Ο Ρωσικός Όμιλος Καλάσνικοφ (μια θυγατρική της κρατικής επιχείρησης Rostec) αποκάλυψε το νέο ελαφρύ πολυβόλο (LMG) RPK-16 κατά την έκθεση αμυντικού υλικού “Army-2016” που πραγματοποιήθηκε στα προάστια της Μόσχας από 6 ως 11 Σεπτεμβρίου.

Προοριζόμενο να αντικαταστήσει το γερασμένο ελαφρύ όπλο υποστήριξης RPK-74, αξιωματούχος της εταιρεία είπε στο IHS Janes κατα την έκθεση οτι το “RPK-16 δέχεται φυσίγγια M74 5.45x39mm, όπως επίσης και ο προκάτοχος του. Το νέο LMG μπορεί να πυροβολήσει με πυρομαχικά 7N6, 7N10, 7T3 και 7T3M. Το φορητό όπλο έχει βάρος μάχης 6 κιλών, μήκος 1,076 mm, μήκος κάννης 370 mm (μικρή κάννη) ή 550 mm (μεγάλη κάννη), μέγιστο δραστικό βεληνεκές 800 μέτρων και χωρητικότητα γεμιστήρα 30 ή 96 φυσιγγίων. Διαθέτει την παραδοσιακή σχεδίαση με το έμβολο μεγάλης διαδρομής που κινείται με την πίεση των αερίων, ανταλλάξιμες κάννες, ράγα τύπου Picatinny για οπτικά/κόκκινης κουκκίδας σκοπευτικά στο πάνω μέρος του χειροφυλακτήρα, μια εργονομική πιστολοειδής λαβή και αναδιπλούμενο κοντάκιο. Το δίποδο του RPK-74 έχει αντικατασταθεί από μια ράγα Picatinny. Το PKT-16 μπορεί να δεχθεί σιγαστήρα.”

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, ο Ρωσικός Στρατός και η Εθνική Φρουρά (Ροσγκβαρντγια) έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το νέο LMG. “Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (MVD) έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα Tokar-2 για την αντικατάσταση του γερασμένων όπλων υποστήριξης Καλάσνικοφ RPK και RPK-74. Το RPK-16 φαίνεται να είναι ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για το πρόγραμμα”, πρόσθεσε ο αντιπρόσωπος.

Nikolai Novichkov

Απόδοση/μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: