισμό για το κόστος που έχει, μια
  Φ/Γ για αντικατάσταση των Perry-Class θα ήταν κατά την γνώμη μου η καλύτερη επιλογή
  για τις ανάγκες του USN, δεν ξέρω αν αυτό αλλάξει με τις εκδόσεις μεγαλύτερου εκτοπίσματος (φωτό).

  Ίσως να υπάρξουν όμως και μειώσεις στο πρόγραμμα JSF C του USN.

  Τα BB δεν νομίζω πάντως να τα επαναφέρει σε υπηρεσία. 😉

  Απάντηση
 2. Theognostos

  Καλα κάνει οι ΗΠΑ είναι ναυτικό κράτος…οπως η Ελλάς…η Ελλάς επρεπε να έχει τρείς στόλους(ισκους)…εν υπηρεσία ανα πασα στιγμή με επιπλέον υποβρύχια με δυνατότητα πληγματος βαθειά στην ενδοχώρα του αντιπάλου…πλοια με τουλάχιστον μερική αντιβαλλιστικη προστασία…και πυραύλους πλεύσης για κτυπήματα στην ενδοχωρα των αντιπάλων..πλοια ταχείας δράσεως μεταφοράς..πεζοναυτών…δύο ελικοπτεροφορα…εν συντομία η Ελλάς έπρεπε να είναι κυρίαρχος στο Αιγαιον και στην Μεσόγειο και στην θάλασσα. Ούτως η Κύπρος δεν θα ηταν μακριά και ο τσαμπουκάς θα ειχε τελειώσει. Τα πλοία ειχε η Ελλάς την δυνατότητα παραγωγής σε Ελληνικά ναυπηγεία που κατέστρεψαν…με επίγνωση….εκ των εσω οι εχθροι των Ελλήνων. Ο Θεμιστοκλής ηξερε τι έκανε.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: