Το ρωσικό υπουργείο άμυνας σχεδιάζει να υπογράψει εντός του 2019 μια μακροπρόθεσμη σύμβαση για τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor με το εργοστάσιο ηλεκτρομηχανικών Κουπόλ, που έχει έδρα στην Ιζέβσκ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Αλεξέϊ Κριβορούχκο.

“Το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε να υπογράψουμε μια μακροπρόθεσμη σύμβαση (μέχρι το 2027) για τα νέα συστήματα της οικογενείας Tor, συμπεριλαμβανομένων των αρκτικών τροποποιήσεων τους,” δήλωσε προσθέτοντας ότι οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό αυτών των συστημάτων συνεχίζονται και στις τροποποιήσει θα περιλαμβάνονται οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν απο την πολεμική τους χρήση στην Συρία.

Τον Νοέμβριο μεταδόθηκε οτι το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε ήδη παραλάβει την πρώτη παρτίδα των 12 συστημάτων Tor-M2DT.

Το Tor-M2DT ειναι η αρκτική διαμόρφωση του Tor-M2. Σχεδιάστηκε για την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα επιπέδου τάγματος. Το όπλο προασπίζεται σημαντικές διοικητικές εγκαταστάσεις, τα πρώτα κλιμάκια μάχης των χερσαίων δυνάμεων από τις αεροπορικές προσβολές και τους αντι-ραντάρ και κρουζ πυραύλους, τις βόμβες ανεμοπορείας, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και ντροουνς. Μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και σε χειροκίνητο καθεστώς. Το Tor ελέγχει τον εναέριο χώρο και καταρρίπτει όλους τους ιπτάμενους στόχους που αναγνωρίζονται απο το σύστημα φιλικό-ή-εχθρικό (IFF). Το όπλο ειναι εγκατεστημένο σε ένα όχημα δύο τμημάτων ειδικά σχεδιασμένο για τις αντίξοες αρκτικές συνθήκες και μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασία αέρος μείον 50 βαθμών Κελσίου. Για την αύξηση της εκτός δρόμου ικανότητας το όπλο μεταφέρεται απο τον ερπυστριοφόρο φορέα DT-30 ικανό να πλέει σε νερά και να κινείται σε όλα τα εδάφη. Το όπλο μεταφέρει 16 αντιαεροπορικούς πυραυλους κάθετης εκτόξευσης με βεληνεκές 12 χιλιομέτρων και με υψόμετρο 10 χλμ. Ο αναβαθμισμένος σταθμός εντοπισμού στόχων μπορεί να εντοπίσει τα “αόρατα” αεροσκάφη.

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: