Τα πληρώματα των παράκτιων πυραυλικών συγκροτημάτων 3K60 Bal και R300P Bastion εκπαιδεύθηκαν, στη Βαλτική θάλασσα, πάνω στην καταστροφή μίας ομάδας εχθρικών πολεμικών πλοίων κοντά στην ακτή του Καλίνινγκραντ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στόλου Ρόμαν Μαρτόφ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 άνδρες, οι στρατιώτες του σχηματισμού παράκτιων αντιπλοϊκών πυραύλων της Βαλτικής ναυτικής βάσης κινήθηκε με το πολεμικό υλικό στις θέσεις βολής όπου ανέπτυξαν τα συγκροτήματα Bal και Bastion ώστε να προσβάλλουν τα πολεμικά πλοία του προσομειωμένου αντιπάλου και να υπερασπιστούν την ακτή της περιφέρειας Καλίνινγκραντ. Ο ρόλος των πολεμικών πλοίων προσομοιώθηκε απο τις κορβέτες σχεδίου 20380 του Στόλου Βαλτικής.

Μετά την ανάπτυξη των συγκροτημάτων, “κλείδωσαν” πάνω στους στόχους και εκτέλεσαν προσομοιωμενη εκτόξευση των υποηχητικών αντιπλοϊκών Kh-35 και των υπερηχητικών πυραύλων P-800 Onix.

Ο υπερηχητικός πύραυλος P-800 Onix έχει ταχύτητα πλεύσης 750 μέτρων ανά δευτερόλεπτο σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 14000 μέτρων) και 680 μέτρα ανά δευτερόλεπτο σε χαμηλά υψόμετρα (10-20 μέτρα). Το βεληνεκές βολής εξαρτάται από την πορεία της πτήσης. Κατά τη διάρκεια της πτήσης σε προφίλ υψόμετρο “χαμηλό-υψηλό-χαμηλό” (εκτόξευσή-τομέας πλεύσης-τομέας τερματισμού – TASS) το μέγιστό βεληνεκές βολής αποτελείται από 300 χιλιόμετρα ενώ το προφίλ υψόμετρο “χαμηλό-χαμηλό-χαμηλό” έχει μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων.
Ο P-800 είναι οπλισμένος με μια πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων διάτρησης 200 κιλών οπλισμένη με πυροκροτητή καθυστέρησης ενεργείας ο οποίος εκρηγνύεται εντός του επιτιθέμενου πολεμικού πλοίου.

Φωτογραφία αρχείου: Ο εκτοξευτής 3K55 Bastion (ονομασία αναφοράς NATO: SSC-5 Stooge) σε θέση βολής.

Φωτογραφία αρχείου: Ο εκτοξευτής 3K55 Bastion (ονομασία αναφοράς NATO: SSC-5 Stooge) σε θέση βολής.

Η στόχευση κατά το μέσο της πτήσης παρέχεται από ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με ραδιοψόμετρο παλμού και στο τέλος του τμήματος των 40 χιλιομέτρων από ερευνητή ενεργού ραντάρ. Ο προστατευόμενος από παρεμβολές ερευνητής μπορεί να επιλέξει στόχους εντός μιας ομάδας πολεμικών πλοίων και να επιλέξει την προτεραιότητα προς προσβολή. Ο τελικός τομέας της πτήσης πραγματοποιείται σε υψόμετρο 10-20 μέτρων. Ο πύραυλος μπορεί να ελιχθεί για να διαφύγει από τα αμυντικά όπλα των πολεμικών πλοίων κατά το τέλος της πτήσης.

Ο υποηχητικός πύραυλος Kh-35 (3M42) του συγκροτήματος Bal έχει ταχύτητα πλεύσης 270 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και βεληνεκές βολής 120 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή ο Bal είναι οπλισμένος με τους εκσυγχρονισμένους πυραύλους Kh-35U (3M24U) με βεληνεκές έως 260 χιλιόμετρα. Το υψόμετρο και το τμήμα της πτήσης είναι 10-15 μέτρα και το τελικό τμήμα τα 1,5 μέτρα. Η στόχευση στο τμήμα πλεύσης παρέχεται από σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με ένα ραδιουψόμετρο παλμού και στο τελικό στάδιο από ερευνητή ενεργού ραντάρ. Επίσης ο Kh-35U είναι εφοδιασμένος με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Η υψηλής εκρηκτικότητας θραυσμάτων διατρητική πολεμική κεφαλή ζυγίζει 145 κιλά.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: