Οι Ρωσικές ταξιαρχίες και συντάγματα πυροβολικού πεδίου θα παραλάβουν τα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) Orlan-10 που μπορούν να χρησιμοποιούν μικρογραφίες ηλεκτρονικών συστημάτων πληροφοριών (ELINT) για τον εντοπισμό εχθρικών σημείων διοικήσεως, κέντρων διαβιβάσεων και τις θέσεις των πυροβόλων και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων του εχθρικού πυροβολικού.

Ο πρωταρχικός στόχος του τελευταίου UAV εντοπισμού πυροβολικού θα είναι ο εντοπισμός των εχθρικών ραντάρ αντι-πυροβολικού που καταδεικνύουν τα συστήματα πυροβολικού με ακρίβεια μερικών μέτρων.

Το εξελιγμένο σύστημα έχει περάσει σχεδόν όλους τους ελέγχους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που έχει μεγαλύτερη σχέση με το θέμα στην εφημερίδα Ισβέστια. Το οργανόγραμμα και ο εξοπλισμός των νέων μονάδων εντοπισμού πυροβολικού που θα χρησιμοποιεί τα UAV είναι ακόμα υπό δημιουργία. Αρχικά, τα αναγνωριστικά UAV θα είναι οργανικά στοιχειά στις ταξιαρχίες πυροβολικού πεδίου του στρατιών συνδυασμένων όπλων και θα αναπτύσσονται με τα στοιχεία του οπλοστασίου πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης των συνταγμάτων πυροβολικού και των μεραρχιών πεζικού και τεθωρακισμένων.

Το μη επανδρωμένα συστήματα επιτήρησης πυροβολικού είναι μάλλον ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας που ενσωματώνει αρκετά UAV, έναν σταθμό ανάλυσης και επεξεργασίας και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου. Ο πυρήνας του μη επανδρωμένου συστήματος επιτήρησης πυροβολικού αποτελείται από αρκετά UAV Orlan-10 εξοπλισμένα με μικροσκοπικά ατρακτίδια ELINT που έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν την ροή σημάτων και εκπομπές των ραντάρ εντοπισμού πυροβολικού.

Τα UAV αποστέλλει τα συγκεντρωθέντα στοιχειά στον επίγειο σταθμό ελέγχου του συστήματος, όπου ο σταθμός επεξεργασίας αναλύει τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν και το αυτόματο σύστημα ελέγχου και ρυθμίζει τις διαδρομές πτήσης των Orlan ώστε να τριγωνοποιήσουν τα εντοπισμένα ραντάρ. Μόλις ο στόχος βρεθεί, ένα απο τα UAV θα τριγυρίζει πάνω από την τοποθεσία του, τροφοδοτώντας το δίκτυο με εικόνες και βίντεο στις μονάδες του φίλιου πυροβολικού για να τις βοηθήσει να καταστρέψουν τον στόχο.

Το μη επανδρωμένο σύστημα εντοπισμού πυροβολικού μπορεί να προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα στόχων, είπε στην Ισβέστια ένας αξιωματικός του πυροβολικού πεδίου που γνωρίζει την λειτουργία του μοναδικού συστήματος. Είναι τα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας, τα ραντάρ που υποστηρίζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις του εχθρού, ακόμα και μικροσκοπικά ραντάρ που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ανιχνευτές και πεζικάριους για παρατήρηση με εμβέλεια αρκετών χιλιομέτρων.

Επι του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και το NATO έχουν ένα ευρύ φάσμα ραντάρ αντι-πυροβολικού που διαφέρουν στις διαστάσεις και την εμβέλεια εντοπισμού ρουκετών, πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και βλημάτων όλμων. Για παράδειγμα, το AN-TPQ-36 στο οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα μικρό ρυμουλκούμενο και μεταφέρεται εύκολα από ένα συνηθισμένο όχημα Χαμερ. Το ραντάρ εντοπίζει έως 99 στόχους μέσα σε ένα τομέα 90 μοιρών, βλέπει μια ρουκέτα ή πύραυλο σε απόσταση 25 χιλιομέτρων και βλήματα πυροβολικού στα 18 χλμ. Χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να επεξεργαστεί τα την τροχιά του στόχου και τα δεδομένα ταχύτητας, των οποίων η ανάλυση προσφέρει στο AN/TPQ-36 την θέση του πυροβόλου που πυροβόλησε.

“Σύμφωνα με τα διδάγματα που λάβαμε απο τους πρόσφατους πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις, το πυροβολικό πεδίου παραμένει ο Βασιλιάς της Μάχης”, είπε στην εφημερίδα Ισβέστια ο ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ. “Τα μαζικά πυρά πυροβολικού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τις αεροπορικές επιδρομές. Ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξεις τις φίλιες δυνάμεις από το εχθρικό πυροβολικό είναι να το εξουδετερώσεις με τα αποκαλούμενα αντι-πυροβολικά πυρά με τον εντοπισμό και την άμεση καταστολή θέσεων του εχθρικού πυροβολικού πεδίου. Για αυτόν το λόγο, οι ΗΠΑ και οι NATOϊκοι σύμμαχοι τους έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη ραντάρ αντιμετώπισης πυροβολικού”.

Ο ειδικός τόνισε το μη επανδρωμένο σύστημα επιτήρησης πυροβολικού Orlan-10 θα δώσει στους Ρώσους πυροβολητές την ικανότητα να νικούν τις μονομαχίες με τον εχθρό και να δημιουργήσουν την δική τους υπεροχή πυρός στο πεδίο της μάχης, από την μια πλευρά, και να επιφέρουν βαριές ζημιές στα συστήματά εχθρικά ελέγχου και αεράμυνας και άλλους σημαντικούς στόχους, σύμφωνα με την εφημερίδα Ισβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.ru για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: