Ο Βέλγος υπουργός άμυνας Στίβεν Βαντεπούτ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία δεν απάντησε επισήμως στο αίτημα κυβερνητικής πρότασης (RFGp) για το πρόγραμμα της αεροπορικής ικανότητας μάχης (ACCAp) της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αποσκοπεί στην αντικατάσταση του γηράσκοντος στόλου των 54 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της χώρας.

Αν και ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία υπέβαλλε μια άμεση πρόταση, δεν ανέφερε όμως ότι η προσφορά του Παρισιού θα ληφθεί υπόψη. “Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε το νομικό καθεστώς αυτής της πρότασης”, δήλωσε την Παρασκευή στο φλαμανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο “Radio 1”.

Την Πέμπτη το απόγευμα, μόνο δύο υποψήφιοι είχαν απαντήσει επισήμως στο RFGp: Η αμερικάνική βιομηχανία Lockheed Martin με το F-35A και η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurofighter GmbH με το Typhoon.

Την Παρασκευή το πρωί, ο Στίβεν Βαντεπούτ είπε ότι υπήρχαν “δυο υποψήφιοι που συμμετείχαν στην επίσημη διαδικασία και η γαλλική πρόταση”, χωρίς όμως να εκφέρει άποψη για το ενδεχόμενο να ληφθεί υπόψη η τελευταία πρόταση.

“Η υπουργός ενόπλων υπηρεσιών Φλόρενς Πάρλι πρότεινε στον υπουργό άμυνας του Βασίλειου του Βελγίου να δημιουργηθεί μια βαθιά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας ως απάντηση στο αίτημα της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας”, ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη το υπουργείο ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.

Η προτεινόμενη εταιρικής σχέση “θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα και την στρατηγική της αυτονομία σε μια εποχή που αυτό είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Απόδοση/Μετάφραση από το AirRecognition.Com για την Προέλαση,

Αρέσει σε %d bloggers: