Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (SOF) του ρωσικού ναυτικού πρόκειται να παραλάβουν τα νέα ειδικού σκοπού υποβρύχια νάνους P-650. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια εκτοπίζουν 720 τόνους και μπορούν να μεταφέρουν στα κρυφά ομάδες ειδικών αποστολών και SOF στην ακτή αλλά και να τις περισυλλέξουν καθώς αποχωρούν. Το υποβρύχιο σχεδιάστηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού Ειδικής Ναυτικής Μηχανικής Μαλαχιτ. Η εφημερίδα Ιζβέστια δημοσίευσε πως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, θα είναι η απάντηση για την εισαγωγή σε υπηρεσία των υποβρυχίων που μετατράπηκαν από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σε πλατφόρμες SOF.

Όπως πληροφορήθηκε η Ιζβέστια από το γενικό επιτελείο ναυτικού, το P-650 θεωρείται μία πλατφόρμα αποκλειστικής χρήσης και ένα σκάφος υποστήριξης των SOF. Η απόφαση για αυτό θα ληφθεί μετά τον καθορισμό της τελικής διαμόρφωσης του υποβρυχίου.

«Το P-650 είναι ένα πολλαπλού σκοπού υποβρύχιο», δήλωσε στην Ιζβέστια ο επικεφαλής σχεδιαστής του Μαλαχιτ, Βίκτορ Καραβαεφ. «Προσφέρει την εγκατάσταση τορπιλοσωλήνων για την παροχή της δυνατότητας στο προσωπικό των SOF να βγει από το υποβρύχιο και ένα ειδικό διαμέρισμα με ασφαλισμένο θάλαμο για την περισυλλογή τους. Το υποβρύχιο διαθέτει αρθρωτή σχεδίαση, η οποία καθιστά εφικτή την επιπρόσθετη ανάπτυξη διαφόρων τύπων πυραύλων κρουζ, τορπιλών και ναρκών βυθού. Επομένως το υποβρύχιο μπορεί να εκτελέσει όχι μόνο μυστικές αποστολές, αλλά επίσης και να επιχειρεί ως περιπολικό σκάφος, να καταστρέφει μεμονωμένα πλοία ή παράκτιους στόχους με πυραύλους και τορπίλες, να εκτελεί μυστική συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών και να παρέχει προσδιορισμό στόχων σε άλλα πλοία στο πλαίσιο μιας ομάδας».

Υπό κλίμακα μοντέλο του ειδικού σκοπού υποβρυχίου νάνος P-650 του Γραφείου Σχεδιασμού Μαλαχιτ κατά τη ναυτική έκθεση IMDS στην Αγία Πετρούπολη

Το P-650 έχει μήκος 55 μέτρων και πλάτος 6,4 μ. Το μέγιστο βάθος κατάδυσης είναι τα 300 μέτρα. Το σκάφος προωθείται από δύο γεννήτριες πετρελαίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για έναν υπερ-αθόρυβο κινητήρα πρόωσης. Η αυτονομία του είναι 2000 ναυτικά μίλια (ως 3000 χλμ). Το υποβρύχιο έχει πλήρωμα εννιά ατόμων. Επί του υποβρυχίου υπάρχει ένας ειδικός θάλαμος για την στέγαση μιας ομάδας έξι καταδυτών μάχης. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερις τορπίλες των 533 χιλ., οχτώ τορπίλες των 400 χιλ. Επιπρόσθετα σ’ αυτές, δώδεκα νάρκες πυθμένα είναι τοποθετημένες σε μια ειδική αποθήκη βομβών που βρίσκεται ανάμεσα στο εξωτερικό και πίεσης σκάφος.

Σύμφωνα με τον Καραβαεφ, οι ρίζες του P-650 εντοπίζονται στα υποβρύχια νάνους κλάσης Piranha Project 865 του σοβιετικού ναυτικού. Τα σκάφη αυτά ήταν ειδικά σχεδιασμένα για την μυστική μεταφορά προσωπικού SOF στις ακτές του εχθρού. Για αυτόν τον λόγο ήταν ένα από τα πιο απόρρητα υποβρύχια του ναυτικού. Συνολικά κατασκευάστηκαν δύο υποβρύχια, το MS-520 και MS-521. Ωστόσο, το πρόγραμμα έπαυσε το 1999 και αποφασίστηκε τα υποβρύχια να αποσταλούν στα παλιοσίδερα.

Το υπό κλίμακα ειδικού σκοπού υποβρύχιο νάνος P-650 επιδεικνύει τους 12 σωλήνες άφεσης θαλασσίων ναρκών.

Ο ειδικός Βλαντιμίρ Σερμπακόφ δήλωσε στην Ιζβέστια ότι το ενδιαφέρον για τα υποβρύχια νάνους προκαλείται κυρίως από την εισαγωγή των ειδικών επιθετικών σκαφών του ναυτικού των ΗΠΑ. «Σε αντίθεση με το αμερικανικό, το ρωσικό σχέδιο προϋποθέτει την κατασκευή μικροσκοπικών και χαμηλού θορύβου σκαφών που επιχειρούν στις παράκτιες ζώνες ή τις εσωτερικές θάλασσες» δήλωσε ο ειδικός. «Θα έχουν αυξημένη ζήτηση στις θάλασσες της Βαλτικής, Μαύρης, Κασπίας και Νότιας Κίνας όπου δεν υπάρχουν μεγάλα βάθη και όπου ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο δεν θα περνούσε απαρατήρητο».

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο κύριος κατασκευαστής των υποβρυχίων νάνων ειδικού σκοπού. Για να βελτιώσει την μεταφορά δυτών στρατιωτών SOF, η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ζήτησε από τη βιομηχανία Northrop Grumman ένα «στεγανό» υποβρύχιο νάνο στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος «Σύγχρονο Σύστημα Μεταφοράς Δυτών» (ASDS). Το σκάφος έχει μήκος 19,8 μέτρων, διάμετρο 2,43 μ., και εκτόπισμα 55 τόνων. Το βάθος κατάδυσης του σκάφους ξεπερνά τα 300 μέτρα. Το υποβρύχιο μεταφέρεται στην περιοχή ενδιαφέροντος από ειδικά εξοπλισμένα πυρηνικά υποβρύχια και μονάδες επιφάνειας. Τα σκάφη ASDS δε διαθέτουν οπλισμό, αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: