Συναρμολόγηση Πλωτής Γέφυρας RIBBON στο υγρό κώλυμα από άνδρες του Μηχανικού. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Οι πλωτές γέφυρες που χρησιμοποιεί σήμερα το Μηχανικό είναι η Ελαφριά Τακτική Σχεδία, η Πλωτή Πεζογέφυρα Αλουμινίου και η πλωτή Γέφυρα RIBBON. Σκοπός των πλωτών γεφυρών είναι η διάβαση υγρών κωλυμάτων από προσωπικό, υλικό και οχήματα.

Στρατιώτες διέρχονται μία Πλωτή Πεζογέφυρα Αλουμινίου κατά την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού , στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Πλωτή Πεζογέφυρα Αλουμινίου

Η πλωτή πεζογέφυρα αποτελεί βασικό μέσο ταχείας διάβασης υγρών κωλυμάτων πεζοπόρων τμημάτων. Το μήκος μίας συλλογής μπορεί να φτάσει τα 144 μέτρα και αποτελείται από τα εξής μέρη, τη τροχιά, τους πακτώνες, το κατάστρωμα, τον ορθοστάτη χειρολισθήρος, τα σχοινιά, τις αγκυρώσεις και τους ορθοστάτες αναβαθμών. Μεταφέρεται εύκολα με όχημα 2 1/2 Τ και ρυμουλκούμενα 2 1/2 Τ τρέιλερ, φορτώνεται αντίστοιχα εύκολα. Για την κατασκευή της συγκροτούνται οχτώ συνεργεία αποτελούμενα από προσωπικό συνολικού αριθμού 38 ατόμων.

Άρμα μάχης Leopard 2 A4, διέρχεται μια Πλωτή Γέφυρα RIBBON κατά την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Πλωτή Γέφυρα RIBBON

Η Πλωτή Γέφυρα RIBBON είναι μία από τις σύγχρονες γέφυρες που διαθέτει το Μηχανικό. Αποτελεί την κύρια πλωτή γέφυρα διεκπεραίωσης του βαρέως υλικού (οχημάτων-αρμάτων) από ένα υγρό κώλυμα. Αποτελείται από οργανικά συναρμολογούμενα τμήματα, με ολοκληρωμένη ανωδομή πάνω σε πλωτά υποστηρίγματα.

Άρμα μάχης Leopard 2 HEL διέρχεται την πλωτή γέφυρα μηχανικού Ribbon κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στο ΚΕΠΜ. Λόγω κλάσης βάρους του άρματος, υπήρχε προβληματισμός σχετικά με τη διέλευση του LEO 2 HEL απο τη γέφυρα RIBBON, οποίος άρθηκε μετά από δοκιμές που έγιναν σε ειδικό χώρο του Δ’ΣΣ (όχι στο ΚΕΜΠ) και με ελεγχόμενες συνθήκες.Τώρα πλέον έχουμε διέλευση των 2 αρμάτων του τύπου Leopard 2 που διαθέτει ο ΕΣ, από την πιο σύγχρονη γέφυρα που αυτός διαθέτει. (Ευχαριστούμε τον κο Ευριπίδη για την παραπάνω πληροφορία). (Φωτ: ΓΕΣ)

Μία πλήρης γέφυρα RIBBON αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων αναβαθμού, σε κάθε όχθη και από τον απαιτούμενο αριθμό ζευγμάτων για την συμπλήρωση της γέφυρας, στο μεταξύ των αναβαθμών διάστημα. Έχει πλάτος καταστρώματος 4 μέτρα και έχει δυνατότητα σε κανονική διάβαση για φορτία κλάσης 60. Μεταφέρεται από ειδικά διαμορφωμένο όχημα, το καθένα από τα οποία μεταφέρει ένα ζεύγμα ή αναβαθμό και έχει τη δυνατότητα καθέλκυσης και αποκαθέλκυσης στο υγρό κώλυμα με χειρισμό που δίνεται από το όχημα. Το κύριο χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι ότι απαιτεί ελάχιστο προσωπικό για μεγάλα ανοίγματα.

Όχημα 240 GD μεταφέρεται με Ελαφρά Τακτική Σχεδία στην αντίπερα όχθη κατά την διάρκεια επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού των Μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου. (Φωτογραφία: ΓΕΣ)

Ελαφρά Τακτική Σχεδια

Η Ελαφρά Τακτική Σχεδία αποτελεί βασικό μέσο για τη διάβαση υγρών κωλυμάτων φορτίων μέχρι κλάση 16 (οχήματα γενικής χρήσεως). Αποτελείται απο τα εξης στοιχεία: τους ημιπάκτωνες, τα πλαίσια καταστρώματος, τα στενά πλαίσια καταστρώματος, τα πλαίσια αναβαθμών, τα στοιχεία αρθρώσεως, τις επιζυγίδες, τις άγκυρες, τα έδρανα του εξωλέμβιου κινητήρα, το συγκρότημα λύσεως συγκρατήσεως με τα εξαρτήματα προσδέσεως και σάγματος φορτώσεως πακτώνων και το σύστημα αγκυρώσεως με τις περόνες. Για τη κατασκευή της Ε.Τ.Σ. δημιουργούνται τέσσερα συνεργεία αποτελούμενα συνολικά από 26 άτομα προσωπικό.

ΓΕΣ/ΔΜΧ

4 Σχόλια

   • EVRIPIDES

    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ LEO-2HEL ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ RIBBON!!!

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Για την Ἱστορία,ἡ σκευή ΡΜΡ χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα ἀπό τον Αἰγυπτιακό Στρατό για την
  διάβαση του Σουέζ την 6η Ὁκτωβρίου 1973 και την ἐπίτευξη του ἀρχικοῦ αἰφνιδιασμοῦ κατά τον 4ο Ἀραβοϊσραηλινό Πόλεμο (του Γιόμ Κιππούρ,δλδ ἡμέρας της ἐξιλεώσεως,για τους Ἰσραηλινούς).

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: